Κ. Μητσοτάκης : Μία εξωτερική πολιτική, η οποία μπορεί να τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, αλλά, ταυτόχρονα, δεν υποχωρεί

Απευθυνόμενος σε πολίτες στο Λιμένα της Θάσου ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για:

«Μία ισχυρή Ελλάδα με ισχυρή οικονομία και με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τουρκία τη μία βασική γεωπολιτική μας διαφορά: την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε μόνο από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

Η πολιτική, λοιπόν, αυτής της κυβέρνησης, η οποία χτίζει συμμαχίες και καθιστά την Ελλάδα καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική αυτής της κυβέρνησης η οποία προστατεύει τα σύνορα και δεν κάνει την Ελλάδα ξανά «ξέφραγο αμπέλι», όπως ήταν για μια τετραετία, η πολιτική μίας κυβέρνησης η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού -πρέπει, όμως, να γίνονται όταν έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο και απειλητικό γείτονα- αυτή η πολιτική, σας το εγγυώμαι, εδώ από τη Μακεδονία, από τη Θάσο, θα συνεχιστεί με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτα, χωρίς καμία υποχώρηση.
Όπως θα συνεχιστεί και η πολιτική της ανάδειξης του ρόλου της πατρίδας μας ως σημαντικού ενεργειακού παίκτη, σε αυτό το νέο ενεργειακό πεδίο το οποίο διαμορφώνεται, τόσο σημαντικό εδώ, όχι μόνο για την περιοχή της Καβάλας, αλλά συνολικά και για την περιοχή της Θράκης. Όλες αυτές είναι πολιτικές επιλογές, φίλες και φίλοι, που έκαναν πια την Ελλάδα να ακούγεται παντού.
Είμαι υπερήφανος, ναι, γιατί σήμερα η φωνή της πατρίδας μας ακούγεται στις Βρυξέλλες, ακούγεται στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ακούγεται σε όλες τις σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου. Δεν είμαστε πια κομπάρσοι, δεν είμαστε πια ουραγοί, δεν είμαστε πια η χώρα – «επαίτης», η οποία ενοχλεί τους φίλους μας μόνο και μόνο όταν πρόκειται να τους ζητήσει οικονομική στήριξη. Αυτές οι μέρες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν»
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου οι ψηφοφόροι, όχι μόνον θα επιβεβαιώσουν την επιλογή της 21ης Μαΐου, αλλά θα δώσουν στη Ν.Δ. και υψηλότερα ποσοστά:
«όσο ικανοποιημένοι είμαστε για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ούτε να είμαστε αλαζόνες, ούτε να θεωρήσουμε δεδομένο το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης.

Εδώ το «σκορ» της προηγούμενης κάλπης δεν μετράει στη δεύτερη κάλπη. Μετράει στον βαθμό που έστειλε η ελληνική κοινωνία ένα μήνυμα για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία, αλλά οι κάλπες πρέπει να ξαναγεμίσουν.
Θέλω να ζητήσω από την καθεμία και από τον καθένα σας ξεχωριστά, και από τους παλιούς αγωνιστές μας, αλλά και από τους νέους φίλους μας, να κάνουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της επιπρόσθετης κινητοποίησης, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου δεν θα πάει καμία ψήφος χαμένη.
Όλοι όσοι μας ψήφισαν να μας ξαναψηφίσουν και ενδεχομένως να μπορέσουμε να κερδίσουμε και κάποιους ακόμα τους οποίους θα πείσουμε. Πώς, φίλες και φίλοι; Όχι με ακρότητες, με ύβρεις, με τοξικότητα, αλλά με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο.
Θα εξακολουθώ να μην κουράζομαι, Δήμαρχε, Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι, να μιλώ για το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία. Να εξηγώ στους πολίτες, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, πώς η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Πώς θα μειώσουμε κι άλλο την ανεργία, πώς θα βελτιωθούν κι άλλο οι μισθοί, και ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία δουλεύουν στον τουρισμό. Είναι μεγάλη έγνοια για μένα να ξέρω, ότι ειδικά οι νέοι μας αισθάνονται ότι την επόμενη μέρα θα μπορούν να έχουν καλύτερους μισθούς από αυτούς που έχουν σήμερα.
Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%. Τον πήραμε στα 650 ευρώ, τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Και λέμε ότι, ναι, ο κατώτατος μισθός μπορεί να πάει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και οι μέσες αποδοχές, ο μέσος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα να πάει στα 1.500 ευρώ. Αλλά αυτό δεν θα γίνει μαγικά, δεν θα γίνει με συνταγές υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας. Θα γίνει μέσα από επενδύσεις, θα γίνει μέσα από κίνητρα, θα γίνει μέσα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες επειδή και οι ίδιες θα έχουν περισσότερα κέρδη και καλύτερη απόδοση, θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους με καλύτερους μισθούς. Άλλη φόρμουλα δεν υπάρχει.»
Για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου τόνισε τα διλήμματα είναι καθαρά και δεν πρόκειται να πείσει κανέναν η «οβιδιακή μεταμόρφωση» του ΣΥΡΙΖΑ:
«Και σε αυτή την κάλπη συγκρούονται δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες για το πώς αντιλαμβανόμαστε και την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για μας, για τη Νέα Δημοκρατία, για τη μεγάλη λαϊκή προοδευτική παράταξη, το κύριο μέλημα είναι πώς θα μεγαλώσει η πίτα. Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.
Οι αντίπαλοί μας εισηγούνται μία άλλη συνταγή την οποία τη δοκιμάσαμε και αυτή, αυξημένοι φόροι, κυρίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τη μεσαία τάξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν.
Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η Οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της ευημερίας θα μοιράζεται, τελικά, δίκαια σε όλες και σε όλους».
«Είμαι σήμερα εδώ καταρχάς για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στην κάλπη της 21ης Μαΐου η Θάσος ψήφισε εκκωφαντικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά πρωτόγνωρα για το νησί σας. Και πιστεύω πώς αυτά με τον τρόπο τους μπορούν να ερμηνευτούν γιατί αυτά τα τέσσερα χρόνια αν κάτι αποδείξαμε ως κυβέρνηση είναι ότι στεκόμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών και στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως χρώματος, για να βελτιώσει τη δικιά σας καθημερινότητα.
Τα κονδύλια που εκταμιεύτηκαν, όχι μόνο για τη Θάσο, αλλά συνολικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή την τετραετία, δεν έχουν προηγούμενο.
Εσείς εδώ στη Θάσο βλέπετε αυτά τα αποτελέσματα της επιτυχημένης οικονομικής μας πολιτικής. Ο τουρισμός πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, το προϊόν της Θάσου αναβαθμίζεται, καινούργιες επενδύσεις γίνονται, ανεβαίνουν οι μισθοί για τους εργαζόμενους, όταν οι επενδύσεις οι οποίες γίνονται είναι πιο ποιοτικές και όταν αυξάνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έτσι έρχεται η ανάπτυξη για όλους.
Αποδείξαμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη αυτά τα 4 χρόνια και σας ζητώ να μας δώσετε την δύναμη να συνεχίσουμε σταθερά τολμηρά σε αυτή την πορεία».
Ο δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης καλωσόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη ναυαρχίδα, όπως είπε, του τουρισμού για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και είπε ότι τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν δόθηκαν στη Θάσο περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ λέγοντας πως τόσα χρήματα δεν είχαν δοθεί ποτέ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περπάτησε την παραλία του Λιμένα και χαιρέτισε πολίτες.
7.6.2023