Κυριάκος Μητσοτάκης : Μιλώντας με τον κ. Ανδρουλάκη, όταν τον πήρα να τον συγχαρώ, του είπα ότι είμαι στη διάθεσή του όποτε θέλει να τον συναντήσω….

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Καλημέρα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη:

Φαίη Μαυραγάνη: Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι. Εδώ είμαστε και όπως σας έχουμε υποσχεθεί έχουμε κοντά μας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Κύριε Πρόεδρε, καλή σας μέρα, ευχαριστούμε πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα, κυρία Μαυραγάνη. Να ευχηθώ καλή αρχή και καλημέρα και στους τηλεθεατές σας.

Φαίη Μαυραγάνη: Σας ευχαριστώ πολύ. Θέλω να πω και στους τηλεθεατές, όπως το λέω από νωρίς το πρωί που έχουμε προαναγγείλει ότι θα είστε εδώ, ότι ένα κομμάτι της κουβέντας μας -μεγάλο- θα αφορά την καθημερινότητα του κόσμου, την οικονομία, την ακρίβεια, την υγεία, που νομίζω ότι είναι καθοριστικά για τη ζωή του καθενός, αλλά προτείνω να ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα.

Είδαμε προηγουμένως εικόνες από τη Βαλένθια, οι οποίες πραγματικά μας παγώνουν το αίμα, και δείξαμε κάποιες εικόνες κι εδώ, προσομοίωσης στην Αθήνα, το τι θα γινόταν στην Αττική σε μία αντίστοιχη περίπτωση. Έχουμε ακούσει και τον κ. Χαρδαλιά να λέει ότι «δεν είμαστε θωρακισμένοι». Όλα αυτά μας ανησυχούν, πώς τα βλέπετε εσείς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Μαυραγάνη, είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από τις εικόνες τις οποίες βλέπουμε στη Βαλένθια και βέβαια από την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών. Δεν ξέρουμε, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των νεκρών. Αυτό που ξέρουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι δυστυχώς τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, το «112» δηλαδή, το οποίο θα μπορούσε να προειδοποιήσει τους πολίτες για ένα πολύ βίαιο φυσικό φαινόμενο, δεν λειτούργησαν.

Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν καιρικά φαινόμενα τα οποία ενδεχομένως να ξεπερνούν τις δυνατότητες οποιασδήποτε υποδομής. Αυτό μπορεί να έγινε στη Βαλένθια. Δεν γνωρίζω συγκεκριμένα αν υπήρχαν αστοχίες ως προς τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία είχαν γίνει.

Αυτό το οποίο ξέρω, όμως, είναι ότι πρώτη προτεραιότητα της πολιτείας πρέπει να είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Και το λέω αυτό διότι ξέρετε ότι εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε πια εμπεδώσει μια κουλτούρα εκκενώσεων μέσα από το «112».

Φαίη Μαυραγάνη: Έγκαιρης ειδοποίησης, λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δυστυχώς αυτή λοιδορήθηκε και φέτος, αλλά πρέπει να σας πω ότι προτιμώ χίλιες φορές να χρησιμοποιήσω αχρείαστα μία φορά το «112», ενδεχομένως καθ’ υπερβολήν, απλά για να είμαστε έτοιμοι, παρά να βρεθούμε σε μία κατάσταση όπου θα μπορούσαμε να είχαμε ειδοποιήσει πολίτες τουλάχιστον να προστατευθούν και να μην το έχουμε κάνει.

Έρχομαι, τώρα στο ερώτημα το οποίο θέσατε. Σήμερα το μεσημέρι έχω μία ακόμα σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αττικής για να δούμε την εξέλιξη των παρεμβάσεων που γίνονται ως προς την αντιπλημμυρική θωράκιση της πρωτεύουσας. Το είπατε κι εσείς -αν δεν κάνω λάθος- στην εκπομπή σας, τα έργα του καθαρισμού του Κηφισού προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα.

Φαίη Μαυραγάνη: Είχαμε και σύνδεση, τα δείξαμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς δεν αρκούν μόνο αυτά, αλλά από την άλλη όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η διατομή του Κηφισού από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός τουλάχιστον θα είναι καθαρός, ώστε σε μία μεγάλη νεροποντή να έχουμε αυξημένες πιθανότητες ότι τα νερά θα παροχετευθούν προς τη θάλασσα. Το ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα ρέματα, σε συνδυασμό με μια σειρά από αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που γίνονται σε όλο το λεκανοπέδιο.

Υπάρχει σχεδιασμός, αυτός υλοποιείται. Προφανώς χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερους πόρους στην αντιπλημμυρική θωράκιση συνολικά, όχι μόνο του λεκανοπεδίου, αλλά ολόκληρης της χώρας. Αυτό μας φέρνει και στη συνολική συζήτηση του πόσο έτοιμοι είμαστε για να μπορούμε να προσαρμοστούμε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό και δαπανούμε παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην πολιτική προστασία και γι’ αυτό εγώ έχω αναδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη να έχουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, όχι μόνο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου το 2050, αλλά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης σήμερα.

Φαίη Μαυραγάνη: Που είναι στη ζωή μας και τα βλέπουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διότι φωτιές, πλημμύρες, ξηρασίες, ακραία φαινόμενα σαν και αυτά τα οποία βλέπουμε, θα τα αντιμετωπίζουμε πια με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό απαιτεί περισσότερους πόρους, απαιτεί, όμως, και μια διαφορετική κουλτούρα, όχι μόνο από το κράτος, σε επίπεδο συντονισμού, αλλά και από την ίδια την κοινωνία.

Και νομίζω ότι η κοινωνία πια αντιλαμβάνεται ότι σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι συμμέτοχοι. Διότι όταν 800.000 πολίτες καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, δεν το κάνουν, κα Μαυραγάνη, νομίζω, γιατί τους είπαμε ότι «πρέπει να το κάνετε αλλιώς θα σας βάλουμε πρόστιμο».

Φαίη Μαυραγάνη: Το ένιωσαν ως ανάγκη, λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κάνουν διότι αντιλαμβάνονται ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν πρώτα και πάνω από όλα τις περιουσίες τους και, δεύτερον, συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια κάνοντας τη ζωή της Πυροσβεστικής πιο εύκολη.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Ένα άλλο θέμα, κ. Πρόεδρε, που είναι στην επικαιρότητα είναι αυτή η έκρηξη στους Αμπελόκηπους. Και μιλάω σε εσάς και με το πλήγμα της οικογένειάς σας, εσείς μετράτε ένα θύμα. Και θέλω να σας ρωτήσω καταρχάς πώς εξηγείτε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη τόσες δεκαετίες μετά που εξακολουθούμε να ταλανιζόμαστε από τρομοκρατία ή νεοτρομοκρατία και αν ξέρετε και κάτι περισσότερο γι’ αυτή την υπόθεση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και ειδικά στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία να εξιχνιάσει και αυτό το φαινόμενο.

Είναι αλήθεια, κα Μαυραγάνη, ότι υπάρχουν υπόλοιπα ακόμα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα μας και ότι αυτή η κουλτούρα των αντιεξουσιαστών, την οποία πιστεύω ότι για αρκετά χρόνια την ανεχθήκαμε χωρίς να κάνουμε κάτι το ιδιαίτερο για να την περιορίσουμε, πολύ εύκολα μπορεί να οδηγήσει και σε σκέψεις μία μολότοφ να μετατραπεί σε μία βόμβα. Και είναι πολύ πιθανόν αυτό να έχουμε δει.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε τέτοιο περιστατικό δίνει μια ευκαιρία στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία να εξιχνιάσει με μεγαλύτερη ταχύτητα αυτά τα οποία ενδεχομένως ήδη γνώριζε και παρακολουθούσε.

Φαίη Μαυραγάνη: Νομίζω ότι είναι κατάλληλη στιγμή να ανοίξουμε το θέμα «καθημερινότητα», που πιστεύω ότι ο περισσότερος κόσμος που μας παρακολουθεί το περιμένει γιατί αφορά τη ζωή του.

Σας άκουσα να μιλάτε -προχθές ήταν το Υπουργικό Συμβούλιο- για τον κατώτατο μισθό. Ο κατώτατος μισθός το 2027 θα πάει στα 950 και ο μέσος μισθός στα 1.500, μιλάμε πάντα για μικτά. Το ερώτημά μου είναι αν η επόμενη αύξηση, έτσι όπως κλιμακωτά γίνονται, την 1η Απριλίου, θα είναι στα 860, 870; Τι να περιμένει ο κόσμος; Αν θα μπορούσαμε να πούμε ένα νούμερο. Και το δεύτερο, τι θα γίνει και με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα. Το 2019 παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ. Θα είναι στα 950 ευρώ το 2027. Είναι μία αύξηση σχεδόν 50%. Επαναλαμβάνω, σχεδόν 50%. Και θα είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτή τη δέσμευσή μας. Είμαστε ήδη στα 830 ευρώ.

Το αν η αύξηση θα είναι 30, 40 ή 50 ευρώ φέτος δεν μπορώ να σας το πω, υπολογίστε, όμως, την απόσταση που μας χωρίζει από τα 830 στα 950 ευρώ και νομίζω ότι κάπου εκεί θα προκύψει και η τελική αύξηση.

Και βέβαια, αυτή η αύξηση συμπαρασύρει επιδόματα ανεργίας, τριετίες, κατά συνέπεια ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στη χώρα, κάτι το οποίο αποτελούσε, κα Μαυραγάνη, την κεντρική προεκλογική μας δέσμευση.

Θα θυμάστε, φαντάζομαι, ότι το 2023 έλεγα στους πολίτες ότι αν από το 2019 μέχρι το 2023 η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η μείωση φόρων -συνεχίζονται οι μειώσεις φόρων, θα επανέλθω σε αυτό-, τη δεύτερη τετραετία η πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των μισθών, όχι μόνο του κατώτατου αλλά και του μέσου μισθού.

Ο μέσος μισθός, αν θέλετε τη δική μου εκτίμηση -επειδή για τον κατώτατο μπορούμε να είμαστε σίγουροι διότι το νομοθετούμε εμείς-, για τον μέσο μισθό πρέπει να δούμε την πορεία συνολικά της οικονομίας. Η άποψή μου, η εκτίμησή μου είναι ότι θα είναι πάνω από τα 1.500 ευρώ τελικά ο μέσος μισθός το 2027.

Φαίη Μαυραγάνη: Μας δίνετε είδηση τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι η εκτίμησή μου, γιατί αυτό προφανώς το καθορίζει η αγορά.

Αυτή είναι η πορεία της ανεργίας: την παραλάβαμε το 2019 στο 17,8% και σήμερα είναι στο 9,3%, χαμηλότερο ποσοστό από το 2009. Και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί.

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Θα συνεχίσει να πέφτει και όσο μειώνεται η ανεργία τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Το καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι, έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.

Και πρέπει να σας πω ότι ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης, διότι στον μέσο μισθό βάζουμε και τη μερική απασχόληση, έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.400 ευρώ.

Άρα, η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Και αυτό θα σας έλεγα ότι είναι και η καλύτερη απάντηση στην επίμονη ακρίβεια. Διότι κάποια στιγμή η ακρίβεια -ήδη το βλέπουμε και θα το συζητήσουμε και αυτό-, αρχίζουν και σταματούν οι αυξήσεις των τιμών, οι μισθοί, όμως, θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Και μόνο έτσι, τελικά, αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα, σε συνδυασμό με τις μειώσεις φόρων.

Με ρωτήσατε για το 2027 και μετά, πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης…

Φαίη Μαυραγάνη: Αλλάζει κάτι μετά στον τρόπο που θα υπάρχει ο μισθός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού, γίνεται αυτοματοποιημένος. Πρώτον, με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται. Πολύ σημαντική παρέμβαση, γιατί έχουμε ζήσει και σημαντικές μειώσεις, όπως θυμάστε, στους κατώτατους μισθούς.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, κλειδώνει αυτό, με νόμο δεν θα μειώνεται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεύτερον, ο κατώτατος μισθός λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, και ειδικά τον πληθωρισμό για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών. Εκεί δηλαδή που το ενοίκιο, το ρεύμα, τα τρόφιμα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Και τρίτον, συμπαρασύρει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Γιατί είχαμε φτάσει πια στο σημείο…

Φαίη Μαυραγάνη: Τον εισαγωγικό, κ. Πρόεδρε, ή όλους τους μισθούς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον εισαγωγικό, προφανώς. Αλλά από τον εισαγωγικό αναπροσαρμόζονται και τα υπόλοιπα κλιμάκια.

Τέταρτον, λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Γιατί υπάρχει και μια άλλη όψη. Εγώ ακούω τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες οι οποίοι…

Φαίη Μαυραγάνη: Τους ακούσατε και πριν, που τους είχαμε, σε σχέση με το μισθολογικό κόστος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …οι οποίοι λένε «κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορούμε να πάμε»… Και αυτή είναι και η απάντηση σε κάποιους που ζητούν πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις. Μα τότε δεν θα μειώνεται η ανεργία. Διότι αν δώσουμε αυξήσεις που δεν τις αντέχει τελικά η επιχείρηση, τότε θα έχουμε το ανάποδο αποτέλεσμα. Πιστεύω, λοιπόν, ότι έχουμε βρει μια χρυσή ισορροπία: να μπορούμε να αυξάνουμε τους μισθούς και να μειώνουμε ταυτόχρονα την ανεργία.

Φαίη Μαυραγάνη: Για τις συλλογικές συμβάσεις, κ. Πρόεδρε, τι θα γίνει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών οι οποίοι καθορίζονται μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Και πρέπει να σας πω ότι έχουμε ήδη πολύ πετυχημένα παραδείγματα: στον τουρισμό, παραδείγματος χάρη, όπου οι συλλογικές διαπραγματεύσεις έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερους μέσους μισθούς.

Θέλουμε, λοιπόν, να το πετύχουμε αυτό. Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να γίνει για τον κατώτατο μισθό, διότι δεν είμαι σίγουρος ότι οι κοινωνικοί εταίροι κατ’ ανάγκη εκπροσωπούν όλους όσοι ωφελούνται από τον κατώτατο μισθό.

Όμως, συνολικά, είμαστε υπέρμαχοι των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στόχος μας είναι να αυξήσουμε το ποσό των μισθών που θα καθορίζονται από αυτές.

Φαίη Μαυραγάνη: Να πάμε λίγο στην κατηγορία «φόροι». Σας άκουσα προχθές να λέτε ότι είναι σκοπός σας μέχρι το 2027 να μειώσετε φόρους. Και θέλω, αν μπορούμε, να εξηγήσουμε στον κόσμο που περιμένει να ακούσει ποιοι φόροι θα μειωθούν, κάτι πιο συγκεκριμένο.

Επί παραδείγματι, θα αναφέρω κάποια. Λέγεται ότι μπορεί να μπει καινούργιος ενδιάμεσος συντελεστής στους μισθωτούς, από το 9% μέχρι το 22%, το 15%. Αυτό είναι κάτι που το συζητάτε; Το εξετάζετε; Είναι στο τραπέζι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, πάμε να τα δούμε. Καταρχάς, συγγνώμη, να κοιτάξω λίγο τις σημειώσεις μου για να μην ξεχάσω τίποτα.

Φαίη Μαυραγάνη: Ωραία. Να τα βάλω όλα μαζί και να μας απαντήσετε και στα τρία. Το δεύτερο που λέγεται είναι παρέμβαση στον ανώτατο ΦΠΑ, το 24%. Και το άλλο είναι σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων. Τα εξετάζετε όλα αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, πάμε να δούμε, καταρχάς, τι κάνουμε το 2025, πριν δούμε τι θέλουμε να κάνουμε πέρα από αυτά τα οποία έχουμε ήδη πει. Διότι νομίζω ότι οι πολίτες μπορεί να μην το γνωρίζουν, αλλά στον Προϋπολογισμό ο οποίος θα ψηφιστεί σε λίγο υπάρχουν 12 επιπρόσθετες μειώσεις φόρων, με σημαντικότερη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, και όχι μισή, όπως είχαμε καταρχάς προγραμματίσει. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εργοδότες και εργαζόμενους, διότι πάντα μας έλεγαν και οι εργοδότες ότι το μεγαλύτερο βάρος, ο μεγαλύτερος βραχνάς, είναι το μη μισθολογικό κόστος. Ερχόμαστε πια στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εφημερίες του ΕΣΥ, πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση για τους γιατρούς μας οι οποίοι μας ακούν, στους οποίους έχουμε ήδη αυξήσει τους μισθούς: αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών του ΕΣΥ με 22%. Πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ, ερχόμαστε και το ικανοποιούμε.

Κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος, οριστική, το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικά για εκείνες τις κοινότητες, τις κωμοπόλεις, οι οποίες έχουν πληθυσμό μέχρι 1.500 κατοίκους. Και πολλές ακόμα, δεν θέλω να τις διατρέξω, κάποιες εκ των οποίων έχουν να κάνουν και με τη φορολόγηση των ακινήτων: κατάργηση του φόρου εισοδήματος αν μετατρέψεις τη μίσθωσή σου από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια.

Αυτά, λοιπόν, είναι ένα πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν τι, κα Μαυραγάνη; Ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά και τα δημόσια οικονομικά είναι σταθερά, έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να μειώνουμε φόρους.

Γιατί το λέω αυτό; Δείτε λίγο τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γαλλία: ξέφυγαν τα δημόσια οικονομικά, μεγάλα ελλείμματα, έρχεται ο νέος Πρωθυπουργός, τι λέει; Αυξήσεις φόρων. Μεγάλη Βρετανία: 40 δισ. λίρες, 50 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο σε αυξήσεις φόρων. Γιατί; Γιατί ξέφυγαν τα δημόσια οικονομικά.

Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη θέση. Εμείς μπορούμε και να μεγαλώνουμε την πίτα και να μειώνουμε τους φόρους. Έρχομαι τώρα στο ερώτημά σας.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, κάποια από αυτά που σας ρώτησα μπορεί να γίνουν ή όχι; Γιατί είπατε εσείς για μείωση φόρων περαιτέρω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, για το 2025 σας μίλησα για τους φόρους τους οποίους θα μειώσουμε. Έχουμε δύο χρονιές ακόμα μέχρι που να εξαντληθεί η θητεία μας, το 2026 και το 2027.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, τα εξετάζετε όλα αυτά; Από το 2025 και μετά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανάλογα με την πορεία του Προϋπολογισμού, και δεν θέλω να το εκλάβετε ως «φωτογράφηση» κανενός από τα μέτρα στα οποία αναφερθήκατε, μπορώ να σας πω, όμως, τι με απασχολεί εμένα περισσότερο και πού θα ήθελα να στρέψουμε την προσοχή μας: μεσαία τάξη και η επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία. Τεκμήρια. Υπάρχουν στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε. Τελευταίο θα έβαζα τον ΦΠΑ στη λίστα των παρεμβάσεων. Έχουμε ακόμα δύο χρονιές.

Φαίη Μαυραγάνη: Μας δίνετε μια εικόνα, ποιους θεωρείτε εσείς πιο μεγάλους φόρους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά, προσέξτε, για να γίνει αυτό δεν χρειάζεται να μεγεθύνεται μόνο η οικονομία. Χρειάζεται να κάνουμε και κάτι ακόμα, που είναι πάρα πολύ σημαντικό: να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Όταν λίγοι κλέβουν το κράτος, αυτός είναι εις βάρος των πολλών.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Βρέθηκα, μάλιστα, πρόσφατα στο καινούργιο κτήριο της ΑΑΔΕ, κοντά εδώ, στα γραφεία σας. Γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά και ξαναχτίζουμε μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των φορολογικών αρχών, εντοπίζοντας και φαινόμενα διαφθοράς τα οποία υπήρχαν και ενδεχομένως να υπάρχουν ακόμα, απέναντι στα οποία είμαστε αμείλικτοι και χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία για να κάνουμε πράγματα τα οποία μας έλεγαν κάποιοι ότι δεν γίνονται. Σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η τεχνολογία μάς βοηθάει να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή.

Να πω και κάτι ακόμα: και οι ψηφιακές συναλλαγές μάς βοηθούν να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ειδικά στον ΦΠΑ.

Να πω και μια κουβέντα γιατί με απασχολεί το θέμα -με απασχόλησε πολύ- για τους εργαζόμενους στην εστίαση, τα παιδιά που δουλεύουν delivery και για τα φιλοδωρήματα. Μέχρι και την παρέμβαση της κυβέρνησης, ό,τι φιλοδώρημα καταβάλλεται ηλεκτρονικά φορολογείτο από το πρώτο ευρώ. Πέρυσι που μιλούσαμε δεν το γνώριζε κανείς. Γιατί έγινε θέμα; Διότι αρχίσαμε να έχουμε…

Φαίη Μαυραγάνη: Με τα ηλεκτρονικά, με τα POS.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, τι ερχόμαστε και λέμε τώρα; 300 ευρώ ηλεκτρονικά αφορολόγητα. Μετρητά αφορολόγητα. Είναι κάτι το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε ότι έτσι θα συνεχίσει.

Και υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι τι έρχονται και λένε; «Μπορώ να πληρώσω με κάρτα, το φιλοδώρημα, όμως, θα το δώσω μετρητά». Επομένως, δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας στους εργαζόμενους. Ερχόμαστε και λύνουμε ένα πρόβλημα το οποίο θα το έβρισκαν μπροστά τους, απλά δεν το ήξεραν ότι τα φιλοδωρήματα φορολογούνται.

Άρα, βάλτε μία μείωση φόρων ακόμα, διότι είναι 300 ευρώ αφορολόγητα για τα φιλοδωρήματα, τονίζω, που πληρώνονται με κάρτα. Τα μετρητά είναι ούτως ή άλλως αφορολόγητα. Και αν κάποιος αισθάνεται ότι θέλει με τον τρόπο του να συνεισφέρει στην προσπάθεια αυτών των παιδιών να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα, είναι πολύ εύκολο να δίνει το φιλοδώρημα -έστω και αν πληρώνει με κάρτα- με μετρητά. Είναι κάτι το οποίο, εξάλλου, κάνουν πολλοί.

Φαίη Μαυραγάνη: Πριν πάμε και στους συνταξιούχους, που είμαι σίγουρη ότι περιμένουν να ακούσουν θέματα που τους αφορούν, σε ό,τι αφορά το φορολογικό, πιστεύετε ότι η παρέμβαση που κάνατε για τους επαγγελματίες σάς κόστισε στις εκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, κα Μαυραγάνη, είχαμε πει από το 2023 ότι θα κάνουμε παρεμβάσεις φορολογικής δικαιοσύνης. Είχα μιλήσει εγώ ο ίδιος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και είχα εξηγήσει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να είναι κάποιος πειστικός όταν λέει ότι για πολλά χρόνια έχει εισόδημα 200 και 300 ευρώ, πολύ κάτω από τον κατώτατο μισθό. Και κάναμε αυτή την παρέμβαση, η οποία σίγουρα είχε και κάποιο κόστος.

Αποδεικνύει, όμως, αυτή η κυβέρνηση ότι έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις οι οποίες είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας και τελικά υπακούουν στον κανόνα της φορολογικής δικαιοσύνης. Γιατί θέλω να θυμίσω ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θεωρούν ότι αδικούνται από αυτή την παρέμβαση, το τεκμήριο είναι μαχητό.

Φαίη Μαυραγάνη: Μπορεί κάποιος να προσφύγει, αν θεωρεί ότι αδικείται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχουν κάνει κάποιοι, αλλά πολύ λίγοι. Πάντως αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται, μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του. Γιατί το λέω αυτό; Είναι μια ευκαιρία για μια γενικότερη παρατήρηση: δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε πράγματα μόνο ευχάριστα. Και γνωρίζουμε ότι κάποιες από τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε μπορεί να έχουν ένα πρόσκαιρο κόστος.

Να δώσω ένα ακόμα παράδειγμα: δικαστικός χάρτης. Κανείς δεν πολυκατάλαβε τι κάναμε, παρά μόνο κάποιοι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι μπορεί να θίχτηκαν. Ουσιαστικά ενοποιήσαμε τα Ειρηνοδικεία με τα Πρωτοδικεία. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μπορεί κάποιοι σε τοπικό επίπεδο ίσως να «ξεβολεύτηκαν» λίγο, όμως αυξάνουμε σημαντικά τον αριθμό των δικαστών σε πρώτο βαθμό. Ήδη το βλέπουμε ως προς την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης.

Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις που μπορεί κάποιους να τους στεναχωρούν, τελικά είναι, όμως, απαραίτητες για να γίνουμε πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα.

Φαίη Μαυραγάνη: Να σας πάω λίγο στους συνταξιούχους. Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί μας παρακολουθούν τώρα και έχουν και αυτοί αγωνία για ζητήματα που τους αφορούν, όπως, επί παραδείγματι, η προσωπική διαφορά, τι θα γίνει ή η εισφορά αλληλεγγύης, αν θα γίνει κάποια διόρθωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτον, τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα, έκτακτη υποστήριξη για τους συνταξιούχους με χαμηλές συντάξεις, οι οποίοι δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Φαίη Μαυραγάνη: Έχουμε ημερομηνία και γι’ αυτό, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο, μέσα Δεκεμβρίου, πριν τα Χριστούγεννα.

Φαίη Μαυραγάνη: Πριν τις γιορτές φαντάζομαι, πριν τα Χριστούγεννα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πριν τις γιορτές. Είναι μια μικρή βοήθεια, μια ανακούφιση για εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις. Βέβαια, κάθε χρόνος που περνάει η προσωπική διαφορά μειώνεται και για πολλούς έχει ήδη αρχίσει να εξαλείφεται.

Υπάρχει ένα ζήτημα με την εισφορά στους συνταξιούχους, οι οποίοι παίρνουν συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ. Και εκεί θα κοιτάξουμε να κάνουμε μια παρέμβαση διότι είναι πολύ άδικο.

Φαίη Μαυραγάνη: Θα γίνει άμεσα αυτή η διόρθωση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνει πολύ σύντομα, άμεσα, δηλαδή πριν το τέλος του χρόνου, διότι ναι, υπάρχουν στρεβλώσεις όπου ένας συνταξιούχος κατέληγε αντί για αύξηση σύνταξης να παίρνει μείωση.

Φαίη Μαυραγάνη: Να χάνει κιόλας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό θα διορθωθεί. Δεν θα καταργηθεί ακόμα, δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να καταργήσουμε συνολικά…

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, πάτε, όμως, σε μια διόρθωση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάμε, όμως, σε μια διόρθωση που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα βλέπουν μειώσεις οι συνταξιούχοι. Διότι όταν λέμε ότι αυξάνονται οι συντάξεις για όλους αυτούς, αυτό πρέπει να…

Φαίη Μαυραγάνη: Ήταν μια αδικία αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν μια αδικία, έπιανε λίγους συνταξιούχους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το διορθώσουμε.

Φαίη Μαυραγάνη: Και η προσωπική διαφορά, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι έτοιμος να σας μιλήσω γι’ αυτό ακόμα. Επαναλαμβάνω ότι όσο…

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι και αυτό μια αδικία, πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ο τελευταίος, θα έλεγα, μνημονιακός φόρος. Είναι κάτι το οποίο το έχουμε πάντα στο…

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι στο τραπέζι; Στην επόμενη τριετία σας, δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο το έχουμε στο μυαλό μας και θα εξαρτηθούν πάρα πολλά, όπως σας είπα, από τη συνολικότερη πορεία των εσόδων.

Να πούμε και κάτι ακόμα, όμως, το οποίο είναι σημαντικό: οι καινούργιοι δημοσιονομικοί κανόνες δεν μας επιτρέπουν πια να χρησιμοποιούμε αυξήσεις στα έσοδα που δεν προέρχονται από διαρθρωτικές -θα έλεγα- παρεμβάσεις, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να δίνουμε έκτακτες στηρίξεις. Αλλάζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Η τελευταία φορά που θα μπορούμε να το κάνουμε είναι φέτος.

Όμως, αν έχουμε διαρθρωτική βελτίωση στην απόδοση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, μπορούμε να μειώνουμε φόρους, δεν μπορούμε να αυξάνουμε δαπάνες. Να το ξεκαθαρίσω αυτό: στις δαπάνες πια είναι κλειδωμένες οι αυξήσεις. Δεν είναι αμελητέες, αλλά δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε μειώσεις ή έκτακτα φορολογικά έσοδα για δαπάνες. Μπορούμε, όμως, διαρθρωτικές παρεμβάσεις στη φορολογία να τις χρησιμοποιούμε για να μειώνουμε φόρους.

Φαίη Μαυραγάνη: Θέλω να ρωτήσω, με αφορμή όλα αυτά που μιλάμε για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, είδαμε προχθές κάποιες εικόνες οι οποίες πραγματικά μας προβλημάτισαν και μας λύπησαν. Αναφέρομαι στους εποχικούς πυροσβέστες. Μιλάμε για τους ήρωες που κάθε φορά που τους βλέπουμε να παλεύουν ως ήρωες τους χειροκροτούμε. Θα ήθελα να μου σχολιάσετε αυτές τις εικόνες και θα ήθελα να μου πείτε πώς θα λυθεί το πρόβλημά τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ήταν πολύ στενάχωρο αυτό το οποίο έγινε. Δεν είναι ωραίες εικόνες αυτές και λυπάμαι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, διότι πράγματι μία μικρή μερίδα των ανθρώπων οι οποίοι διαδήλωσαν -και έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν-, επιχείρησαν με τη βία να εισβάλουν σε ένα κτήριο το οποίο είναι κρίσιμη κρατική υποδομή, την ώρα που είχαμε φωτιές. Αυτό, προφανώς, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.

Εγώ πάντα πιστεύω στον διάλογο, έστω και όταν διαφωνούμε. Και ο Υπουργός είχε ήδη δεσμευτεί ότι θα δει τους εποχικούς πυροσβέστες.

Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, εδώ πρέπει να αντιληφθούμε ορισμένα πράγματα: η χώρα έχει και είχε πυροσβέστες εποχικούς, μια στρέβλωση που προήλθε από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να θυμίσω, για κάποιο λόγο. Διότι έχουμε παραπάνω ανάγκες το καλοκαίρι από ό,τι έχουμε τον χειμώνα.

Φαίη Μαυραγάνη: Ζητώ συγγνώμη, δεν έχει επιμηκυνθεί η περίοδος, πια, λόγω και της κλιματικής κρίσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Μα η περίοδος των εποχικών καλύπτει όλη την αντιπυρική περίοδο. Αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό, το ζήτημα είναι αν… Έχουμε ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ένα σημαντικό κομμάτι των εποχικών πυροσβεστών προσλαμβάνεται ως τακτικό προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση, ειδικά στις καινούργιες ομάδες τις οποίες δημιουργούμε, τις ΕΜΟΔΕ. Αν θα προσληφθούν όλοι, δεν το ξέρω. Θέλω να είμαι ειλικρινής.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, είναι ανοιχτό ακόμη το θέμα τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα κομμάτι, όμως, έχει προσληφθεί και ένα κομμάτι ακόμα μπορεί να προσληφθεί στο μέλλον.

Αλλά γενικά αυτές οι εικόνες είναι δυσάρεστες και νομίζω ότι ειδικά μεταξύ ενστόλων είναι καλό να πρυτανεύει μερικές φορές η λογική. Και σίγουρα να μην εργαλειοποιούνται και δίκαια, ενδεχομένως, αιτήματα, όπως τα αντιλαμβάνονται οι διαμαρτυρόμενοι, από κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί είδα αρκετούς πολιτικούς αρχηγούς να είναι εκεί και να αβαντάρουν και τις διαδηλώσεις, το οποίο από μόνο του δεν είναι κακό, αλλά όταν αρχίσουμε να συζητάμε για καταλήψεις κτηρίων, εκεί, επιτρέψτε μου, αυτά ένα οργανωμένο κράτος δεν μπορεί να τα ανεχτεί.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Να πάμε λίγο στα ελληνοτουρκικά. Στις 8 Νοεμβρίου, σε λίγες μέρες, είναι εδώ στην Αθήνα η συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Fidan. Τι περιμένουμε από αυτή τη συνάντηση, με δεδομένο ότι μιλάμε μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Και τι λέτε και σε όλους αυτούς που ανησυχούν και μιλούν για «ενδοτισμό».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναρωτιέμαι αν σήμερα, κα Μαυραγάνη, η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019. Πιστεύω πως ναι και το τεκμηριώνω αυτό: εμείς ήμασταν αυτοί που σταματήσαμε την οργανωμένη εισβολή μεταναστών στον Έβρο, φτιάξαμε τον φράχτη, που περιορίσαμε σημαντικά τις μεταναστευστικές ροές στο Αιγαίο, που τελειώσαμε με το «κολαστήριο» της Μόριας και φτιάξαμε σύγχρονες δομές υποδοχής και ταυτοποίησης.

Εμείς είμαστε αυτοί που επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο και που οριοθετήσαμε μερικώς Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο. Εμείς είμαστε αυτοί που αγοράσαμε 24 Rafale με πολύ γρήγορες διαδικασίες, τρεις καινούργιες φρεγάτες, η πρώτη εκ των οποίων θα παραλειφθεί του χρόνου, F-35 τα οποία θα ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία πριν το τέλος της δεκαετίας.

Η Ελλάδα, λοιπόν, σήμερα είναι ισχυρή, και γεωπολιτικά και αμυντικά και οικονομικά. Και έχουμε μία υποχρέωση, με αυτοπεποίθηση και όχι από θέση αδυναμίας, να συνομιλούμε με τους γείτονες μας. Γιατί φαντάζομαι αυτοί οι οποίοι ανησυχούν, αναρωτιέμαι ποια είναι η εναλλακτική.

Προτιμούμε ήρεμα νερά ή ταραγμένα νερά; Προτιμώ ήρεμα νερά. Έχουμε υποχωρήσει, έστω και ελάχιστα, από πάγιες εθνικές θέσεις; Δεν το βλέπω πουθενά. Αλλά το να συζητούμε και να διερευνούμε τη δυνατότητα κυρίως να πείσουμε την Τουρκία ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν μπορεί να οδηγήσει τελικά σε λύση, είναι υποχρέωση μου να το κάνω. Και να το κάνω με όρους ευπρέπειας και σεβασμού προς τον γείτονα μου, με τον οποίο είμαστε «καταδικασμένοι» από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί.

Να σας πω και κάτι ακόμα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι καλές. Γι’ αυτό και μερικές φορές όταν ακούω αντιτουρκικές «κορώνες»…

Φαίη Μαυραγάνη: Το βλέπουμε και στα νησιά αυτό που λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Κάποιοι οι οποίοι περίπου εισηγούνται να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία. Τα ακούσαμε αυτά, και στη Βουλή τα ακούσαμε. Αυτές είναι απαράδεκτες θέσεις.

Και επειδή αναφέρθηκα στη σχέση μεταξύ των δύο λαών, για δείτε λίγο τι έγινε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τη βίζα-εξπρές την οποία δώσαμε. Γιατί έρχονται οι Τούρκοι στην Ελλάδα;

Φαίη Μαυραγάνη: Η Λέσβος γέμισε το καλοκαίρι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι μόνο η Λέσβος.

Φαίη Μαυραγάνη: Και άλλα νησιά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και η Χίος και η Σάμος και η Λέρος. Ταυτόχρονα, δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο. Έχουμε μια συνεργασία, που μπορεί να γίνει καλύτερη, στο προσφυγικό. Αυτά δεν είναι θετικά; Υπήρξε κάποια έκπτωση στις εθνικές γραμμές για να πετύχουμε αυτή την καλύτερη σχέση με την Τουρκία; Εγώ θέλω να έχω καλές σχέσεις με την Τουρκία.

Να σας πω και κάτι τελευταίο. Κι αν συμφωνήσουμε τελικά ότι διαφωνούμε, ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας γιατί προσερχόμαστε από πολύ διαφορετικές θέσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου με την Τουρκία.

Ξέρετε, υπάρχουν πολλές χώρες σήμερα οι οποίες ακόμα έχουν συνοριακές διαφορές. Πόσοι γνωρίζουν ότι ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακόμα κάποιες συνοριακές διαφορές; Δεν τους βλέπω να είναι στα πρόθυρα του πολέμου, ούτε υποχωρεί κανείς από τις θέσεις του.

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι σαφές αυτό πού λέτε. Να πω, βεβαίως, ότι ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν είναι και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος μίλησε για «ήρεμα νερά τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε μια φουρτούνα». Σας είδαμε και χθες και προχθές, συναντηθήκατε. Σας έθεσαν και το ερώτημα αν «ενώνει η ποίηση». Δεν ξέρω, ενώνει η ποίηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ποίηση και ενώνει και προβληματίζει και δίνει πάντα και κάποια ενδιαφέροντα…

Φαίη Μαυραγάνη: Εσάς σας ένωσε χθες ή σας προβλημάτισε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ σέβομαι πάντα τις απόψεις του πρώην Πρωθυπουργού. Έχει ο ίδιος τη δική του εμπειρία. Ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά, έχει συναντήσει τον κ. Erdoğan και επί ημερών του έγιναν διερευνητικές επαφές. Άρα, γνωρίζει πολύ καλά ότι το βάρος της εξουσίας μάς υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία.

Τώρα, ως προς την ουσία, σας είπα, εγώ προτιμώ πάντα τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι τα ήρεμα νερά δεν μπορούν να ξαναγίνουν ταραγμένα αν φυσήξει ένας γερός άνεμος. Αλλά όσο μπορώ να διασφαλίζω τα ήρεμα νερά, πιστεύω ότι αυτό είναι και η προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινής γνώμης.

Φαίη Μαυραγάνη: Τα ήρεμα νερά στις σχέσεις σας, τις δικές σας με τον κ. Σαμαρά και με τον κ. Καραμανλή, θα συνεχιστούν ή θα φυσήξει περίεργος άνεμος; Και το ρωτώ γιατί έχετε μπροστά σας και ψηφοφορίες, για Προϋπολογισμό, Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια αντίδραση, κάποια κλιμάκωση της αντίδρασης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη την οποία έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα. Και υπάρχει μία πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ του να εκφράζει κάποιος μία άποψη -έστω και αν διαφωνώ με αυτή, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα- και να προβαίνει σε ενέργειες που να τραυματίζουν τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Φαίη Μαυραγάνη: Να πάμε λίγο στις αμερικανικές εκλογές; Ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο συνάδελφος μου, μας έδειξε μία φωτογραφία, ήταν αποκάλυψη του ΣΚΑΪ χθες, να είστε εσείς με τον κ. Pompeo -δεν τον γνωρίσαμε κιόλας, αδυνάτισε αρκετά-, τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών. Ταξίδι-αστραπή εδώ στην Ελλάδα. Καταρχάς, θα μας πείτε γιατί βρέθηκε εδώ; Έχει σχέση με τις εκλογές ή όχι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να συγχαρώ τον κ. Ιγνατίου γιατί έχει πάντα εξαιρετικό ρεπορτάζ. Με τον κ. Pompeo γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Θυμάστε, τον είχα φιλοξενήσει και στην Κρήτη.

Φαίη Μαυραγάνη: Όντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και θα σας έλεγα ότι υπήρξε ένας Υπουργός ο οποίος υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια με πολύ μεγάλη αυστηρότητα και κάνοντας κινήσεις που άλλοι προκάτοχοί του δεν είχαν τολμήσει να κάνουν.

Επειδή οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική έχουν πάντα αξία και επειδή εγώ συναντώ τους ανθρώπους και όταν φύγουν από τις θέσεις εξουσίας, ο κ. Pompeo βρέθηκε για δικούς του λόγους στην Ελλάδα, έρχεται αρκετά τακτικά και κάθε φορά που έρχεται τον συναντώ. Εξάλλου, έχω πάντα και εγώ ενδιαφέρον να ακούσω τις εκτιμήσεις του.

Σε περίπτωση νίκης του κ. Trump μπορεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο να παίξει, αλλά δεν το κάνω γι’ αυτό. Εγώ έχω μάθει ότι οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να διατηρούνται και όταν οι άνθρωποι φεύγουν από την πολιτική, δεν εργαλειοποιώ τις σχέσεις. Εκτιμώ πάντα στον κ. Pompeo ότι υπήρξε υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων. Αυτό είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζω και το θυμάμαι.

Φαίη Μαυραγάνη: Πάντως, ακούγεται ότι αν εκλεγεί ο κ. Trump μπορεί να είναι ο κ. Pompeo Υπουργός Εθνικής Άμυνας; Δεν ξέρω, θα το δούμε. Εσείς μπορείτε να προβλέψετε ποιος θα μπορούσε να εκλεγεί και ποιος θα συνέφερε, για τη ελληνικά συμφέροντα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές, σε μία τόσο κλειστή εκλογική αναμέτρηση θα ήταν πολύ παράτολμο να επιχειρήσει κανείς οποιαδήποτε πρόβλεψη. Σε καμία περίπτωση δεν θα την έκανα, γιατί η υπόθεση αυτή αφορά αποκλειστικά τον αμερικανικό λαό.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς είμαστε έτοιμοι, προφανώς, για όλα τα ενδεχόμενα. Να τονίσω επίσης ότι στο Κογκρέσο, και στη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και στη Γερουσία, έχουμε πάρα πολύ ισχυρές επαφές με πολλούς εκλεγμένους Αντιπροσώπους και Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα.

Η άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας, στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών -σε αυτή τη σχέση προστίθεται τώρα, και με τη δική μας μικρή συνδρομή, και η Κύπρος- είναι μία άποψη την οποία την έχουν Γερουσιαστές και Βουλευτές και από τα δύο κόμματα.

Και θέλω να θυμίσω ότι όταν είχα την πολύ μεγάλη τιμή να μιλήσω στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές του Κογκρέσου. Άρα, εμείς θα προσαρμοστούμε και θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί, γιατί ακριβώς ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Trump ούτε από την κα Harris, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ένας ή η άλλη.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Τώρα, κ. Πρόεδρε, θέλω να πάμε σε ένα θέμα το οποίο έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες και αφορά μία δικαστική διαμάχη η οποία μάλιστα εκδικάζεται στην Αγγλία. Έγινε γνωστή από ξένα μέσα και αφορά σοβαρότατες καταγγελίες για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο. Μάλιστα, τα ίδια δημοσιεύματα λένε ότι αυτές οι καταγγελίες έχουν τελεστεί εδώ στην Ελλάδα.

Το ερώτημα είναι: προφανώς δεν νοείται κανείς να πει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα έκανε οποιαδήποτε παρέμβαση στην Ελληνική Δικαιοσύνη να παρέμβει και να ελέγξει όλες αυτές τις καταγγελίες, αλλά, σύμφωνα με τη δική σας γνώμη, έχουν γίνει όλα τα βήματα για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, το θέμα στο οποίο αναφέρεστε είναι μία ιδιωτική αντιδικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν μας αφορά καθόλου, δεν τη σχολιάζουμε, δεν εμπλεκόμαστε καθόλου σε αυτή την υπόθεση.

Πιστεύω, όμως, ότι αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα, τα οποία ενδεχομένως κάποιοι πριν από έναν χρόνο να μην περίμεναν ότι αυτή η κυβέρνηση μπορούσε να υλοποιήσει. Δείτε τη συνολική εικόνα των γηπέδων.

Δεν ξέρω πόσο φίλαθλος είστε, εγώ δεν πηγαίνω στο γήπεδο…

Φαίη Μαυραγάνη: Έχω ενημέρωση μόνο ως δημοσιογράφος. Δεν πηγαίνω στα γήπεδα, δεν έχω εικόνα ιδία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα μέχρι και πριν από έναν χρόνο. Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις, όπως οι αυτοματοποιημένες ποινές, οι οποίες επιβάλλονται πια -θα έλεγα- χωρίς καμία προτίμηση προς οποιαδήποτε ομάδα, όπως βλέπετε. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια με την αυτόματη ταυτοποίηση, οι κάμερες στα γήπεδα, το γεγονός ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ότι δεν ακούμε πια παράπονα ιδιαίτερα για τη διαιτησία.

Όλα αυτά αναγνωρίζονται, κι όχι μόνο από μας. Ο Πρόεδρος της UEFA ήρθε στην Ελλάδα και μας είπε: «πώς το καταφέρατε και το κάνατε αυτό;».

Δεν λέω ότι δεν μπορεί αύριο να έχουμε πάλι κάποιο επεισόδιο, όμως είναι βέβαιο ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Απομένουν να γίνουν κι άλλα. Και σίγουρα…

Φαίη Μαυραγάνη: Και από όσους πάνε στο γήπεδο επιβεβαιώνεται αυτό που λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σίγουρα τις ομάδες και τους ιδιοκτήτες, ειδικά των μεγάλων ομάδων, τούς θέλουμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια, όχι αντίπαλους. Γιατί τελικά θα είναι οι πρώτοι ωφελημένοι εάν αναβαθμιστεί, όπως αναβαθμίζεται συνολικά, το προϊόν του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και το γεγονός ότι έχουμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα φέτος, με πολλές εκπλήξεις, καλό είναι για το πρωτάθλημα. Αυξάνει το ενδιαφέρον, πάνε περισσότεροι φίλαθλοι, αυξάνονται τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό θέλουμε για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Θα σας πάω λίγο στα κόμματα, κ. Πρόεδρε. Θα πάω πρώτα στο ΠΑΣΟΚ. Έχουμε νέο Πρόεδρο, ο οποίος είναι ο κ. Ανδρουλάκης, όπως ήταν. Εκκρεμεί ένα ραντεβού από ό,τι ξέρω. Θα το κάνετε αυτό το ραντεβού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ, μιλώντας με τον κ. Ανδρουλάκη, όταν τον πήρα να τον συγχαρώ, του είπα ότι είμαι στη διάθεσή του όποτε θέλει να τον συναντήσω, να τον ενημερώσω για όποια θέματα κρίνει ο ίδιος ότι χρειάζεται κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Και αναμένω από τον κ. Ανδρουλάκη να…

Φαίη Μαυραγάνη: Δεν σας έχει ζητήσει ακόμη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν μου έχει ζητήσει ακόμη, αλλά φαντάζομαι ότι θα το κάνει. Μου είπε ότι θα το κάνει αλλά είναι δική του επιλογή, το πότε θα επιλέξει.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, είναι ανοιχτός ο χρόνος να σας πει κάποια στιγμή το πότε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι απολύτως αυτονόητο και δεν θα έπρεπε να γίνεται και μείζον ζήτημα. Εγώ πάντα συναντώ πολιτικούς αρχηγούς όταν αυτοί ζητούν να με συναντήσουν.

Και βέβαια, διασταυρώνουμε και τα ξίφη μας, όπως οφείλουμε θεσμικά στη Βουλή, στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται, όχι μόνο στις προ ημερησίας συζητήσεις αλλά και σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο, Έχει γίνει πολλές φορές, επειδή προσπαθώ να πηγαίνω στη Βουλή, να μιλάω με μια κάποια συχνότητα για νομοσχέδια τα οποία κρίνω ότι είναι σημαντικά.

Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως αυτονόητο και λογικό και πιστεύω ότι θα γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Φαίη Μαυραγάνη: Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ που έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σας απασχολούν ; Ή χαίρεστε γιατί υπάρχει ένας ορατός, ας πούμε, αντίπαλος απέναντι σε όλο αυτό το διάστημα που δεν υπήρχε κάποιος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να κοιτάω τα του οίκου μου και προφανώς δεν είναι δικό μου μέλημα να βοηθήσω στην ανασύνταξη της αντιπολίτευσης συνολικά. Είναι σημαντικό να υπάρχουν άλλες προτάσεις και άλλες φωνές. Αυτό επιβάλλει…

Φαίη Μαυραγάνη: Είναι και η ισορροπία του συστήματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό επιβάλλει η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συγκρίνουμε κιόλας και να βλέπουμε και να μπορούν και οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις. Αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, όχι τόσο δημοσκοπικά αλλά κυρίως πολιτικά και κοινοβουλευτικά, καλό θα είναι.

Μέχρι στιγμής, πρέπει να σας πω ότι δεν έχω δει πολλά τέτοια δείγματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του νόμου που φέραμε για το ΑΣΕΠ.

Καταλαβαίνω γιατί ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί ενδεχομένως να πάει σε μια αντιπολίτευση που να είναι πολύ κοντά στο «όχι σε όλα». Νομίζω ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει. Στρίβει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά, γι’ αυτό και συχνά μπορεί να αποκαλώ το ΠΑΣΟΚ «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει το μάτι σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάζεται ως προοδευτικός μεταρρυθμιστής που απευθύνεται στον μεσαίο χώρο.

Δύο παραδείγματα: ΑΣΕΠ. Φέραμε έναν νόμο για την επιτάχυνση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε επί της αρχής. Μπορεί να ψήφισε κάποια άρθρα, αλλά επί της αρχής καταψήφισε. Γιατί; Ήθελε να βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση.

Και το ενδιαφέρον είναι ότι πήγε ο κ. Ανδρουλάκης στο ΑΣΕΠ και εξέφρασε παράπονα για καθυστερήσεις, που όντως υπάρχουν, τις οποίες έρχεται να διορθώσει το νομοσχέδιο το οποίο ο ίδιος καταψήφισε.

Συνήγορος του Πολίτη, πολύ σημαντική θέση. Για να εκλεγεί ο Συνήγορος του Πολίτη, πρέπει να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, χρειαζόμαστε τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία μόνη της να εκλέξει Πρόεδρο μίας ανεξάρτητης αρχής.

Προτείναμε ένα πρόσωπο το οποίο δεν προέρχεται από τον δικό μας χώρο, προέρχεται από την κεντροαριστερά. Χαίρει καθολικής αναγνώρισης. Σίγουρα δεν είναι ένας «δικός μας». Το ΠΑΣΟΚ το καταψήφισε, όταν η θητεία του υφιστάμενου Συνηγόρου έχει λήξει εδώ και δύο χρόνια.

Φαίη Μαυραγάνη: 2,5 χρόνια άκουσα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πώς θα πάμε; Έτσι θα πάμε μπροστά; Δηλαδή σε κάποια θέματα, ειδικά εκεί όπου επιβάλλει το Σύνταγμα, πρέπει να έχουμε μία συνεννόηση. Εμείς δεν προτείναμε κομματικό «δικό μας», αν προτείναμε θα είχε κάθε δικαίωμα, και ενδεχομένως θα ήταν και επιβεβλημένο…

Και δεν εξέφρασαν αντίρρηση για το πρόσωπο. Είπαν «όχι», λέει, «γιατί πρέπει ο προηγούμενος Συνήγορος να συνεχίσει και να τελειώσει τη δουλειά του». Μα έχει λήξει η θητεία του δύο χρόνια.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα. Να πάμε λίγο και στον ΣΥΡΙΖΑ; Είχαμε χθες επανεμφάνιση του κ. Τσίπρα, ο οποίος είπε «είμαι εδώ» αφενός, και αφετέρου εξαπέλυσε μία σφοδρή κριτική για τον τρόπο της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Πώς το βλέπετε αυτό; Πώς το σχολιάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά ξεμπερδέματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει. Αλλά δεν θέλω να πω πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει. Αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά ήταν ένα συνονθύλευμα το οποίο είχε έναν σκοπό και μόνο: τη νομή της εξουσίας. Και όταν έφυγε η προοπτική της εξουσίας και η χώρα γύρισε σε κανονικότητα, δεν είχαν ουσιαστικά ρόλο ύπαρξης.

Για την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, να πω μία κουβέντα μόνο: είναι πολύ ενδιαφέρον ότι αυτή έγινε λίγες μέρες αφότου βγήκαν οι κουκούλες από τους ψευδομάρτυρες -δεν θέλω να πω τίποτα- για την υπόθεση της Novartis.

Ο άνθρωπος που υπήρξε ενορχηστρωτής της υπόθεσης αυτής, γιατί δεν υπάρχει, νομίζω, άνθρωπος ο οποίος να αμφιβάλει ότι η υπόθεση αυτή ήταν στημένη, κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου. Τα ξέρουμε όλα αυτά, δεν χρειαζόμαστε καμία Εξεταστική για να μας τα πει, και οι ευθύνες αποδόθηκαν. Να έρχεται ο άνθρωπος αυτός τώρα να μιλάει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, επιτρέψτε μου, μου πάει λίγο πολύ.

Εγώ δεν λέω ότι η δημοκρατία είναι τέλεια στη χώρα μας και ότι δεν πρέπει να κάνουμε διαρκώς βήματα προόδου. Εγώ κάνω την αυτοκριτική μου και για εκείνες τις υποθέσεις όπου έγιναν λάθη. Αλλά όταν βλέπω την έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί αυτός τελικά είναι ο κριτής του κράτους δικαίου, και βλέπω τη χώρα μας να προοδεύει και να προσπαθούμε να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι, συγκρίνετε τώρα αυτή την προσέγγιση με έναν άνθρωπο που δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του και έρχεται τώρα και μας κουνάει το δάχτυλο, ο ενορχηστρωτής της Novartis, για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ε, πάει λίγο πολύ.

Φαίη Μαυραγάνη: Τρίτη θητεία, κ. Πρόεδρε. Είπατε στα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας ότι θα τη διεκδικήσετε την τρίτη θητεία. Και η απορία μου είναι: με τις δημοσκοπικές μετρήσεις, με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις και με τον εκλογικό νόμο που έχετε πει ότι δεν θα τον αλλάξετε, πώς θα το πετύχετε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα τώρα θέλετε να με βάλετε να σκεφτώ πού θα είμαστε το 2027;

Καταρχάς να επαναλάβω αυτό που λέω κάθε φορά: η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας και διεκδικεί εκλογική νίκη. Και εγώ είμαι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργός. Άρα, αυτό απαντά στο ερώτημα σας.

Αλλά δεν ενδιαφέρει αυτό τους πολίτες σήμερα. Πραγματικά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι θα γίνει το 2027. Τους ενδιαφέρει η ζωή τους σήμερα, το αν θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε κάπως την ποιότητα υγείας, αν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις μισθούς, αν θα λύσουμε ζητήματα Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Από χθες επεκτείνεται το ωράριο του Μετρό μέχρι τις 2:00 το πρωί, Παρασκευή και Σάββατο, για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τους ανθρώπους οι οποίοι βγαίνουν στο κέντρο της Αθήνας και τους εργαζόμενους να γυρίσουν…

Φαίη Μαυραγάνη: Και έτσι πρέπει να κάνετε. Και για τους νέους ειδικά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα και βέβαια. Όχι μόνο, βγαίνουν κι άλλοι, δεν βγαίνουν μόνο οι νέοι, αλλά πρωτίστως οι νέοι είναι ωφελημένοι. Είναι μικρές παρεμβάσεις, από μόνες τους μπορεί να μην λένε πολλά πράγματα, αθροιζόμενες, όμως, συνθέτουν τον καμβά μια χώρας η οποία αλλάζει.

Άρα, να πω μόνο κάτι: αν το 2027, όπως το 2023, έχουμε ικανοποιήσει τις κεντρικές μας δεσμεύσεις, τότε πιστεύω ότι θα αξίζουμε μια τρίτη τετραετία. Αλλά για να μπορούμε να το πούμε αυτό, έχουμε πάρα πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας.

Φαίη Μαυραγάνη: Και νομίζω ότι βλέπετε και εσείς, κ. Πρόεδρε, τις δημοσκοπήσεις, ότι ο κόσμος αισθάνεται αυτή τη στιγμή ότι στην καθημερινότητα του έχει ανάγκη να κάνετε πράγματα, είτε είναι στην υγεία είτε είναι στην ακρίβεια είτε είναι σε απλά ζητήματα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μου αρέσει να μιλάω τόσο για «καθημερινότητα», προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο «καλύτερη ζωή». Πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών σε πολλά επίπεδα.

Και γίνονται παρεμβάσεις. Μιλήσατε πριν για την υγεία. Οι προληπτικές εξετάσεις είναι μια επανάσταση. Εσείς, ως γυναίκα, αναγνωρίζετε τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Ευχαριστώ που έχετε προβάλλει και την ανάγκη…

Φαίη Μαυραγάνη: Υποχρέωση μας είναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …οι γυναίκες να αξιοποιούν το μήνυμα το οποίο λαμβάνουν, για να πηγαίνουν να κάνουν προληπτικές μαστογραφίες. Τώρα, πάμε στο επόμενο βήμα, που είναι οι εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Φαίη Μαυραγάνη: Σας είδαμε, πήρατε και το τεστ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Να τονίσω, για αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι ένα ενδεχόμενο θετικό τεστ δεν σημαίνει ότι κάποιος έχει καρκίνο. Σημαίνει ότι πρέπει, όμως, να κοιταχτεί λίγο παραπάνω και ενδεχομένως να κάνει μια κολονοσκόπηση. Πότε είχαν ξαναγίνει αυτά στην Ελλάδα; Σας ρωτώ, πότε είχαν ξαναγίνει;

Φαίη Μαυραγάνη: Θα συνεχιστούν αυτά ή είναι μόνο το πρόγραμμα τώρα του Ταμείου; Θα συνεχιστούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως θα συνεχιστούν. Τα επόμενα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τώρα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για την παιδική παχυσαρκία, η οποία είναι πάρα πολύ ανησυχητική, με ένα συνολικό πρόγραμμα.

Φαίη Μαυραγάνη: Δυστυχώς είναι ένα πολύ μεγάλο το ποσοστό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και σας ρωτώ: πότε είχαν ξαναγίνει αυτά στην Ελλάδα; Ένα κράτος που φροντίζει, αυτό θα ήθελα να μπορούμε να πετύχουμε. Φροντίζει για τον πολίτη να είναι ασφαλής, να τον ειδοποιεί αν υπάρχει μια φυσική καταστροφή. Φροντίζει να του υπενθυμίσει ότι πρέπει να κάνει μια προληπτική εξέταση. Φροντίζει όταν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, όπως υπάρχουν σήμερα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ειδικά στην Αθήνα, να κάνει παρεμβάσεις.

Θα έχουμε σχεδόν 1.000 καινούργια λεωφορεία μέχρι το καλοκαίρι του 2025, με αυξημένα δρομολόγια. Στη Θεσσαλονίκη αλλάζει όλος ο χάρτης, όχι μόνο με τα καινούργια ηλεκτρικά λεωφορεία, το Μετρό.

Φαίη Μαυραγάνη: Επιτέλους θα έχει Μετρό, δεν θα είναι ανέκδοτο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Μετρό, ναι, σε έναν μήνα από τώρα. Αλλά δεν θα πω τίποτα για το Μετρό, γιατί θα το πιστέψουν οι Θεσσαλονικείς μόνο όταν μπουν μέσα. Και θα εντυπωσιαστούν όχι μόνο από το Μετρό, αλλά και από τον τρόπο με τον οποίον προφυλάξαμε τον πολιτιστικό θησαυρό τον οποίον βρήκαμε στη διάρκεια της κατασκευής του Μετρό, ειδικά στο σταθμό της «Βενιζέλου», για τον οποίο τόση φασαρία έχει γίνει.

Φαίη Μαυραγάνη: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι, λόγω εντοπιότητας. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στο Δίστομο και όταν έμαθαν οι συντοπίτες μου ότι θα είστε σήμερα εδώ μου είπαν: «ρώτα για τις γερμανικές αποζημιώσεις». Είδαμε και τον κ. Steinmeier προχθές, ο οποίος «έξυσε πληγές» εκεί που πήγε. Υπάρχει τρόπος να καταφέρουμε κάτι σε σχέση με αυτό το θέμα, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς και εγώ και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευθαρσώς και δημόσια θέσαμε το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και ειδικά του κατοχικού δανείου. Το κατοχικό δάνειο είναι μία ιδιαιτερότητα.

Φαίη Μαυραγάνη: Αυτό είναι το μόνο μαχητό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πιο εύκολα μαχητό, διότι πολεμικές αποζημιώσεις έχουν και πολλές άλλες χώρες που δεν τα έχουν καταφέρει.

Το κατοχικό δάνειο, όμως, επειδή είναι μία ιδιαιτερότητα που αφορά μόνο την Ελλάδα, ένα υποχρεωτικό δάνειο το οποίο δώσαμε εμείς, προσέξτε, η διαλυμένη Ελλάδα, στους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρώ ότι νομικά είναι πολύ πιο μαχητό και εμείς δεν πρόκειται να υποστείλουμε αυτή την αξίωση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι καταδικάζουμε τις ελληνογερμανικές σχέσεις σε περιδίνηση, αλλά μπορούμε να συζητάμε με τους Γερμανούς ως στρατηγικούς εταίρους και να λέμε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο διεκδικούμε από αυτούς και θέλουμε επιτέλους να βρούμε μία λύση.

Φαίη Μαυραγάνη: Δύο τελευταία, γιατί βλέπω τον χρόνο σιγά-σιγά να μας πιέζει και έχουμε θέσει πολλά θέματα και είμαι σίγουρη, βλέπω έρχονται συνεχώς μηνύματα, βροχηδόν, θα είναι τόσα και άλλα τόσα που θα ρωτάει ο κόσμος.

Το ένα, αφορά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έχετε πει ότι δεν θέλετε να τοποθετηθείτε, και είναι άκομψο και το κατανοώ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω όμως αν έχετε σκεφτεί το πρόσωπο αυτό, αν εσείς το έχετε «κλειδώσει» μέσα σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα τοποθετηθώ, γιατί είναι άκομψο.

Φαίη Μαυραγάνη: Ούτε σε αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, μπορεί και να το έχετε, μπορεί και να μην το έχετε, δεν θα μας το πείτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στον χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025.

Φαίη Μαυραγάνη: Μάλιστα, θέλω να σας κάνω μια προσωπική ερώτηση τώρα, όχι προσωπική, πιο ανθρώπινη. Είχα βρεθεί πριν από 20 χρόνια σε μία τηλεοπτική εκπομπή στην οποία ήταν καλεσμένη η μητέρα σας και την άκουγα να μιλάει για την οικογένειά της, τα παιδιά της, τα εγγόνια της και ήταν ξεκάθαρη η τεράστια αδυναμία που είχε σε εσάς.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ζούσε σήμερα, όλοι κάνουμε λάθη, προφανώς και εσείς, και έχετε παραδεχτεί πολλά, τι πιστεύετε ότι θα σας στηλίτευε; Όχι τι θα εξήρε. Τι λάθη θα σας έβρισκε να σας πει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η μητέρα μου ήταν ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος, πολέμησε με πάρα πολλά προβλήματα υγείας και δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Και πάντα αυτό νομίζω, αυτό το μήνυμα…

Μίλησε ανοιχτά για τα προβλήματα της υγείας της. Ήταν η πρώτη που μίλησε σε ανύποπτο χρόνο για τον καρκίνο που πέρασε στον μαστό, όταν δεν τολμούσαμε να πούμε τη λέξη καρκίνος, ήταν η «επάρατη νόσος», δεν μιλούσαμε καθόλου για τα θέματα αυτά. Είχαμε πολύ στενή σχέση μαζί της.

Προφανώς οι γονείς μας πάντα μας λείπουν πολύ, είναι 12 χρόνια από τότε που έχει φύγει από τη ζωή. Αλλά, παρά την αγάπη που μου είχε, νομίζω ότι ενδιαφερόταν, θα έβρισκε τρόπο να μου πει να φροντίζω την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής. Κάθε μάνα λέει «μην κουράζεσαι τόσο, μην δουλεύεις τόσο». Νομίζω ότι είναι λογική αντίδραση.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, δεν θα ήταν στην ουσία της άσκησης της πολιτικής, θα ήταν στο ανθρώπινο, λέτε, πιο πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Α, θα είχε άποψη και γι’ αυτό, δεν έχω καμία αμφιβολία. Σίγουρα θα ήταν χαρούμενη για το γεγονός ότι για πρώτη φορά η χώρα μας έχει αποκτήσει μια συγκροτημένη και οριζόντια πολιτική για την αναπηρία.

Φαίη Μαυραγάνη: Και ένα τελευταίο. Ποιος είναι ο πιο αυστηρός κριτής; Εσείς, η σύζυγός σας ή τα παιδιά σας, σε σχέση με εσάς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και η σύζυγός μου και τα παιδιά μου. Και χαίρομαι πράγματι γιατί είμαστε μια πολύ δεμένη οικογένεια, παρότι τα παιδιά μας αυτή τη στιγμή είναι στο εξωτερικό και σπουδάζουν και τα τρία, ενδεχομένως να μείνουν και στο εξωτερικό για κάποια χρόνια για να δουλέψουν.

Αλλά μου λένε την άποψή τους χωρίς φίλτρα, χωρίς περιστροφές, χωρίς την ωραιοποίηση που συχνά συνοδεύει κάποιον ο οποίος είναι σε θέση εξουσίας, με έναν τρόπο πολύ κυνικό πολλές φορές.

Και νομίζω ότι με βοηθούν και οι τέσσερις στο να παραμείνω όσο γίνεται γειωμένος και να μου θυμίζουν ότι η εξουσία δεν είναι για πάντα και ότι δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους σε προσωπικό επίπεδο μέσα από το πρίσμα ότι σήμερα είσαι Πρωθυπουργός.

Εξάλλου, η κρητική μαντινάδα «να καλοχαιρετάς τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις», είναι μια παροιμία που φροντίζει πάντα η οικογένειά μου να μου την υπενθυμίζει.

Φαίη Μαυραγάνη: Άρα, έχετε πάει και στην επόμενη μέρα. Τρώω ένα λεπτό ακόμη από τους επόμενους, γιατί μου δώσατε πάσα με αυτό που είπατε. Ένας Πρωθυπουργός έχει αίσθηση της κοινωνίας;

Είμαι σίγουρη ότι πολλοί τώρα που μας κοιτάνε, που έχουν δυσκολία με τον μισθό, με τη σύνταξη, με την ακρίβεια, θα λένε: «καλά τα λέτε εσείς, ελάτε να ζήσετε με τα δικά μας λεφτά, ελάτε να ζήσετε με τα δικά μας προβλήματα». Έχει αίσθηση ένας Πρωθυπουργός τι τραβάει ο κόσμος, ο κόσμος ο πιο ευάλωτος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προσπαθώ, προσπαθώ. Δεν μπορώ να πω ότι μπορεί κάποιος… Κανείς δεν ταυτίζεται με τη ζωή του άλλου απόλυτα. Ο ίδιος ο πολίτης ξέρει ποια είναι τα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Και λογικό είναι σε έναν βαθμό, το κατανοώ, να υπάρχει αυτή η αίσθηση ότι «οι πολιτικοί γενικά και σίγουρα ο Πρωθυπουργός είναι μακριά από τα προβλήματά μας».

Αυτό δεν γεφυρώνεται ούτε με δηλώσεις συμπαράστασης ούτε με υφολογικού τύπου επικοινωνιακές παρεμβάσεις, με πολιτικές διορθώνεται. Όταν αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όταν φροντίζουμε να έχουμε μία επιδοματική πολιτική που στηρίζει τους ευάλωτους, όταν στηρίζουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όταν στηρίζουμε τη δημόσια υγεία. Στην πράξη θα το αποδείξουμε. Ό,τι και να σας πω εγώ, μικρή σημασία έχει. Οι πολίτες μπορεί να έχουν την άποψη αυτή ότι η εξουσία είναι μακριά από αυτούς.

Γι’ αυτό και προσπαθούμε πάντα, ειδικά όταν κάνουμε τα περιφερειακά μας σχέδια, γιατί κάθε Περιφέρεια της Ελλάδας χρειάζεται τη δική της προσοχή, να πηγαίνουμε και να συνομιλούμε, να ακούμε την κοινωνία των πολιτών, να ακούμε ιδέες.

Δηλαδή, η παράταση στο ωράριο του Μετρό μάς ήρθε από την ίδια την κοινωνία. Δεν τα ξέρουμε όλα εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα, μακάρι να ήταν έτσι εύκολο, αλλά σίγουρα πρέπει να ακούμε.

Φαίη Μαυραγάνη: Θέλω να πω ότι πρώτη φορά παίρνω συνέντευξη από Πρωθυπουργό και εύχομαι να ήμουν έτσι όπως έπρεπε σε σχέση με τις ανάγκες που έχει ο κόσμος να ακούει απαντήσεις γι’ αυτά που τον απασχολούν και είμαι σίγουρη ότι πολύς κόσμος θα θέλει να ακούσει απαντήσεις για ακόμη περισσότερα, αλλά εδώ είμαστε. Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο.

Φαίη Μαυραγάνη: Καλό Σαββατοκύριακο, καλή σας μέρα.

φωτό: Αρχείο

2.11.2024