Κυρ. Μητσοτάκης: Η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Οι πολίτες μέσα από το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου θα ορίσουν ποιος θα κυβερνήσει», επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Real News». Υπογραμμίζει πως ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με το αν βγαίνει το άθροισμα των αριθμών αλλά «προϋποθέτει προγραμματικό πλαίσιο και συναινέσεις», γι αυτό και όπως λέει μιλάει για τερατογένεση ακούγοντας όσα συζητώνται από την αντιπολίτευση «για κυβερνήσεις ηττημένων, ανοχής και ό,τι άλλο προκύψει μέχρι τις εκλογές».

Σε όλους τους τόνους επισημαίνει πως «η καθοριστική κάλπη είναι αυτή της 21ης Μαΐου» καθώς και πως «ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα θα μας φέρει κοντά στον στόχο μας και θα ακυρώσει τις παγίδες της ακυβερνησίας και των περιπετειών που κρύβει η απλή αναλογική».

Επαναλαμβάνει πως δεν εμπιστεύεται όσα προεκλογικά λέει ο κ. Τσίπρας, ότι το πρόγραμμα της ΝΔ είναι μια πραγματική συμφωνία αλήθειας και όχι συρραφή ανεφάρμοστων υποσχέσεων και προβάλλει πως μέσα στην τετραετία που ολοκληρώθηκε τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση στην αρχή της θητείας της.

«Έχω περιγράψει την πρώτη θητεία ως μία τετραετία στην οποία χτίζουμε ένα σπίτι. Έχουμε βάλει τα θεμέλια και αρχίζουμε να χτίζουμε τους ορόφους. Για να ολοκληρωθεί το σπίτι της σύγχρονης Ελλάδος, χρειαζόμαστε μία τετραετία ακόμα. Ελπίζω ότι οι πολίτες, μέσω της ετυμηγορίας τους, θα συμφωνήσουν», λέει ακόμη ο πρωθυπουργός.

Μιλά για στόχους που επετεύχθησαν, για σημαντικά βήματα που μένουν ακόμη να γίνουν, αναγνωρίζει προβλήματα που παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν και τονίζει: «Το στίγμα της δεύτερης διακυβέρνησης θα είναι όπως λέει και το σύνθημά μας: Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά. Σταθερότητα σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, μεγαλύτερη τόλμη για αλλαγές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα μπροστά, ώστε να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Σήμερα έχουμε την πρόσθετη εμπειρία μιας κυβερνητικής θητείας στη διάρκεια της οποίας κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σειρά εξωγενών κρίσεων, αλλά και πληθώρα προβλημάτων. Έχουμε και την ωριμότητα και τη διάθεση για μια ακόμη πιο δημιουργική τετραετία. Ήμασταν έτοιμοι και το 2019, αλλά είμαστε ακόμη πιο έτοιμοι τώρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπογραμμίζει: «Εφόσον ο ελληνικός λαός μάς εμπιστευθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, θα προσπαθήσω να οικοδομήσουμε μία θετική ατζέντα σε ζητήματα όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, το περιβάλλον. Αλλά για να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας, η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και ότι ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία».

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός μιλά επίσης για την παρουσία του στα κοινωνικά δίκτυα και την επικοινωνία με τους νέους αλλά και για το ντιμπέιτ και τον Ν. Ανδρουλάκη.

ΦΩΤΟ : ΑΡΧΕΙΟ

7.5.2023