Ισραήλ/Παλαιστίνη: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ για την υποστήριξη της έκκλησης των ηγετών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει πλήρως την έκκληση των ηγετών των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη σύναψη της εκεχειρίας και της συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων.

Η ΕΕ υποστήριξε σταθερά τις ακούραστες προσπάθειες των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ για τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης και χαιρέτισε την υιοθέτηση της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βάση τις αρχές που σκιαγραφήθηκαν από τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024. Τον περασμένο Ιούνιο , οι ηγέτες της ΕΕ, ενώ αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή των όρων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα επαναλάβει τη βαθιά της ανησυχία για την κατάσταση στη Γάζα και εκφράζει τη λύπη της για τις απώλειες αμάχων, σημειώνοντας τον απαράδεκτο αριθμό απωλειών αμάχων. Απαιτείται επειγόντως η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Αυτή η συμφωνία θα ανοίξει επίσης το δρόμο για μια περιφερειακή αποκλιμάκωση.

10.8.2024