Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΕΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην λάβει χαρακτηριστικά περιφερειακής σύγκρουσης η κρίση στη Μ. Ανατολή

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την άφιξή του στο Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες:

Στο Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πρόκειται να ξεκινήσει, θα ασχοληθούμε πρωτίστως με θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Όσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα ήθελα να κάνω τρία σημεία για τα θέματα που θα συζητηθούν.

Καταρχάς, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ θα συνοδεύεται από την ενθάρρυνση όλων των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κρίση θα εκτονωθεί, δεν θα εξαπλωθεί. και δεν μετατρέπεται σε περιφερειακή σύγκρουση.

Δεύτερον, εκφράζω την ικανοποίησή μου που θα συζητηθεί η κατάσταση στον Λίβανο, μια χώρα που βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μεγάλης αναταραχής και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Προφανώς η κατάσταση στον Λίβανο έχει άμεσο αντίκτυπο στην Κύπρο, καθώς έχουμε δει σημαντικές ροές προσφύγων από τον Λίβανο προς την Κύπρο. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας να σταματήσει αυτές τις ροές, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να μπορέσουμε να παράσχουμε στον Λίβανο τη στήριξη που χρειάζεται τόσο πολύ, ώστε αυτή η χώρα, που έχει περάσει πολλά, επιτέλους επιτύχει σταθερότητα.

Τρίτον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει τα θέματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας, την έκθεση προόδου που έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προς το παρόν, είμαι ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε, τα οποία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας μπορεί να προχωρήσουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, σε πλήρη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει ρητή αναφορά που συνδέει την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας με την πρόοδο που μπορεί να σημειωθεί στο Κυπριακό. Με ρητές αναφορές στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ορίζουν το μοναδικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να επιλυθεί το Κυπριακό. Και φυσικά εκφράζουμε από την πλευρά μας την προσδοκία μας ότι αυτή η νέα προσπάθεια, που γίνεται υπό τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ, θα μπορέσει επιτέλους να καρποφορήσει.

Τέλος, για τα θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας –θα τα συζητήσουμε αύριο– ο Enrico Letta έχει εκπονήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για το πώς πρέπει να αλλάξουμε τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Πράγματι, τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο των συμφερόντων μας, διότι πιστεύουμε ότι αυτά τα ζητήματα είναι απολύτως κρίσιμα για τα επόμενα πέντε χρόνια, τον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο που θα ανοίξει μετά τις εκλογές.

Και, φυσικά, θέλω να τονίσω ότι η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είναι μια έννοια που πρέπει τελικά να συνδεθεί με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ευρωπαίων πολιτών, κάτι στο οποίο η χώρα μας δίνει μεγάλη σημασία.

17.4.2024