Κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά την Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις

  1. Στις 21 Ιουνίου 2023, η σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης φιλοξένησε την Υπουργική Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ για τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις στη Στοκχόλμη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσωπήθηκε από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson, τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders, καθώς και τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Σουηδίας Gunnar Strömmer. Η επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου εκπροσωπήθηκε από την Ισπανίδα Υπουργό Δικαιοσύνης Maria Pilar Llop Cuenca και τον Ισπανό Υπουργό Εσωτερικών Fernando Grande-Marlaska. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπήθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland και τον Γραμματέα Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro N. Mayorkas.
  2. Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για μια ισχυρή διατλαντική εταιρική σχέση, σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων.
  3. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν για άλλη μια φορά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και επιβεβαίωσαν την ακλόνητη υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Συζήτησαν την πρόθεσή τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία στον τομέα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν δεσμευμένες να παρέχουν προστασία σε όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας.
  4. Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να διασφαλίσουν πλήρη λογοδοσία για τα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σεβόμενοι τον σημαντικό ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, των ουκρανικών δικαστηρίων και άλλων δικαστηρίων. Χαιρέτησαν την υπογραφή ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και των διωκτικών αρχών των εθνικών μελών της Κοινής Ομάδας Έρευνας για την Ουκρανία, που συστάθηκε με την υποστήριξη της Eurojust, και την επικείμενη ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Δίωξης του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, το οποίο θα επωφεληθεί από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
  5. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύουν επίσης να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τους διεθνείς μηχανισμούς λογοδοσίας για να διασφαλίσουν την αποτελεσματική λογοδοσία για το έγκλημα της επίθεσης.
  6. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα πληρώσει για όλες τις ζημιές που προκαλεί στην Ουκρανία. Σχετικά, χαιρέτησαν τη δημιουργία, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενός μητρώου ζημιών για την Ουκρανία.
  7. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τους για την πλήρη επιβολή των κυρώσεων, μεταξύ άλλων με τη λήψη μέτρων σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά τους πλαίσια για δέσμευση και κατάσχεση και, όπου ενδείκνυται, δήμευση, περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με εγκληματικές δραστηριότητες όπως οι κυρώσεις φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος ή διαφθορά. Επανέλαβαν τη σημασία της συνεργασίας με άλλους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της G7, για την αποφυγή οποιουδήποτε κενού επιβολής και χαιρέτησαν την πρώτη μεταφορά κεφαλαίων των Ηνωμένων Πολιτειών που κατασχέθηκαν από Ρώσους ολιγάρχες για να βοηθήσουν την Ουκρανία.
  8. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν σταθερές στις προσπάθειές τους να λογοδοτήσουν πλήρως τις κατοχές ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στις αντίστοιχες δικαιοδοσίες.
  9. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν τις απειλές κατά της ασφάλειας που προέρχονται από τον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την Ουκρανία για την ενίσχυση των συλλογικών ικανοτήτων για την πρόληψη της εμπορίας πυροβόλων όπλων, της εμπορίας ανθρώπων και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και της συνεργασίας με την επιβολή του νόμου για την ανταλλαγή πληροφοριών και κοινές επιχειρησιακές δράσεις. Τόνισαν τη σημασία της υποστήριξης για την ενίσχυση του τομέα ασφάλειας της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ενόψει των αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων από εξωτερικούς παράγοντες και την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη.
  10. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την άνοδο του βίαιου εξτρεμισμού, που βασίζεται στην απόρριψη των δημοκρατικών αξιών και υποκινείται από μίσος, ρατσισμό, ξενοφοβία ή/και σχετική μισαλλοδοξία. Τόνισαν την προθυμία τους να εργαστούν από κοινού για τον εντοπισμό και την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης σε καταστάσεις στις οποίες βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες συνεργάζονται διακρατικά με σκοπό τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από μόνους παράγοντες που ενεργούν με δική τους πρωτοβουλία.
  11. Και οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω αντιμετώπισης των σημαντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τη διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της αλγοριθμικής ενίσχυσης. Ενθάρρυναν τις εταιρείες να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν την κακή χρήση των πλατφορμών τους για την προώθηση της βίας και την εκμετάλλευση παιδιών.
  12. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσαν τη σημασία της αποτελεσματικής ανταλλαγής πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζουν να συνεχίσουν και να αξιοποιήσουν το υπάρχον πιλοτικό έργο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της Europol για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας που συνδέονται με τα ταξίδια τρομοκρατών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη ανταλλαγή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τρομοκρατικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων στο πεδίο της μάχης, με την Europol.
  13. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν την εταιρική σχέση ενισχυμένης ασφάλειας των συνόρων των ΗΠΑ και την αξία της διμερούς ανταλλαγής πληροφοριών στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Εξέφρασαν επίσης την πρόθεσή τους να συζητήσουν τη μελλοντική συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.
  14. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες στις αρχές του 2023. Αυτή η συμφωνία θα συμπληρώσει ένα ισχυρό δίκτυο υφιστάμενων μέσων που έχουν οικοδομήσει εμπιστοσύνη και σωρευτικά παρέχουν ένα πλαίσιο για τη διατλαντική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας που υπόκειται σε ισχυρές διασφαλίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώρισαν την αξία της πρόσφατα εγκριθείσας Διακήρυξης του ΟΟΣΑ σχετικά με την πρόσβαση της κυβέρνησης σε προσωπικά δεδομένα που κατέχονται από οντότητες του ιδιωτικού τομέα. Χαιρέτησαν επίσης τα βήματα που έγιναν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τις διατλαντικές διαβιβάσεις δεδομένων μεταξύ εμπορικών φορέων κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των αντίστοιχων νομικών συστημάτων τους.
  15. Η Σύμβαση της Βουδαπέστης για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το δεύτερο πρόσθετο πρωτόκολλό της παραμένουν τα κύρια μέσα για τη διεθνή συνεργασία για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του στενού συντονισμού τους προς μια νέα σύμβαση του ΟΗΕ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουν μια σύμβαση που προωθεί τη διεθνή συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
  16. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισαν τα οφέλη και τους κινδύνους που συνδέονται με τις νέες και αναδυόμενες διαδικτυακές τεχνολογίες. Συζήτησαν τη σημασία της διατήρησης της ικανότητας των δικαστικών και αρχών επιβολής του νόμου να έχουν νόμιμη πρόσβαση σε δεδομένα για την αποτελεσματική πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη του εγκλήματος, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο των επικοινωνιών.
  17. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των κοινών προσπαθειών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε όλες τις μορφές της, διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης.
  18. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουν προσηλωμένες στην ενίσχυση της συνεργασίας κατά των διασυνοριακών οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, ιδίως εκείνων που εμπλέκονται στην παράνομη παρασκευή και διακίνηση κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της φαιντανύλης. Και τα δύο μέρη αποφάσισαν να συνεχίσουν τις ανταλλαγές τους σε σχέση με τη μείωση της προσφοράς και της ζήτησης στο Διάλογο ΕΕ-ΗΠΑ για τα ναρκωτικά και σε κατάλληλα πολυμερή όργανα. Ενέκριναν από κοινού την εργασία σε ένα έργο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της Europol για την ανάπτυξη πρόσθετων πληροφοριών σχετικά με οντότητες που είναι γνωστές ή ύποπτες για συμμετοχή στο διακρατικό εμπόριο συνθετικών ναρκωτικών. Χαιρέτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράμμισαν την ανάγκη για κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συνθετικών ναρκωτικών στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνασπισμού. Και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκδήλωση έναρξης στις 7 Ιουλίου θα παράσχει δυνατότητες για συγκεκριμένη δράση για την αντιμετώπιση αυτού του κοινού προβλήματος υγείας και ασφάλειας.
  19. Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τη συνεργασία τους κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε διασυνοριακές ποινικές έρευνες και διώξεις, καθώς και για την ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών.
  20. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτησαν την πρόοδο που σημείωσαν τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης και επανέλαβαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τις προσπάθειες στο πλαίσιο της τριμερούς διαδικασίας και των διμερών συζητήσεων. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σχετικά με τη σημασία του αμοιβαίου ταξιδιού χωρίς βίζα στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών πλαισίων τους.
  21. Επιβεβαιώνοντας την κοινή τους δέσμευση να προχωρήσουν μαζί προς κοινές λύσεις σε όλους αυτούς τους τομείς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στην Ουάσιγκτον.

21.6.2023