Κυρ.Μητσοτάκης:Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λέσβο  μιλώντας σε πολίτες στην Καλλονή  τόνισε χαρακτηριστικά: 

Αγαπητέ Δήμαρχε, αγαπητέ Γιώργο, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Μπάμπη, κύριοι Υπουργοί, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή και για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας.

Σήμερα είναι πράγματι μία σπουδαία μέρα, αγαπητέ μου Δήμαρχε, για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, θα έλεγα για ολόκληρο το νησί, καθώς ένα έργο το οποίο αντιλαμβάνομαι ότι ήταν αίτημα πολλών δεκαετιών, ένας ασφαλής δρόμος που θα συνδέει την Καλλονή με το Σίγρι, παραδίδεται σήμερα στην κυκλοφορία. Καλορίζικος να είναι ο δρόμος.

Εσείς ξέρετε καλύτερα από εμένα πόσο σημαντικός είναι, πόσο χρόνο θα γλιτώνετε από τις μετακινήσεις σας και πόσο σημαντική αναπτυξιακή δυναμική θα προσδώσει σε όλη την Δυτική Λέσβο, σε συνδυασμό με τα σημαντικά έργα τα οποία γίνονται και στο λιμάνι του Σιγρίου.

Η Δυτική Λέσβος σήμερα μπορεί να ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Γιατί αυτό σας αξίζει, ειδικά σε έναν νέο Δήμο, ο οποίος πέρασε τις «παιδικές του ασθένειες» αλλά έχει πατήσει καλά στα πόδια του.

Θέλω εδώ να εξάρω τη σημασία την οποία αποδίδω στη συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον Περιφερειάρχη, με τους Δημάρχους. Έτσι προκόβουν οι τόποι, όταν όλες και όλοι μαζί δουλεύουμε για το δικό σας καλό.

Όμως, όπως είπε και ο Δήμαρχος, τα μεγάλα έργα δεν σταματούν μόνο με την παράδοση του δρόμου. Θυμήθηκα πριν, στην εκδήλωση την οποία κάναμε, μιας και ο αγαπητός Γιώργος είχε την καλοσύνη να αναφερθεί σε κάποια λόγια του αείμνηστου πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, θυμήθηκα ότι και ο ίδιος όταν είχε βρεθεί ως εν ενεργεία Πρωθυπουργός εδώ στο νησί σας, σάς είχε πει τότε ότι «σε λίγα χρόνια το φράγμα του Τσικνιά θα είναι έτοιμο».

Χρειάστηκαν πολύ περισσότερα χρόνια. Το έργο αυτό, όμως, συμβασιοποιείται και θα αρχίσει η κατασκευή του τους επόμενους μήνες. Μία ακόμα δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία υλοποιείται. Είναι και τα αντιπλημμυρικά -θα έρθω σε αυτά-, αλλά να ξέρετε ότι και το έργο αυτό έχει και αντιπλημμυρικά χαρακτηριστικά. Διότι αυτή τη στιγμή όλοι οι μεγάλοι ταμιευτήρες οι οποίοι δημιουργούνται δεν είναι μόνο έργα ύδρευσης και άρδευσης, είναι και έργα συγκράτησης των νερών, έργα τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν και αυτόν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Μαζί, λοιπόν, τα δύο αυτά έργα, με σημαντικές παρεμβάσεις που γίνονται στα σχολεία, στο νοσοκομείο, μια σειρά από μικρότερα έργα τα οποία δρομολογούνται από τους Δήμους, είναι πραγματικά δίκαιο να πει κανείς ότι όλη η Λέσβος κερδίζει το χαμένο έδαφος.

Και βέβαια, κερδίζει το χαμένο έδαφος γιατί η κυβέρνηση αυτή έσκυψε πάνω στα προβλήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και έλυσε στην πράξη το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε τον Ιούνιο του 2019, όταν ήρθαμε στα πράγματα, που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό και το μεταναστευτικό.

Οι ροές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Σήμερα στο νησί είναι πολύ λίγοι αιτούντες άσυλο. Έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας τις δύσκολες, τις πολύ δύσκολες μέρες όπου το νησί «βούλιαζε» στην ουσία από δεκάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, οι οποίοι έφταναν μέσα από μια πολιτική ανοιχτών συνόρων.

Αυτή η κυβέρνηση άλλαξε όχι μόνο την εθνική πολιτική, αλλά και την ευρωπαϊκή πολιτική. Τα σύνορά μας πια φυλάσσονται, και φυλάσσονται αποτελεσματικά. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Εμείς καθορίζουμε ποιος θα μπει στη χώρα και όχι οι διακινητές.

Και βέβαια, εμείς καθορίζουμε ποιος θα μπει στη χώρα και ποιους επισκέπτες θέλουμε επίσης να δεχθούμε, διότι το πρόγραμμα της διευκόλυνσης της βίζας «τρέχει» ήδη. Τα οικονομικά αποτελέσματα τα βλέπετε ήδη στο νησί. Είχα την ευκαιρία το πρωί να επισκεφτώ το λιμάνι και να συνομιλήσω με τους αξιωματικούς, οι οποίοι μπορούν και βγάζουν βίζα σήμερα σε Τούρκους επισκέπτες, ουσιαστικά σε λίγα λεπτά.

Και θέλω να τονίσω, φίλες και φίλοι -για να δείτε μερικές φορές πώς τα μεγάλα, τα ευρωπαϊκά, συνδέονται με τα περιφερειακά και με τα τοπικά-, ότι αυτό το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας είναι το μόνο πρόγραμμα στην Ευρώπη. Το μόνο. Καταφέραμε και το πετύχαμε. Το διεκδικήσαμε και το υλοποιούμε ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αυτή έχει αυξημένη αξιοπιστία στην Ευρώπη. Και όταν πήγαμε και τους είπαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν δυσκολίες, διότι μιλάμε για μια είσοδο στη ζώνη του Σένγκεν -είναι πολύ αυστηροί, όπως ξέρετε, οι κανονισμοί που διέπουν τη ζώνη του Σένγκεν-, η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας εμπιστεύτηκε.

Ποιο είναι το αποτύπωμα σήμερα για την κοινωνία της Λέσβου και όχι μόνο, για όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Ότι ένας μεγάλος αριθμός Τούρκων επισκεπτών, που δεν θα έρχονταν υπό άλλες συνθήκες γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο να πάνε να βγάλουν βίζα, έρχονται είτε για την ημέρα, είτε για το Σαββατοκύριακο, είτε για περισσότερο χρόνο, στηρίζοντας ουσιαστικά την τοπική οικονομία και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα όλων των κατοίκων του Ανατολικού Αιγαίου.

Και τα λέω όλα αυτά, φίλες και φίλοι, γιατί όπως ξέρετε σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές είναι μια ακόμη κρίσιμη εθνική κάλπη, είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για την παράταξή μας. Είναι ένα ακόμα στοίχημα το οποίο η Νέα Δημοκρατία θα το κερδίσει. Θα είμαστε πάλι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών.

19.4.2024