Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, για την έκτακτη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας:

Δυστυχώς το ακραίο καιρικό φαινόμενο και η πολύ μεγάλη φυσική καταστροφή σε πολλές περιοχές της χώρας μας μάς υποχρεώνουν να αναβάλλουμε την προγραμματισμένη σύσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης. Προγραμματίζουμε αυτή η σύσκεψη να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Όμως αυτό που προέχει τώρα είναι η συμπαράσταση σε όσους δίνουν και σήμερα τη μάχη με τις πλημμύρες και σε αυτούς που είναι στους επιχειρησιακούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές αλλά και στους πολίτες που δοκιμάζονται και αγωνιούν.

Είναι μεγάλη η αγωνία μας και αυτό μάς υποχρεώνει, εκτός από την αναβολή της σύσκεψης, να ξεκινήσουμε, ως επίσημη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περιοδεία στις περιοχές που πλήττονται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Προκύπτουν όμως και κάποια πρώτα συμπεράσματα τα οποία οφείλω να καταθέσω δημόσια. Είναι ξεκάθαρο ότι τα φαινόμενα που ζούμε ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης τις είχαμε συζητήσει και ξέρουμε ότι θα είναι σφοδρές. Πρέπει και η πολιτεία να αναβαθμίσει την επάρκειά της και να είναι έτοιμη να στηρίξει και τους πολίτες και την οικονομία.

Το πρώτο που χρειάζεται να γίνει είναι να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική. Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, η μεταφορά της πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές με έμφαση στο σχεδιασμό και στην πρόληψη, για τη διαχείριση πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, χωροταξικών θεμάτων και προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός να γίνει ουσιαστικός και ιδίως να υλοποιείται.

Ταυτόχρονα χρειάζεται να αναβαθμιστεί η επάρκεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε νέα σχέδια πολιτικής προστασίας, το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται και χρειάζεται να αναβαθμίσουμε την επάρκεια της πολιτείας. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή πολιτεία για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα τις μεγάλες αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση οφείλω να πω ότι το 2016 εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή η Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα και να αναβαθμιστεί με τα νέα κλιματικά δεδομένα. Ήταν μία πρωτοβουλία που είχε λάβει τότε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτούνται όμως και Περιφερειακά Σχέδια Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Για παράδειγμα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το σχετικό περιφερειακό σχέδιο παρότι, έχουν περάσει επτά χρόνια από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Αυτό πρέπει να γίνει σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας όπως προτείνει σταθερά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και ταυτόχρονα ένα σημαντικό εργαλείο που καθυστερεί είναι τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας. Τώρα καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητά τους. Οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Όμως τα Σχέδια αυτά έπρεπε να είχαν επικαιροποιηθεί και  να είχαν αναθεωρηθεί και υποβληθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 31.12.2021, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε τη σχετική μέριμνα.

Άρα λοιπόν έχουμε ήδη θεσμικά εργαλεία που πρέπει να ενεργοποιηθούν, έχουμε όμως και νέες προτάσεις για τη αναβάθμιση της επάρκειας της πολιτείας. Αυτά όλα θα τα καταθέσουμε και από αύριο. Σήμερα προέχει να υποστηρίξουμε τους πολίτες και τις περιοχές που πλήττονται.

Για αυτό το λόγο ξεκινάμε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη Θεσσαλία.

8/9/2023