Μαρόκο: νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας

Ο βασιλιάς του Μαρόκου, Μοχάμεντ ΣΤ’, εγκαινίασε χτες την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής υψηλής ταχύτητας της χώρας.

Το Μαρόκο διαθέτει ήδη από το 2018 ένα από τα πιο γρήγορα τρένα στον κόσμο, το Αλ Μπόρακ, το οποίο συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Ταγγέρη, με το εμπορικό της κέντρο, την Καζαμπλάνκα. Χτες, Πέμπτη, ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ εγκαινίασε την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή μιας ακόμα σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας (350 χλμ./ώρα) που θα συνδέει τις πόλεις Ραμπάτ, Καζαμπλάνκα και Μαρακές, εξυπηρετώντας, παράλληλα, τα διεθνή αεροδρόμια του Ραμπάτ και της Καζαμπλάνκα, με συνολική μείωση του χρόνου ταξιδίου κατά δύο ώρες, για μια διαδρομή περίπου 430 χλμ.

Το φιλόδοξο κρατικό διαρθρωτικό πρότζεκτ για το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, προϋπολογισμού περίπου 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνει την εν λόγω επέκταση προς Μαρακές, τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου και την ανάπτυξη συμπληρωματικών δικτύων δημόσιων συγκοινωνιών σε 3 μεγάλα αστικά κέντρα, μέσα από τη δημιουργία ενός βιομηχανικού σιδηροδρομικού οικοσυστήματος. Πρόκειται για ένα στρατηγικό όραμα για βιώσιμη, συμπεριληπτική και ανταγωνιστική κινητικότητα και στόχο την επέκταση του δικτύου σε ηπειρωτικό επίπεδο.

Άλλωστε, κατά την εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών στον σιδηροδρομικό σταθμό Ραμπάτ-Αγκντάλ, ο ίδιος ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ τόνισε ότι το έργο εντάσσεται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για βιώσιμη ανάπτυξη, με στόχο την προώθηση λύσεων μαζικής μετακίνησης με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα, αλλά και τη βούληση της ηγεσίας της χώρας για την ανάπτυξη ενός εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός βιώσιμου και συμπεριληπτικού συστήματος μέσων μαζικής μεταφοράς.

Περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούν τα έργα υποδομής (ράγες, σταθμοί, έργα διευθέτησης κυκλοφορίας, κ.ά.), ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά το τροχαίο υλικό, δηλαδή την απόκτηση 168 συρμών (περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ) για την ανανέωση του υφιστάμενου στόλου του εθνικού οργανισμού σιδηροδρόμων (ONCF), σειρά παράλληλων έργων και τη συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου (1 δισεκατομμύριο ευρώ), με παράλληλη ανάπτυξη τριών μητροπολιτικών δικτύων μεταφορών στα πολεοδομικά συγκροτήματα της Καζαμπλάνκα, του Ραμπάτ και του Μαρακές.

Με την ολοκλήρωση του έργου, ο χρόνος ταξιδιού μεταξύ Ταγγέρης και Ραμπάτ θα είναι μία ώρα, μεταξύ Ταγγέρης και Καζαμπλάνκα 1 ώρα και 40 λεπτά, ενώ μεταξύ Ταγγέρης και Μαρακές 2 ώρες και 40 λεπτά (συνολική εξοικονόμηση χρόνου άνω των δύο ωρών). Για τη μετακίνηση μεταξύ των διεθνών αεροδρομίων Ραμπάτ και Καζαμπλάνκα θα απαιτούνται μόλις 35 λεπτά, ενώ θα εξυπηρετείται και το νέο στάδιο Μπενσλιμάν, εν όψει και των αθλητικών διοργανώσεων μεγάλης κλίμακας που προβλέπεται να φιλοξενήσει η χώρα στο προσεχές μέλλον, εκ των οποίων και η συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030.

Μέρος του σχεδιασμού αποτελεί και η επέκταση γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Φεζ και Μαρακές, με συνολικό χρόνο ταξιδιού 3 ώρες και 40 λεπτά.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ολοκλήρωση της επέκτασης της γραμμής Κενίτρα-Μαρακές θα απελευθερώσει χωρητικότητα στο συμβατικό δίκτυο, επιτρέποντας έτσι την ανάπτυξη ενός τοπικού σιδηροδρομικού δικτύου (TMP) που θα καλύπτει μέρος των αναγκών μετακίνησης στις μητροπολιτικές ζώνες Ραμπάτ, Καζαμπλάνκα και Μαρακές, στα τρία δηλαδή μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας. Το δίκτυο TMP θα απαντήσει αποτελεσματικά στις προκλήσεις της αστικής κινητικότητας, βελτιώνοντας τους χρόνους, την ποιότητα και βιωσιμότητα των υπηρεσιών.

Παράλληλα, η ONCF, o εθνικός οργανισμός σιδηροδρόμων, τρέχει ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση και ανανέωση του συνόλου του στόλου με στόχο την αντιμετώπιση της αύξησης της κυκλοφορίας (με ορίζοντα το 2030), μέσα από την απόκτηση 168 νέων τρένων, εκ των οποίων 18 TGV, 40 συμβατικά, 60 γρήγορα τρένα για την εξυπηρέτηση γραμμών κλειστής διαδρομής (shuttle – TNR) και 50 ακόμη συρμών για την εξυπηρέτηση του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών στα τρία προαναφερθέντα αστικά κέντρα.

Το πρόγραμμα για το τροχαίο υλικό έχει δύο άξονες: ο πρώτος αφορά τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας για την κατασκευή τρένων και την ανάπτυξη δικτύου προμηθευτών και υπεργολάβων, ενώ ο δεύτερος τη δημιουργία κοινοπραξίας κατασκευαστών και ONCF για τη συντήρηση των

αμαξοστοιχιών με ελεγχόμενο κόστος, για όλη τη διάρκεια ζωής τους. Ο ορίζοντας του προγράμματος είναι δεκαετής και περιλαμβάνει την εκπαίδευση εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και τη δημιουργία χιλιάδων άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας.

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι όχι μόνο η αναγέννηση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, αλλά η δημιουργία ενός βιομηχανικού σιδηροδρομικού οικοσυστήματος, το οποίο, με ποσοστό τοπικής ενσωμάτωσης άνω του 40%, προβλέπεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, τη μείωση του κόστους μεταφορών και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για την υλοποίηση του πρότζεκτ σημαντική ήταν η συμβολή της τεχνογνωσίας διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εταιρείας Alstom για το τροχαίο υλικό υψηλής ταχύτητας, της ισπανικής CAF για τα υπεραστικά τρένα (200 χλμ./ώρα) και της νοτιοκορεατικής Hyundai Rotem για τα τοπικά μητροπολιτικά τρένα, με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.