Η επίθεση του Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ – Παγκόσμια ανησυχία για περιφερειακή κλιμάκωση της κρίσης

Το Ιράν εκτόξευσε ένα σμήνος εκρηκτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκτόξευσε πυραύλους εναντίον του Ισραήλ αργά το Σάββατο στην πρώτη άμεση επίθεσή του στο ισραηλινό έδαφος, διακινδυνεύοντας μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν «σιδερένια» υποστήριξη στο Ισραήλ.
Οι σειρήνες ήχησαν και δημοσιογράφοι του Reuters στο Ισραήλ είπαν ότι άκουσαν μακρινούς βαρείς γδούπους και χτυπήματα από αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν εναέριες αναχαιτίσεις εκρηκτικών drones. Η υπηρεσία ασθενοφόρων δήλωσε ότι δεν υπήρξε άμεση ενημέρωση για θύματα. Πηγή Σειρήνες και εκρήξεις ηχούν σε όλο το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν με drone | Reuters
Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στο ABC NEWS ότι το Ιράν έχει εκτοξεύσει 70 πυραύλους ίσως και περισσότερους.
Το Ισραήλ λέει ότι αναχαιτίστηκαν το 99% των επιθέσεων, ενώ το Ιράν εκτόξευσε 150 πυραύλους μέχρι στιγμής 03.08 πμ ώρα Ελλάδας.
Ολοκληρώθηκε η επίθεση έχει υποσχεθεί αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά αξιωματικούς της Φρουράς, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών, και είπε ότι η επίθεσή του ήταν τιμωρία για «ισραηλινά εγκλήματα». Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

«Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή», ανέφερε η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να «μείνουν μακριά». Ωστόσο, ανέφερε επίσης ότι το Ιράν τώρα «έκρινε ότι το θέμα ολοκληρώθηκε».
Ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στο Χ ότι συναντήθηκε με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του για μια ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ. Η ανάρτηση είναι η εξής: Μόλις συναντήθηκα με την ομάδα εθνικής ασφάλειας για μια ενημέρωση σχετικά με τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι απειλών από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι ακλόνητη.
Η Βρετανία αναπτύσσει «επιπλέον αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας» για να αναχαιτίσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν.
Τα ιρανικά πλήγματα προκάλεσαν μικρές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Χαγκάρι.
Φωτό www.tanea.gr