Η εποχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη τελειώνει καθώς η Ουκρανία σταματά τη διαμετακόμιση

«Σταματήσαμε τη διαμετακόμιση του ρωσικού αερίου, πρόκειται για ένα ιστορικής σημασίας γεγονός. Η Ρωσία χάνει αγορές, θα υποστεί οικονομικές απώλειες», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουστσένκο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

«Από τις 8:00 (ώρα Μόσχας, 07:00 ώρα Ελλάδας), η προμήθεια ρωσικού αερίου για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας δεν πραγματοποιείται», ανακοίνωσε από την πλευρά της η Gazprom, η γιγάντια ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου.

«Λόγω της επανειλημμένης και ρητά εκφρασμένης άρνησης της ουκρανικής πλευράς να ανανεώσει αυτή τη συμφωνία, η Gazprom δεν έχει από την 1η Ιανουαρίου 2025 την τεχνική και νομική δυνατότητα να προμηθεύει αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας», πρόσθεσε η εν λόγω ρωσική κρατική επιχείρηση. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίεβο και Μόσχα επιβεβαιώνουν τον τερματισμό της παροχής αερίου προς την ΕE – ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ είχε προετοιμαστεί για την αποκοπή.
«Η ευρωπαϊκή υποδομή φυσικού αερίου είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να παρέχει φυσικό αέριο μη ρωσικής προέλευσης», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. «Έχει ενισχυθεί με σημαντικές νέες δυνατότητες εισαγωγής LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από το 2022».
Η Ρωσία και η πρώην Σοβιετική Ένωση πέρασαν μισό αιώνα δημιουργώντας ένα σημαντικό μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, η οποία στο αποκορύφωμά της ανερχόταν σε περίπου 35%. Ωστόσο, η ΕΕ έχει μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αγοράζοντας περισσότερο αέριο μέσω αγωγών από τη Νορβηγία και LNG από το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γράφοντας στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, δήλωσε ότι το τέλος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της χώρας του προς την Ευρώπη ήταν «μία από τις μεγαλύτερες ήττες της Μόσχας» και κάλεσε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
«Όσο περισσότερα υπάρχουν στην αγορά από τους πραγματικούς εταίρους της Ευρώπης, τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε τις τελευταίες αρνητικές συνέπειες της ευρωπαϊκής ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία», έγραψε.
Το «κοινό καθήκον» της Ευρώπης τώρα, έγραψε, ήταν να υποστηρίξει την πρώην σοβιετική Μολδαβία «σε αυτή την περίοδο ενεργειακού μετασχηματισμού».
Πηγή Reuters