Κοσσυφοπέδιο* – Δήλωση της Ύπατης Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις βίαιες ενέργειες κατά πολιτών, στρατευμάτων της KFOR, αρχών επιβολής του νόμου και μέσων ενημέρωσης στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Η βία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί και πρέπει να αποφευχθεί στο μέλλον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται σταθερά πίσω από την αποστολή του ΝΑΤΟ KFOR και την αποστολή EULEX της ΕΕ στην εκπλήρωση των αντίστοιχων εντολών τους.

Προτρέπουμε τόσο το Κοσσυφοπέδιο όσο και τη Σερβία να λάβουν άμεσα και άνευ όρων μέτρα για αποκλιμάκωση, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν διχαστική ρητορική και να απόσχουν από οποιεσδήποτε περαιτέρω ασυντόνιστες ενέργειες. Η ηρεμία πρέπει να αποκατασταθεί επειγόντως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εφαρμόσει αποφασιστικά μέτρα. Η αποτυχία αποκλιμάκωσης των εντάσεων θα οδηγήσει σε αρνητικές συνέπειες.

Αναμένουμε από το Κοσσυφοπέδιο να ενεργήσει με μη κλιμακωτό τρόπο και να αναστείλει αμέσως τις αστυνομικές επιχειρήσεις κοντά στα δημοτικά κτίρια στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι δήμαρχοι θα πρέπει να ασκούν προσωρινά τα καθήκοντά τους σε χώρους εκτός των δημοτικών κτιρίων. Οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατό και στους τέσσερις δήμους και να οργανωθούν με τρόπο πλήρως χωρίς αποκλεισμούς. Αναμένουμε από τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν σε αυτές τις εκλογές.

Εκφράζουμε ανησυχία για την κατάσταση ύψιστης συναγερμού των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει τόσο από το Κοσσυφοπέδιο όσο και από τη Σερβία να ενεργήσουν υπεύθυνα και να συμμετάσχουν αμέσως στον διάλογο με τη διευκόλυνση της ΕΕ για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στην κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου που εγγυάται ασφάλεια, ασφάλεια και συμμετοχική δημοκρατία για όλους τους πολίτες και ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας για την πορεία προς την εξομάλυνση και του παραρτήματός της. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση ή προϋπόθεση των εργασιών για την ίδρυση της Ένωσης/Κοινότητας Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας.

* Αυτός ο χαρακτηρισμός δεν θίγει τις θέσεις για το καθεστώς και είναι σύμφωνος με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του ΔΔΔ σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

3.6.2023