Κεφαλαιαγορές Ένωση: Συμβούλιο και Κοινοβούλιο συμφωνούν για βελτιώσεις στις υπηρεσίες εκκαθάρισης της ΕΕ

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή πολιτική συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού και της οδηγίας για τις υποδομές της ευρωπαϊκής αγοράς. Η αναθεώρηση στοχεύει να καταστήσει το τοπίο καθαρισμού της ΕΕ πιο ελκυστικό και ανθεκτικό, να υποστηρίξει την ανοιχτή στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ΕΕ.

Vincent Van Peteghem

Χαίρομαι που καταλήξαμε σήμερα σε συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων υποδομής της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό θα φέρει περισσότερες υπηρεσίες εκκαθάρισης στην Ευρώπη και θα ενισχύσει τη στρατηγική μας αυτονομία. Θα συμβάλει επίσης στη σταθεροποίηση της αγοράς και θα διασφαλίσει την αποτελεσματική λειτουργία της, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μια ολοκληρωμένη ένωση κεφαλαιαγορών.

Vincent Van Peteghem Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου

Ο κανονισμός για την υποδομή της ευρωπαϊκής αγοράς (EMIR) θεσπίζει κανόνες για τα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα (OTC), τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους (CCP) και τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών. Η προτεινόμενη αναθεώρηση EMIR περιλαμβάνει πολλά νομοθετικά μέτρα για τη βελτίωση των υπηρεσιών εκκαθάρισης της ΕΕ, ιδίως με τον εξορθολογισμό και τη συντόμευση των διαδικασιών , τη βελτίωση της συνέπειας μεταξύ των κανόνων, την ενίσχυση της εποπτείας του CCP και την απαίτηση από τους συμμετέχοντες στην αγορά σημαντικής συστημικής σημασίας, οι οποίοι υπόκεινται σε υποχρέωση εκκαθάρισης, να έχουν λειτουργική ενεργό λογαριασμό σε κεντρικό αντισυμβαλλόμενο της ΕΕ.

Κύρια στοιχεία της προσωρινής συμφωνίας 

Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο εξασφάλισαν ότι στην πράξη είναι εφικτό για τις εποπτικές αρχές να εφαρμόζουν εξορθολογισμένες εποπτικές διαδικασίες , όπως διαδικασίες αδειοδότησης και επικύρωσης.

Η προσωρινή συμφωνία ενισχύει τη συνεργασία , τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εποπτικών αρχών και της ΕΑΚΑΑ, διασφαλίζοντας παράλληλα τον κατάλληλο καταμερισμό των καθηκόντων μεταξύ των εθνικών αρχών και της ΕΑΚΑΑ.

Η συμφωνία ενισχύει επίσης τον ρόλο της ΕΑΚΑΑ παρέχοντάς της συντονιστικό ρόλο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας παράλληλα σαφήνεια ότι οι τελικές εξουσίες λήψης αποφάσεων αποτελούν ευθύνη των εθνικών αρμόδιων αρχών.

Η ΕΑΚΑΑ θα αναλάβει επίσης το ρόλο του συμπροέδρου των εποπτικών σωμάτων μαζί με τις σχετικές εθνικές αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα διατηρήσουν τις τελικές εξουσίες λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, η ESMA θα ενημερωθεί και μπορεί να ζητήσει να κληθεί σε επιτόπιες εξετάσεις και να παράσχει γνώμες σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Η προσωρινή συμφωνία ορίζει μια σταθερή απαίτηση ενεργού λογαριασμού (AAR) που θα απαιτεί από ορισμένους χρηματοοικονομικούς και μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους να έχουν λογαριασμό σε κεντρικό αντισυμβαλλόμενο της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει λειτουργικά στοιχεία όπως τη δυνατότητα χειρισμού των συναλλαγών του αντισυμβαλλομένου σε σύντομο χρονικό διάστημα, εάν χρειαστεί. και στοιχεία δραστηριότητας, ώστε ο λογαριασμός να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά.

Αυτό διασφαλίζεται από έναν αριθμό απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται από αυτούς τους λογαριασμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων για τους αντισυμβαλλομένους που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο για εκκαθάριση συναλλαγών στις πιο σχετικές υποκατηγορίες παραγώγων σημαντικής συστημικής σημασίας, όπως ορίζονται ως κατηγορία παραγώγων, μέγεθος και ωριμότητα. Επιπλέον, δημιουργείται ένας Κοινός Μηχανισμός Παρακολούθησης για την παρακολούθηση αυτής της νέας απαίτησης.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία υπόκειται σε έγκριση από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν περάσει από την επίσημη διαδικασία έγκρισης και τεθεί σε ισχύ.

Ιστορικό

Τα παράγωγα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία, αλλά ενέχουν και ορισμένους κινδύνους. Αυτό αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, όταν έγιναν εμφανείς σημαντικές αδυναμίες στις αγορές εξωχρηματιστηριακών παραγώγων.

Το 2012 η ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό για τις υποδομές της ευρωπαϊκής αγοράς (EMIR). Στόχος ήταν να:

  • αύξηση της διαφάνειας στις αγορές εξωχρηματιστηριακών παραγώγων
  • μετριάσει τον πιστωτικό κίνδυνο
  • μείωση του λειτουργικού κινδύνου

Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση στις 7 Δεκεμβρίου 2022 για αναθεώρηση του κανονισμού και της οδηγίας για τις υποδομές της ευρωπαϊκής αγοράς, προκειμένου να καταστήσει το τοπίο καθαρισμού πιο ελκυστικό. Η ανασκόπηση στοχεύει:

  • εξορθολογισμός και συντόμευση των διαδικασιών για τις αρχές για την έγκριση νέων δραστηριοτήτων ή υπηρεσιών, καθώς και αλλαγών στα μοντέλα κινδύνου για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους, ώστε να καταστούν πιο ελκυστικοί για τους συμμετέχοντες στην αγορά
  • βελτίωση της συνοχής μεταξύ των κανόνων για τις τράπεζες και άλλων νομοθετημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό αποσκοπεί στο να επιτραπεί π.χ. στις ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία να επωφεληθούν από κίνητρα (όπως χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις) κατά την εκκαθάριση μέσω κεντρικού αντισυμβαλλομένου ΕΕ
  • ενίσχυση της εποπτείας του κεντρικού αντισυμβαλλομένου με τη σύσταση κοινών εποπτικών ομάδων για ορισμένα καθήκοντα, διευκολύνοντας την παρακολούθηση των διασυνοριακών κινδύνων για την ΕΕ σε όλη την αλυσίδα εκκαθάρισης από τις αρχές της ΕΕ που αποτελούν μέρος του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας της ΕΕ και δίνοντας εξουσίες έκτακτης ανάγκης στην εποπτική επιτροπή κεντρικού αντισυμβαλλομένου της ESMA
  • απαιτώντας από τους συμμετέχοντες στην αγορά που υπόκεινται σε υποχρέωση εκκαθάρισης να εκκαθαρίζουν ένα μέρος των προϊόντων που έχουν προσδιοριστεί από την ΕΑΚΑΑ ως ουσιαστικής συστημικής σημασίας μέσω ενεργών λογαριασμών σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους της ΕΕ
  • ενίσχυση των εξουσιών των εποπτικών αρχών των τραπεζών και των εταιρειών επενδύσεων για την αντιμετώπιση των ανοιγμάτων του κινδύνου συγκέντρωσης σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους
  • απλούστευση των αξιολογήσεων ισοδυναμίας στο πλαίσιο του EMIR όπου οι κίνδυνοι που συνδέονται με την εκκαθάριση σε τρίτη χώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλοί

7.2.2024