Η ΠΕΔ Στ. Ελλάδας ζητά παράταση έναρξης ισχύος του νέου νόμου για την ΤΑ και διόρθωση στρεβλώσεων και αστοχιών

Πληθαίνουν οι φωνές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης  για τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή του νέου νόμου 5056/2023, που διέπει τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας  εκτιμά πως ο νέος νόμος  όχι μόνο δεν λύνει σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, αλλά αντιθέτως δημιουργεί επιπλέον ζητήματα στη λειτουργία των δήμων,  καταθέτει σειρά προτάσεων για αλλαγές σε σημαντικές προβλέψεις του και ζητά παράταση έναρξης ισχύος ώστε να δοθεί χρόνος για ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των οργάνων των δήμων και του αρμόδιου υπουργείου.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε σημειώνεται πως οι ψηφισθείσες διατάξεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν λάβει υπόψη τις σχετικές προτάσεις της ΚΕΔΕ, οι οποίες μέσα από μία μακρά διαβούλευση με τους δήμους και τις ΠΕΔ., είχαν συμπεριλάβει ευρέως αποδεκτές λύσεις σε ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.

Τονίζεται επίσης ότι υπάρχουν κάθετες διαφωνίες με τις αλλαγές που προωθούνται και αφορούν στο ρόλο των αντιδημάρχων.

Σχετικά  με την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων θεωρούν “ότι έχει θετικά στοιχεία, αλλά ο χρόνος είναι ακατάλληλος. Δεδομένου ότι ένα Νομικό Πρόσωπο ή μια Επιχείρηση μπορεί να εξαιρεθεί της κατάργησης, εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένη αιτιολόγηση μέχρι 15.11.2023, (παρ.1 άρθρο 52), σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποφασίσουν οι απερχόμενες Δημοτικές Αρχές για το αν θα διατηρηθεί ή θα καταργηθεί ένα νομικό πρόσωπο ή μια δημοτική επιχείρηση και να “επιβάλλουν” την απόφασή τους στη νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει από το 1.1.2024.

Ακόμα, γίνεται αναφορά στις νέες αρμοδιότητες που περνούν στους δήμους, χωρίς προβλέψεις για πρόσληψη προσωπικού ή αντίστοιχη μεταφορά πόρων, θέτοντας και το ζήτημα της μη τήρησης των δεσμεύσεων της κυβέρνησης απέναντι στη Αυτοδιοίκηση, για επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ. στο Βόλο, τον Νοέμβριο του 2022, από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Τέλος η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας ζητά να παραταθεί η έναρξη ισχύος για ικανό χρονικό διάστημα και παράλληλα να ξεκινήσει διαβούλευση με τους δήμους μέσω της ΚΕΔΕ και τις ΠΕΔ, ούτως ώστε να διορθωθούν εγκαίρως οι όποιες στρεβλώσεις και αστοχίες.

2.1.2023