Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Αδικαιολόγητες οι συλλήψεις των Τούρκων δημοσιογράφων στη Γερμανία

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε δηλώσεις για αδικαιολόγητη κράτηση εκπροσώπων του Γραφείου της εφημερίδας Sabah στη Φρανκφούρτη από τη γερμανική αστυνομία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ταντζού Μπιλγκίτς είπε χθες στον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα Γιούργκεν Σουλτς ότι είναι απαράδεκτο οι εκπρόσωποι του Γραφείου της εφημερίδας Sabah στη Φρανκφούρτη να τίθενται υπό κράτηση από τη γερμανική αστυνομία χωρίς καμία αιτιολογία.

Τονίζοντας ότι τόσο η Πρεσβεία της Τουρκίας στο Βερολίνο όσο και το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στη Φρανκφούρτη ανέλαβαν άμεση δράση για το θέμα, ο Τσαβούσογλου είπε:

«Δεν υπάρχει πραγματικά καμία εξήγηση για αυτό. Στη Γερμανία, ακριβώς στη μέση της Ευρώπης, που προσπαθεί να μας δώσει μαθήματα για την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία της έκφρασης, πραγματοποιείται έφοδος στην εφημερίδα Sabah. Γίνονται κάποιες ακατάλληλες κινήσεις κατά των φίλων μας”.

Τονίζοντας ότι οι εν λόγω δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι ως αποτέλεσμα των προσπαθειών τους, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι τα μέλη της FETÖ προσπάθησαν να εμποδίσουν τους δημοσιογράφους στην Ευρώπη και ότι η εφημερίδα Sabah έγραψε χωρίς δισταγμό τόσο για την FETÖ όσο και για την PKK.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι γερμανικές αρχές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες γνώριζαν πολύ καλά τις πληροφορίες που έγραψε η εφημερίδα Sabah και είπε:

«Είναι επίσης περίεργο το γεγονός ότι η Γερμανία ανέχεται αυτά τα μέλη της FETÖ να προσπαθούν να αποτρέψουν αυτούς τους Τούρκους δημοσιογράφους και γίνεται εργαλείο για αυτό».

Τονίζοντας ότι ο Γερμανός Πρέσβης στην Άνκαρα Σουλτς κλήθηκε επίσης χθες στο Υπουργείο Εξωτερικών και συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο Τύπου Ταντζού Μπιλγκίτς, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Ο Μπίλγκιτς είπε στον Γερμανό Πρέσβη ότι αυτό είναι απαράδεκτο, ότι είναι απαράδεκτο να συλληφθούν, η έφοδος στα σπίτια των φίλων μας είναι απαράδεκτη και ότι εάν υπάρχει έγκλημα, θα πρέπει να διερευνηθεί πρώτα με καταθέσεις και ότι θεωρούμε σκόπιμη αυτή την ενέργεια με τέτοιο τρόπο αμέσως μετά τις εκλογές. Επανέλαβαν επίσης αυτό που μόλις είπαμε για την FETÖ και είπαν στον πρέσβη ότι όλα αυτά τα γεγονότα είναι παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. Ο πρεσβευτής μας, ο εκπρόσωπος μας, Ταντζού Μπιλγκίτς μετέφερε στον Γερμανό πρέσβη ότι αυτό το περιστατικό προκάλεσε οργή στην τουρκική κοινή γνώμη”.

πηγή : ΤΡΤ Tουρκία

18.5.2023