«ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΚΡΑΤΑΩ ΤΟ ΧΕΡΙ», ΤΡΙΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ.

Κριτική από τον Σπύρο Σταθάτο

Οι σχέσεις των δύο φύλων, που όσο πάνε δυσκολεύουν, αποτελεί το αντικείμενο του πρώτου θεατρικού έργου του Τάσου Ιορδανίδη. Στη σημερινή εποχή το «μαζί» απαιτεί πολύ κόπο και προσπάθεια (και από τις δύο πλευρές), για να μπορέσει να διατηρηθεί, και σίγουρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Οι άνθρωποι πολλές φορές νιώθουν εγκλωβισμένοι σε μια σχέση ή σε έναν γάμο και προσπαθούν να βρουν τρόπους να λυτρωθούν, είτε επιχειρώντας ένα «restart» στη σχέση τους, είτε τραβώντας διαφορετικούς δρόμους.

Στο συγκεκριμένο έργο παρακολουθούμε τις παράνομες συναντήσεις ενός ζευγαριού σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. Εκείνη νέα και δυναμική, με πολλά παράπονα από το σύζυγό της, τα οποία δεν χάνει την ευκαιρία να εκμυστηρευτεί στον «εραστή» της. Εκείνος ένας άνθρωπος που έχει φτάσει «από το ζενίθ στο ναδίρ», επαγγελματικά αλλά και προσωπικά, προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του και να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα. Η συμφωνία είναι να ξεχνάνε τα πάντα σε αυτό το δωμάτιο και να αφήνουν έξω τα προβλήματα, κάτι που δεν γίνεται, γιατί αυτά που κουβαλάνε μέσα τους πολλές φορές τους παρασύρουν.

Το δίδυμο Ιορδανίδη-Ματίκα δένει εξαιρετικά και καταφέρνει άλλοτε με το χιούμορ και άλλοτε με πικρές αλήθειες να μιλήσει ξεκάθαρα για τα προβλήματα που φέρνει η πολυετής συμβίωση σε ένα ζευγάρι. Καμία σχέση δεν μένει αλώβητη στο χρόνο και είναι στο χέρι του ζευγαριού να μην την αφήσει να καταστραφεί. Η γραφή του Τάσου Ιορδανίδη, βγαλμένη από την καθημερινότητα και χωρίς ίχνος υπερβολής, αγγίζει το κοινό σε τέτοιο βαθμό, ώστε να πούμε ότι κάθε ζευγάρι μπορεί να δει στοιχεία της σχέσης του σε αυτό το έργο. Η σκηνοθεσία της Θάλειας Ματίκα ιδανική, οπτικοποιεί με τον καταλληλότερο τρόπο τα μηνύματα του έργου. Συγκλονιστικός όσο και συγκινητικός ο μονόλογος του Τάσου Ιορδανίδη λίγο πριν την μεγάλη ανατροπή.

Μια παράσταση που αξίζει να δείτε!

Ταυτότητα παράστασης

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη

Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα

Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη

Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης (2021-22),Ελίνα Γιουνανλή (2022-23)

Official Trailer: Jaco and the Magic beans

Video (Στιγμιότυπα παράστασης): Liccorice Pizza

Σχεδιασμός ήχου: Στέφανος Κεραμίδας

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Καρτσαφλέκη

Επικοινωνία θεάτρου: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου

Διεύθυνση θεάτρου: Μανώλης Φραγκάκης

Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης – Θάλεια Ματίκα

Πληροφορίες

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ – ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ: 28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32 Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00 Διάρκεια παράστασης: 90’ Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (φοιτητικό, εκπαιδευτικών, άνω των 65), 8 ευρώ (ανέργων) Προπώληση εισιτηρίων: www.more.com/theater/alfa/thelo-na-sou-kratao-to-cheri/ και τηλεφωνικές κρατήσεις στο ταμείο του θεάτρου: 210–520182

Σπύρος Σταθάτος