Σήμερα το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του (διαπραγματευτική εντολή) σχετικά με μια αναθεωρημένη οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η προστασία των ταξιδιωτών και να απλοποιηθούν ορισμένες πτυχές της οδηγίας του 2015. Το αναθεωρημένο κείμενο στοχεύει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ταξιδιωτών και στη διευκρίνιση των υποχρεώσεων των διοργανωτών πακέτων σε θέματα όπως οι επιστροφές χρημάτων, η προστασία από την αφερεγγυότητα ή η χρήση κουπονιών. Γεγονότα όπως η πτώχευση της Thomas Cook το 2019 και η πανδημία COVID-19 είχαν σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην ταξιδιωτική βιομηχανία όσο και στους ταξιδιώτες. Αυτά τα γεγονότα έφεραν στο φως τις αδυναμίες των επιχειρηματικών μοντέλων και των μηχανισμών προστασίας των ταξιδιωτών στην υφιστάμενη οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια.
Η θέση του Συμβουλίου διευκρινίζει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια δίνοντας έναν καλύτερο ορισμό του «πακέτου» και αφήνοντας εκτός πεδίου εφαρμογής τις λεγόμενες «συνδεδεμένες ρυθμίσεις ταξιδιού» για λόγους ασφάλειας δικαίου. Εισάγει μια υποχρέωση ενημέρωσης με την οποία πρέπει να συμμορφώνονται οι ταξιδιωτικές εταιρείες. Επεκτείνει επίσης το δικαίωμα των ταξιδιωτών να ακυρώνουν πακέτα χωρίς να πληρώνουν τέλη τερματισμού, καθορίζει τους κανόνες για τη χρήση κουπονιών ως εναλλακτική στην επιστροφή χρημάτων και ενισχύει την προστασία των ταξιδιωτών σε περίπτωση αφερεγγυότητας ενός διοργανωτή ταξιδιού.
Ενισχυμένα δικαιώματα ταξιδιωτών
Τα οργανωμένα ταξίδια είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους τουρίστες. Στα οργανωμένα ταξίδια, ο διοργανωτής συνδυάζει διάφορες ταξιδιωτικές ή τουριστικές υπηρεσίες, όπως πτήσεις, μεταφορές, γεύματα, διαμονή, εκδρομές κ.λπ. Αγοράζονται τόσο online όσο και εκτός σύνδεσης και μπορούν να προσφερθούν από τουριστικούς πράκτορες, ταξιδιωτικά γραφεία, μεταφορείς και άλλους πράκτορες . Η γκάμα των διαφορετικών προϊόντων και φορέων (τόσο οι διοργανωτές όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών) που παρεμβαίνουν σε ένα οργανωμένο ταξίδι δυσκολεύει τους ταξιδιώτες να ανακτήσουν τις πληρωμές τους όταν για παράδειγμα το πακέτο ή μέρος του ακυρώνεται σε περίπτωση απροσδόκητων καταστάσεων όπως επιδημία, πόλεμος ή φυσική καταστροφή.
Η χρεοκοπία μεγάλης εταιρείας ταξιδιών οργανωμένων ταξιδιών, όπως η Thomas Cook το 2019, και η κρίση του COVID-19 κατέστησαν σαφές ότι η προστασία των ταξιδιωτών σε περίπτωση μεγάλων απροσδόκητων γεγονότων έπρεπε να ενισχυθεί. Τον Οκτώβριο του 2023, η Επιτροπή υπέβαλε αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια του 2015, με ενισχυμένη προστασία των ταξιδιωτών. Τα μέτρα που προτείνονται στην πρόταση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Οι διοργανωτές πακέτων θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων από παρόχους υπηρεσιών (αεροπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία, εταιρείες μεταφοράς κ.λπ.) εντός επτά ημερών από την ακύρωση. Αυτό θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν τα χρήματα στους πελάτες τους εντός δύο εβδομάδων, όπως επιβάλλεται από την οδηγία του 2015.
- Οι προκαταβολές από ταξιδιώτες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 25% της τιμής του πακέτου, εκτός από δικαιολογημένες περιπτώσεις (π.χ. όταν ο διοργανωτής του πακέτου πρέπει να πληρώσει εκ των προτέρων την πλήρη τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου) και οι διοργανωτές δεν μπορούν να ζητήσουν τη συνολική πληρωμή νωρίτερα από 28 ημέρες πριν από την έναρξη του πακέτου.
- Εάν υπάρξει ακύρωση, οι εταιρείες μπορούν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες ένα κουπόνι. Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να λαμβάνουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του κουπονιού πριν το αποδεχτούν και θα διατηρήσουν το δικαίωμα να επιμείνουν στην επιστροφή χρημάτων.
- Τα κουπόνια επιστρέφονται αυτόματα και καλύπτονται από προστασία αφερεγγυότητας.
εντολή του Συμβουλίου
Η διαπραγματευτική εντολή του Συμβουλίου υποστηρίζει τους κύριους στόχους της πρότασης της Επιτροπής, αλλά εισάγει ορισμένες βελτιώσεις διευκρινίζοντας το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας του 2015 και ενισχύοντας την προστασία και τα δικαιώματα των ταξιδιωτών.
Ειδικότερα, η εντολή του Συμβουλίου περιορίζει το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας δίνοντας σαφέστερο ορισμό του «οργανωμένου ταξιδιού» και παραλείποντας τις λεγόμενες «συνδεδεμένες ρυθμίσεις ταξιδιού» (LTA) από το πεδίο εφαρμογής για τη βελτίωση της ασφάλειας δικαίου του κειμένου.
Η θέση του Συμβουλίου ενισχύει την προστασία των ταξιδιωτών που καλούνται να συνάψουν πρόσθετη σύμβαση διαφορετικού τύπου ταξιδιωτικών υπηρεσιών (π.χ. ενοικίαση αυτοκινήτου ή μεταφορά) όταν την αγοράζουν ηλεκτρονικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο έμπορος υποχρεούται να ενημερώσει τον ταξιδιώτη με μια σαφή, ορατή ειδοποίηση πριν από τη σύναψη της νέας σύμβασης ότι η δεύτερη κράτηση αποτελεί (ή όχι) πακέτο.
Η διαπραγματευτική εντολή ενισχύει επίσης τα δικαιώματα των ταξιδιωτών όταν αποφασίζουν να ακυρώσουν το πακέτο λόγω έκτακτων και αναπόφευκτων συνθηκών, είτε στον τόπο αναχώρησης είτε στον προορισμό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να ακυρώσουν το πακέτο χωρίς να πληρώσουν τέλος τερματισμού.
Για τα κουπόνια, η θέση του Συμβουλίου περιγράφει λεπτομερώς τα ποσά τους και τις ρυθμίσεις για τη χρήση τους, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά και να εναρμονιστούν οι κανόνες σε επίπεδο ΕΕ. Επιπλέον, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι εάν ένας έμπορος καταστεί αφερέγγυος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να ενημερώνονται ότι οι επιστροφές χρημάτων θα παρασχεθούν, το αργότερο, εννέα μήνες μετά την αφερεγγυότητα του διοργανωτή. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να κάνουν αυτή την περίοδο ακόμη μικρότερη. Η οδηγία θα καλύπτει επίσης τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με τους διοργανωτές που συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους για την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.
Επόμενα βήματα
Η διαπραγματευτική εντολή που συμφωνήθηκε σήμερα επισημοποιεί τη διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου. Παρέχει στην Προεδρία του Συμβουλίου εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίες θα ξεκινήσουν μόλις το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη θέση του.
Φόντο
Στις 29 Νοεμβρίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε μια δέσμη προτάσεων (το «πακέτο κινητικότητας επιβατών») για τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών και των ταξιδιωτών ενισχύοντας τα δικαιώματά τους. Περιλάμβαναν αναθεώρηση των κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών, πρόταση για τα δικαιώματα των επιβατών στο πλαίσιο των πολυτροπικών ταξιδιών και την αναθεώρηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια του 2015 (Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302).
Ο τουρισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, αντιπροσωπεύοντας άμεσα και έμμεσα πάνω από το 10% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Καθοδηγούμενος από την αύξηση των εισοδημάτων, τη μείωση του κόστους που σχετίζεται με τα ταξίδια και το αυξανόμενο φάσμα των διαθέσιμων τουριστικών δραστηριοτήτων, ο παγκόσμιος αριθμός τουριστών αυξήθηκε από 680 εκατομμύρια το 2000 σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο το 2019. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, με περίπου δύο -τα τρίτα όλων των διεθνών τουριστικών αφίξεων το 2022. Η τουριστική βιομηχανία διαδραματίζει βασικό ρόλο στην οικονομία της ΕΕ, με περίπου 2,3 εκατομμύρια τουριστικές επιχειρήσεις και 10,9 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον κλάδο το 2020.
18.12.2024