Η Χαμάς «έχασε τον έλεγχο στη Γάζα»: Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο

Η Χαμάς «απώλεσε τον έλεγχο στη Γάζα» και οι μαχητές της «φεύγουν προς τα νότια» υποστήριξε απόψε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ, καθώς ο πόλεμος με το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα βρίσκεται στην πέμπτη εβδομάδα του.

Άμαχοι «λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς» και «δεν πιστεύουν πια την κυβέρνηση (σ.σ. της Χαμάς)» που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος σφυροκοπείται αδιάκοπα από το Ισραήλ, διαβεβαίωσε ο υπουργός σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε από πολλά τηλεοπτικά κανάλια.

Συγχρόνως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα timesofisrael, και όπως μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση, στρατιώτες των IDF εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο της Γάζας, έχοντας καταλάβει το κτίριο. Πρόκειται για εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν πολιτικούς της Χαμάς μετά την κατάληψη της Λωρίδας από την οργάνωση, το 2007.

Μάλιστα, σε εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται στρατιώτες μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας κρατώντας ισραηλινές σημαίες.

Τουλάχιστον 31 νεκροί από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεριμένο πλήγμα.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 11.240 άνθρωποι – μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες – έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

SOS απευθύνει ο ΠΟΥ: Σε «νεκροταφείο» μετατρέπεται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας

Στο μεταξύ, απελπιστική είναι η κατάσταση των νοσοκομείων στη Γάζα, πολλά από τα οποία έχουν εκκενωθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ άλλα αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καύσιμα, νερό, τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

Στο νοσοκομείο Al Shifa της πόλης της Γάζας, όπου τις τελευταίες ημέρες μαίνονται μάχες κοντά στο νοσοκομείο, είναι αντιμέτωπο με την διακοπή ρεύματος και την έλλειψη καυσίμων που προκαλούν σοβαρές δυσκολίες και θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, την στιγμή που επικρατεί διεθνής ανησυχία για την τύχη δεκάδων πρόωρων μωρών που δεν μπορούν να μείνουν πλέον σε θερμοκοιτίδες. Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται μαρτυρίες γιατρών, η έλλειψη καυσίμων, λόγω του αποκλεισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις σε εισαγωγές βασικών αγαθών προς τη Λωρίδα της Γάζας, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ασθενών του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων παιδιών. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Ashraf Al-Qidra, ο οποίος βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε ότι 32 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις ημέρες, μεταξύ των οποίων τρία νεογέννητα μωρά.

Ο Christian Lindmeier, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε στο BBC ότι, εκτός από τα πρόωρα μωρά, το νοσοκομείο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αιμοκάθαρση σε 45 ασθενείς που τη χρειάζονται. Πρόσθεσε ακόμη ότι 600 ασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο και άλλοι άνθρωποι «στεγάζονται» στους διαδρόμους.

Ο ίδιος, όπως και οι υπόλοιποι γιατροί στη Γάζα, επιβεβαίωσε ότι τα πτώματα αρχίζουν να συσσωρεύονται τόσο μέσα όσο και έξω από το νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι πλεόν «λειτουργεί περισσότερο ως νεκροταφείο» παρά ως νοσοκομείο.

«Γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν πτώματα, τα οποία δεν μπορούν να τα φροντίσουν ή ούτε καν να ταφούν ή να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε είδος νεκροτομείου. Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον καθόλου όπως θα έπρεπε. Είναι σχεδόν ένα νεκροταφείο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όλα τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Γάζας είναι «εκτός λειτουργίας».

Έκκληση από τον ΟΗΕ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA, η οποία υποστηρίζει πολλές βασικές υπηρεσίες στη Γάζα, λέει ότι η αποθήκη καυσίμων της «έχει στεγνώσει».  Ο επικεφαλής της, Philippe Lazzarini, είπε ότι δυστυχώς εντός των επόμενων ημερών, η υπηρεσία δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανεφοδιάζει τα νοσοκομεία, να αφαιρεί τα λύματα και να παρέχει πόσιμο νερό.

«Η ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα θα σταματήσει τις επόμενες 48 ώρες, καθώς δεν επιτρέπεται η είσοδος καυσίμων στη Γάζα» δήλωσε στο X ο Tom White, διευθυντής υποθέσεων της UNRWA για τη Γάζα

Σημείωσε μάλιστα ότι το πρωί δύο από τους κύριους εργολάβους διανομής νερού της υπηρεσίας σταμάτησαν να εργάζονται, κάτι που, όπως είπε, θα έχει ως αποτέλεσμα 200.000 άνθρωποι να μείνουν χωρίς νερό. Οι εργολάβοι «απλώς ξέμειναν από καύσιμα», είπε.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει καύσιμα στη Γάζα από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι θα ωφελούσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της οργάνωσης. Το Ισραήλ είπε ότι υπήρχαν αρκετά καύσιμα στη Γάζα και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι τα έχει αποθηκεύσει. Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το Ισραήλ πρόσφερε επίσης 300 λίτρα καυσίμων στο νοσοκομείο Al-Shifa.

13.11.2023