Η «ΝΕΚΥΙΑ», ΜΕ ΑΦΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ ΚΑΙ ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΜΑΓΝΗΤΙΖΕΙ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΥΣ!

Την κριτική γράφει ο Σπύρος Σταθάτος

Μια ηχοτροπική κατάσταση-πρόκληση είναι η «Νέκυια», που παρουσιάζεται στην Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και ,αν μη τι άλλο, οφείλουμε να σκύψουμε ευλαβικά πάνω της. Είναι το στοίχημα του Γιάννη Αγγελάκα, που για άλλη μια φορά αποδεικνύει πώς με ό,τι καταπιάνεται, το φέρνει εις πέρας . Εδώ και δεκαπέντε χρόνια άρχισε να μελετά τα Ομηρικά έπη, με παρότρυνση της Όλιας Λαζαρίδου, που τον συνοδεύει αρμονικά στην αφήγηση, πετυχαίνοντας τελικά να «χρωματίσει», με την ιδιαίτερη φωνή του, τη σπουδαία Ομηρική ραψωδία.

Η Νέκυια ἡ νέκυα ( νέκυς , ο «νεκρός») ,ετυμολογικά, είναι μια τελετή που συνδέεται με την ελληνική μυθολογία και στοχεύει στην επίκληση των νεκρών για να μάθουν, οι ζωντανοί, το μέλλον. Είναι και ο τίτλος που δόθηκε στην ραψωδία Λ, της Οδύσσειας του Ομήρου, που αφηγείται την επίκληση του Οδυσσέα στον μάντη Τειρεσία, επιδιώκοντας απεγνωσμένα να επιστρέψει στην Ιθάκη, όπως τον συμβούλεψε η Κίρκη .

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των δύο αφηγητών, Γιάννη Αγγελάκα και Όλια Λαζαρίδου , οι δύο μουσικοί (Ηλίας Μπαγλάνης-πλήκτρα, πρόσθετη μουσική, Νίκος Γιούσεφ -μουσικό πριόνι), οι τέσσερις γυναικείες φωνές (Γιώτα Κολιούση, Ειρήνη Κολιούση, Νεφέλη Μπραβάκη, Μυρτώ Σταυρακίδου-Ζάχου) και ο ηχητικός σχεδιασμός του Coti K, συνεισφέρουν σε αυτή την ιδιότυπη κατάβαση στον «Κάτω Κόσμο». Εξαιρετική η σκηνοθεσία του Χρήστου Παπαδόπουλου, που μετέφερε στους θεατές το απόκοσμο κλίμα και το σκοτάδι του Άδη.

Δυνατό σημείο του έργου, είναι η στιχομυθία Αντίκλειας και Οδυσσέα, μάνας και γιου, που αποδίδεται έντονα και συγκινησιακά από τις φωνές των Όλια Λαζαρίδου και Γιάννη Αγγελάκα. Σε αυτή την τόσο εποικοδομητική κατάβαση στον Άδη, βλέπουμε την συνύπαρξη των ζώντων (που εκπροσωπούνται από τον Οδυσσέα) με τους νεκρούς, τις αγωνίες, τις απογοητεύσεις αλλά και τα παράπονα τους. Παρακολουθούμε το παράπονο του Ελπήνορα, συντρόφου του Οδυσσέα, για τη μη απόδοση τιμών μετά θάνατον (από τους συντρόφους του), την πίκρα του Αγαμέμνονα, για το άδοξο τέλος του από την ίδια του την γυναίκα, το θυμό του Αίαντα αλλά και την ευχαρίστηση του Αχιλλέα, σαν έμαθε για τα ανδραγαθήματα του γιου του στην Τροία. Από την πλευρά του Οδυσσέα υπάρχει έκδηλη αγωνία, για το πώς θα καταφέρει να φτάσει στην Ιθάκη, το οποίο και αποτελεί και το σκοπό της «επίσκεψής» του, στον κόσμο των νεκρών. Παράλληλα όμως δεν παραλείπει να ρωτήσει και για την γυναίκα του Πηνελόπη (αν παραμένει πιστή) αλλά και για το Βασίλειό του .

Η μετάφραση του Γιάννη Ψυχουντάκη, στο Ομηρικό κείμενο, ήταν ελεύθερη, συμπεριλαμβάνοντας και πρωτότυπους στίχους, φτιαγμένους από τον Αγγελάκα και την υπεύθυνη για τη δραματουργική επιμέλεια Θεοδώρα Καπράλου.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος, αποζημίωσε τους πρωταγωνιστές και άφησε στους θεατές μια δυνατή ανάμνηση από ένα τόσο σημαντικό Ομηρικό έπος.

Αξίζει αναμφισβήτητα να την δείτε!

Συντελεστές

· Μετάφραση: Γιώργος Ψυχουντάκης

· Σύλληψη / Σύνθεση Μουσικής / Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Αγγελάκας

· Σκηνοθεσία: Χρήστος Παπαδόπουλος

· Ελεύθερη Διασκευή & Πρωτότυποι Στίχοι: Γιάννης Αγγελάκας, Θεοδώρα Καπράλου

· Ενορχήστρωση: Γιάννης Αγγελάκας, Ηλίας Μπαγλάνης

· Σχεδιασμός Ήχου & Πρόσθετη Μουσική: Coti K.

· Δραματουργική Επεξεργασία: Θεοδώρα Καπράλου

· Σκηνικά: Κλειώ Μπομπότη

· Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

· Βοηθός Φωτιστή: Μαριέττα Παυλάκη

· Επιμέλεια Κοστουμιών: Ελευθερία Αράπογλου

· Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Μπούνταλη

· Βοηθός Σκηνογράφου: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη

· Αφήγηση: Όλια Λαζαρίδου & Γιάννης Αγγελάκας

· Μουσικοί: Ηλίας Μπαγλάνης (πλήκτρα, πρόσθετη μουσική), Νίκος Γιούσεφ (μουσικό πριόνι), Δημήτρης Σαλεπάκης (προηχογραφημένο modular synthesizer)

· Φωνητικά: Γιώτα Κολιούση, Ειρήνη Κολιούση, Νεφέλη Μπραβάκη, Μυρτώ Σταυρακίδου-Ζάχου

· Performers Φωτιστικής Εγκατάστασης: Παγώνα Μπουλπασάκου, Αμαλία Κοσμά, Θέμις-Αριάδνη Ανδρεουλάκη, Ειρήνη Μπούνταλη

· Παραγωγή – Εκτέλεση Παραγωγής: Wild Rose Productions / Γιώργης Δραγατάκης – Ευαγγελία Πετράκη Line Production: CULTOPIA / Κάσση Καφέτση

· Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

· Μετάφραση υπερτίτλων στα αγγλικά: Μέμη Κατσώνη Ταυτόχρονος υπερτιτλισμός: Γιάννης Παπαδάκης

Διάρκεια: 60΄

Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Ευχαριστίες στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ημέρες & Ώρες

Πέμπτη – Κυριακή

20:30

Κεντρική Σκηνή

Εισιτήρια

Κανονικό 7, 22, 28 €

Μειωμένο, Φίλος, Παρέα 5-9 άτομα 18, 22 €

Παρέα 10+ άτομα 16, 20 €

Κάτοικος Γειτονιάς* 7 €

Ανεργίας, ΑμεΑ 5 €

Συνοδός ΑμεA 10 €

*Η αγορά των εισιτηρίων πραγματοποιείται αποκλειστικά από τα εκδοτήρια της Στέγης, Τετάρτη έως Παρασκευή και ώρες 12.00-18.00.