Κυρ. Μητσοτάκης: Αύξηση της αρωγής για τους αγρότες

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα:

Πρόσθετη αρωγή από 5.000 έως  ο  Κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει τους αγρότες στις δύσκολες περιστάσεις.

Όπως είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ οι αγρότες πήραν την πρώτη βοήθεια ύψους 2 χιλιάδων ευρώ για τις ζημιές και τώρα κάνουν αιτήσεις για τον πυρήνα της αποζημίωσης. Η συγκεκριμένη βοήθεια θα αυξηθεί από 5 έως 10 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για την νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, που ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για την πρόσθετη αρωγή.

Αποδείξαμε ότι στηρίζουμε τους αγρότες μας στις δύσκολες περιστάσεις είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Έχουμε βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «Η στήριξη εισοδήματος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, και η δέσμευση μου είναι να φτάσει τα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της τετραετίας». Επισήμανε ότι μέσα από την ανάπτυξη της οικονομίας θα γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ εισοδήματος και ακρίβειας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει μια Ελλάδα που ευημερεί και μια άλλη που τα βγάζει δύσκολα πέρα «και εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν δίκιο για την καθυστέρηση της κατάθεσης της τροπολογίας να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυρόπληκτους αγρότες, λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα, και επιφυλάχθηκε να πει αναλυτικά τις παρεμβάσεις για τους αγρότες. Είπε ακόμη ότι συνολικά οι αποζημιώσεις ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατά τη θητεία της κυβέρνησής του και από αυτά μόνο τα 500 εκατομμύρια ήταν εισφορές των αγροτών ενώ τα άλλα 500 ήταν από τον προϋπολογισμό, επειδή η οικονομία πάει καλά.

«Η κυβέρνηση κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες στο παρελθόν» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στην ακρίβεια είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε θύματα των εμπόρων που πουλάνε ελληνικά προϊόντα με ξένες πρώτες ύλες.

«Θα είναι αμείλικτο το κράτος σε φαινόμενα κερδοσκοπίας» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε έξαρση εισαγόμενης ακρίβειας και κάποιοι εδώ βρήκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Προειδοποίησε ότι θα είναι «πάρα πολύ σκληρή η απάντηση του κράτους» και παρέπεμψε στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαχωριστούν η υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται από το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στο οποίο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες.

Επίσης είπε πως πρόθεσή του είναι τον Μάιο να επισκεφτεί την Αγκυρα ως ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν.

Κάναμε πολύ σημαντικά βήματα στην προσέγγιση. Έχουμε βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε πορεία εξομάλυνσης και αυτό το κεκτημένο πρέπει να διαφυλάξουμε. Αυτή είναι και η προϋπόθεση να συζητάμε, είπε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι είναι μια η διαφορά με την Τουρκία, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Δημοσιονομικός χώρος για μία μοίρα F- 35 σε πρώτη φάση

Σκοπός είναι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυναμεων, να εξασφαλίσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό αν όχι ποσοτικό απέναντι στην Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με την συμφωνία για τα F- 35

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για μία μοίρα F- 35 σε πρώτη φάση, με δρομολόγηση παραλαβών από τα τέλη αυτής της 10ετίας». Παράλληλα, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός από τη στιγμή που ανατάξαμε τη ναυπηγοεπισκευαστική και τη ναυπηγική βιομηχανία, να μην διεκδικήσουμε σε επόμενα προγράμματα τη δυνατότητα συμπαραγωγής.

Αναφερόμενος στην επιστολή Μπλίνκεν, την χαρακτήρισε ως την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Για τα Πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε είναι προτεραιότητα η στήριξη του δημόσιου πανεπιστήμιου που -όπως είπε- είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ότι πριν 4 χρόνια. Χαρακτήρισε «παράνομη πράξη» τις καταλήψεις λέγοντας ότι η κατάληψη δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμο ανεκτή και δεν καθρεφτίζει την πραγματική θέληση των φοιτητών. Είπε ακόμη ότι όραμά του είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο, ενώ τάχθηκε υπέρ της εξ αποστάσεως διεξαγωγής των εξετάσεων λόγω των καταλήψεων.

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του Φεβρουαρίου. Θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από τα μεγάλα αμερικανικά πανεπιστήμια είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με τα δημόσια πανεπιστήμια» είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην ένταξη της κ. Χριστοφιλοπούλου στη ΝΔ και είπε ότι ο ίδιος όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος είχε δεσμευτεί ότι θα διευρύνει τη ΝΔ και θα την ξανακάνει κόμμα εξουσίας.

«Το πετύχαμε αυτό δυο φορές» είπε ενώ προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εισχωρήσει η αλαζονεία στο κόμμα, εξαιτίας της ισχύος της ΝΔ σε σχέση με τα άλλα κόμματα.

πηγή : ΕΡΤ

30.1.2024