Κυρώσεις κατά της τρομοκρατίας: Το Συμβούλιο ανανεώνει τη λίστα τρομοκρατών της ΕΕ και ορίζει μια νέα οντότητα

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσθέσει την οντότητα « The Base » στον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ. Η Βάση είναι μια οργάνωση δεξιών εξτρεμιστών που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες, η οποία ιδρύθηκε από τον Rinaldo Nazzaro το 2018.

Οι κυρώσεις ισχύουν από σήμερα.

Μετά την εισαγωγή της, η Βάση υπόκειται σε δέσμευση των κεφαλαίων της και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ή οικονομικών πόρων στα κράτη μέλη της ΕΕ. Επίσης, απαγορεύεται στους φορείς της ΕΕ να διαθέτουν κεφάλαια και οικονομικούς πόρους στον οργανισμό.

Το Συμβούλιο ανανέωσε επίσης σήμερα τον κατάλογο προσώπων, ομάδων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διαγραφή ενός νεκρού από τον κατάλογο και τη διατήρηση αμετάβλητων των υπολοίπων.

Κατά συνέπεια, υπάρχουν σήμερα 15 άτομα και 22 ομάδες και οντότητες που υπόκεινται στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα .

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιστορικό

Ο κατάλογος τρομοκρατών της ΕΕ, δηλαδή το καθεστώς κυρώσεων που ορίζεται στην κοινή θέση 2001/931/ΚΕΠΠΑ, είναι χωριστό από το καθεστώς της ΕΕ που εφαρμόζει τις αποφάσεις 1267 (1999), 1989 (2011) και 2253 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στοχεύει την Αλ Κάιντα και ISIL/Da’esh.

Η ΕΕ μπορεί επίσης να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα αυτόνομα στο ISIL/Da’esh και την Al-Qaida και σε πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με αυτά ή τα υποστηρίζουν.

27.7.2024