Κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους στο Κόλπο του Ομάν

Υπό κατάληψη από ενόπλους από νωρίς το πρωί  Πέμπτη (11/1), φέρεται να είναι το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο St. Nikolas, το οποίο πλέει στον Κόλπο του Ομάν, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται πληροφορίες από τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές.

Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς γύρω από το περιστατικό, το οποίο το AP χαρακτήρισε ως προφανώς την τελευταία κατάληψη πλοίου στις τεταμένες θαλάσσιες οδούς της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στο Ιράν, καθώς το πλοίο ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan και είχε εμπλακεί σε μια πολύχρονη διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην κατάσχεση 1 εκατομμυρίου βαρελιών ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή που διέρχονται τα πλοία τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου που διακινείται.

11.1.2024