Κυρ. Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη

«Οι εκλογές είναι κρίσιμες, γιατί θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, κατά συνέπεια ψηφίζουμε για την εθνική εκπροσώπησή μας στον κορυφαίο ευρωπαϊκό δημοκρατικό θεσμό. Και επειδή θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο από αυτό του 2019, είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προσέλθει σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν πιο ισχυρή», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», του ΑΝΤ1.

Αναφερόμενος στη συνέχεια γιατί είναι σημαντική η προσέλευση των ψηφοφόρων στην κάλπη σημείωσε: «Δεν είναι άτυπη ψήφος διαμαρτυρίας η ψήφος στις ευρωεκλογές. Έχουμε βάλει τον πήχη να προσεγγίσουμε και ίσως να ξεπεράσουμε το 33%. Τα άλλα κόμματα δεν έχουν βάλει στόχο. Δεν μπορώ να βάλω στόχο αριθμού ευρωβουλευτών όμως γιατί εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Είναι κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος».

Παράλληλα, απηύθυνε νέο κάλεσμα συμμετοχής των πολιτών στις κάλπες ενώ επανέλαβε ότι στόχος του είναι η χρήση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Mητσοτάκης  παραδέχθηκε ότι η «ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Παντού όμως το κόστος διαβίωσης είναι μεγάλο πρόβλημα.
Στη χώρα μας το πρόβλημα είναι πιο έντονο λόγω της δεκαετούς κρίσης που προηγήθηκε».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί έστειλε τώρα την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έστειλα την επιστολή στην ντερ Λάιεν για να τη θέσω προ των ευθυνών της και απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Μου κάνει εντύπωση που η πρωτοβουλία μου αντιμετωπίστηκε αρνητικά από την αντιπολίτευση. Δεν αντιλαμβάνονται πότε μια πρωτοβουλία έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Όσοι ζητούν από την κυβέρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ καλό θα ήταν να μας δώσουν και τα αντίμετρα. Το κόστος των υποσχέσεων Κασσελάκη είναι 43 δισ. ευρώ». Και κατέληξε , «Όποιος ξεφύγει από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες θα μπει σε επιτήρηση. Εμείς αυξάνουμε και μισθούς και συντάξεις μετά από 14 χρόνια. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και στρέφουμε την προσοχή μας στους συμπολίτες μας που τα φέρνουν δύσκολα».
Τα μέτρα για Airbnb, ενοίκια και Δημογραφικό

«Παίρνουμε μέτρα για να αυξήσουμε τη φορολογική συμμόρφωση και στη συνέχεια να μειώσουμε τη φορολογία», υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας το θέμα των τιμών των ενοικίων σημείωσε: «Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης η αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα “Σπίτι μου”».

Ο ίδιος ακόμη αποκάλυψε ότι σαν κυβέρνηση «σχεδιάζουμε λελογισμένους περιορισμούς στο Airbnb για να υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα σπίτια στην αγορά».

«Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το ζήτημα της ΑΟΖ στο Αιγαίο με την Τουρκία. Δεν πρόκειται να μπούμε όμως σε συζήτηση με την Τουρκία για θέματα που ονομάζουν “Γαλάζια Πατρίδα” και της το λέμε ξεκάθαρα. Είναι πολύ κακό να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με αναθεωρητικές προσεγγίσεις»,

«Είναι θετικό ότι η Τουρκία μέχρι σήμερα, δεν κάνει παραβιάσεις εδώ και 15 μήνες. Έχουμε καλή συνεργασία σε διάφορα θέματα. Πήρα τηλέφωνο τον προπονητή του Παναθηναϊκού AKTOR να τον συγχαρώ. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια καλής συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να είμαστε γείτονες, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», συμπλήρωσε, για να ξεκαθαρίσει: «Για τα θαλάσσια πάρκα, δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός».

Αναφορικά με τα Τέμπη, μετά από σχετικό ερώτημα, τόνισε: «Είναι βάρος για την κυβέρνηση, αλλά είναι μεγαλύτερο βάρος για τη Δικαιοσύνη, διότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη». Καθώς και «να έρθουν, να φτιάξουν κατηγορητήριο και δεσμεύομαι ότι, από τη στιγμή που θα κατατεθεί, θα συζητηθεί αμέσως στη Βουλή. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αλλά πρέπει να δω το κατηγορητήριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα από όλα αυτά».
31.5.2024