Με επιτυχία οι διήμερες εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της ΚΕΕΕ στη Ρόδο

Με επιτυχία οι διήμερες εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης στη Ρόδο

Η επιχειρηματικότητα των Δωδεκανήσων και οι διεκδικήσεις από τη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής στο επίκεντρο

Πρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης: «Οι Έλληνες επιχειρηματίες αντέχουμε, συνεχίζουμε και γινόμαστε καλύτεροι»

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της Διευρυμένης Συνεδρίασης της ΚΕΕΕ, στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια του διημέρου 14 και 15 Ιουνίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν θέματα, τα οποία αφορούν τους επιχειρηματίες των Δωδεκανήσων αλλά και όλης της χώρας καθώς και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των χρηματοδοτικών εγχώριων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο πλαίσιο της Διευρυμένης Συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, τέθηκαν σε ευρεία συζήτηση και οι διεκδικήσεις από τη νέα Ευρωβουλή καθώς και η επόμενη ημέρα για τη μακροημέρευση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. «Η Ευρώπη θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις, για να γίνει ξανά ανταγωνιστική. Πρέπει να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, ώστε να μη μείνουν στο περιθώριο της τεχνολογικής εξέλιξης. Πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της ενάντια στις εντεινόμενες απειλές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, επίσης, να στηρίξει στην πράξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της – που απασχολούν δύο στους τρεις εργαζόμενους και δημιουργούν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης, αφού υπερτόνισε τον ρόλο της ΚΕΕΕ για τη μεταφορά και την επίλυση των προβλημάτων του τοπικού επιχειρείν προς τις κυβερνήσεις, σημείωσε

ότι η χώρα, παρά τις συνεχείς κρίσεις, βάδισε καλά και ορθοπόδησε όταν «άκουσαν» οι κυβερνήσεις τις επιχειρήσεις. Στο μήνυμά του για τους Έλληνες επιχειρηματίες ανέφερε: «Αντέχουμε συνεχίζουμε και γινόμαστε καλύτεροι». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Πάππου, σημείωσε ότι το 95% του ΑΕΠ της Δωδεκάνησου προέρχεται από τον τουρισμό. «Είναι γεγονός ότι αυξάνονται οι εν λειτουργία επιχειρήσεις του Επιμελητήριου σε περισσότερες από 26.000, με ταυτόχρονη αύξηση του πληθυσμού στα νησιά, όμως χρειάζονται υποδομές, φορολογικά και εργασιακά κίνητρα για να μείνουν οι επιχειρηματίες σε απομακρυσμένα νησιά, όπως το Καστελόριζο». Ο κ. Πάππου πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση στις μεγάλες κρίσεις, όπως το μεταναστευτικό και το υγειονομικό, και σε τοπικό επίπεδο οι πυρκαγιές και οι πτωχεύσεις μεγάλων τουριστικών οργανισμών, έδειξε αντανακλαστικά, αλλά ζητάμε ως επιχειρηματίες περισσότερες υποδομές, ώστε να αυξηθεί και το ΑΕΠ και τα νησιά μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».

Τις εργασίες τίμησε με την παρουσία του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γεώργιος Χατζημάρκου, θέτοντας το θέμα της ενεργειακής μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας. Σημειώνοντας ότι μιλάει ως μέλος του Επιμελητήριου και επιχειρηματίας, ανέφερε τα παραδείγματα της Αστυπάλαιας, της Χάλκης, της Τήλου, της Ρόδου με παγκόσμιες πρωτοβουλίες για ενεργειακά αυτόνομα νησιά και νησιά με μηδενικά απορρίμματα, που τα αντιγράφουν από όλο τον κόσμο. «Όλα τα προγράμματα στοίχισαν ελάχιστα στο ελληνικό κράτος γιατί έγιναν σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που εκπροσωπεί η ΚΕΕΕ» είπε. Αναφερόμενος στο δημογραφικό σημείωσε ότι μόνο στα νησιά μας έχει αντιστραφεί το πρόβλημα του δημογραφικού, αφού η συνέχεια της οικονομίας με την κοινωνία αποφέρει καρπούς, καθώς είναι η πρώτη περιφέρεια σε ανάπτυξη στην Ευρώπη. «Για εμένα» πρόσθεσε, «η ΚΕΕΕ είναι στην κορυφή των θεσμών της χωράς που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομίας και της κοινωνίας». Ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Επιμελητήριων από όλη την χώρα, επεσήμανε τη συνεργασία που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση με το τοπικό επιχειρείν και ζήτησε από την ΚΕΕΕ να συνεχίσει να προωθεί τις τοπικές κοινότητες και τα έργα τους, τα οποία αποδίδουν στην επιχειρηματικότητα. Αναφέρθηκε, επίσης, στις υποδομές, οι οποίες λείπουν από το νησί, ζητώντας λύσεις για το κυκλοφοριακό και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ, Ιορδάνης Τσώτσος, επεσήμανε: «Έχουμε ευθύνη να διεκδικήσουμε για τους επιχειρηματίες όσα τους απασχολούν. Δεν μπορεί η πολιτεία να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς» ενώ ο Β΄ αντιπρόεδρος, Παύλος Ραβάνης, τόνισε την ανάγκη αντιπολίτευσης στις λάθος αποφάσεις της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στο βιοτεχνικό επιχειρείν. Ο Δ΄ αντιπρόεδρος ΚΕΕΕ, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, σκιαγράφησε τα θέμα της γραφειοκρατίας αλλά και της υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων ενώ ο γενικός γραμματέας ΚΕΕΕ, Παναγιώτης Αγνιάδης, τόνισε την ανάγκη άρσης των εμποδίων με τις επιπλέον χρεώσεις από το τραπεζικό σύστημα, που επιβαρύνουν τους επιχειρηματίες. Ο οικονομικός επόπτης ΚΕΕΕ, Βασίλης Γιαγιάκος, αναφέρθηκε στη σημασία προγραμμάτων προώθησης των τοπικών προϊόντων και κυρίως της αγροδιατροφής, όπως το Meteorisimo. Τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την προσαρμογή στην κλιματική κρίση και στις νέες συνθήκες αφορούσε το σχόλιο του υπεύθυνου Εξωστρέφειας & Διεθνών Σχέσεων, Στέφανου Γεωργιάδη. Από το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο πρόεδρος, Πλάτων Μαρλαφέκας. μίλησε για τη διασύνδεση τουρισμού και παραγωγής με επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί καθυστερεί η απόδοση του μεταφορικού ισοδυνάμου. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης, Γιώργος Γιακουμάκης, επεσήμανε ότι υπάρχουν τρόποι να ελέγχουν το μεταφορικό ισοδύναμο με διασταυρώσεις ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κοινωνίες και δήμαρχοι νησιών πρέπει να αντιδρούν διαφορετικά στην επιχειρηματικότητα».

Ακολουθεί η ομιλία του προέδρου ΚΕΕΕ, Ιωάννη Μασούτη:

«Με τη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση, συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη τη δέσμευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος για ουσιαστική αποκέντρωση. Τη δέσμευση να είμαστε πάντα κοντά στα τοπικά επιμελητήρια, να ακούμε τον σφυγμό της επιχειρηματικότητας σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο, κ. Γιάννη Πάππου, και τους συναδέλφους του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου για τη θερμή φιλοξενία.

Πριν από λίγες μέρες είχαμε τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της νέας ηγεσίας των ευρωπαϊκών θεσμών.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων και οι ισορροπίες που θα επικρατήσουν σε αυτή τη νέα θητεία, θα έχουν καθοριστική σημασία για την Ευρώπη και κατ’ επέκταση για τη χώρα μας.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν τις καλύτερες παροχές πρόνοιας στον κόσμο και το υψηλότερο επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας των κρατών τους.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί σε θέματα βιωσιμότητας και πράσινης μετάβασης. Υστερεί, όμως, όλο και περισσότερο σε ανάπτυξη. Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ε.Ε. είναι ήδη 27% χαμηλότερο από το αντίστοιχο στις ΗΠΑ.

Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας υποχωρεί και το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή συρρικνώνεται.

Η οικονομική στασιμότητα προκαλεί ανασφάλεια και απογοήτευση σε ένα μεγάλο μέρος των πολιτών της – κι αυτό αποτυπώθηκε στις Ευρωεκλογές με την ενίσχυση ακραίων, λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο ευημερίας που έχουμε κατακτήσει ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει στη νέα περίοδο να προχωρήσουν βαθιές αλλαγές.

o Η Ευρώπη θα πρέπει χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδύσεις, για να γίνει ξανά ανταγωνιστική.

o Πρέπει να προετοιμάσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους της, ώστε να μη μείνουν στο περιθώριο της τεχνολογικής εξέλιξης.

o Πρέπει να ενισχύσει την άμυνά της, για να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της ενάντια στις εντεινόμενες απειλές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, επίσης, να στηρίξει στην πράξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της – που απασχολούν δύο στους τρεις εργαζόμενους και δημιουργούν το 85% όλων των νέων θέσεων εργασίας.

Στο επόμενο διάστημα, χρειάζεται να ανοίξει ο διάλογος και να προχωρήσουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Αναμένουμε ειδικότερα:

o Νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών και επιχειρήσεων.

o Ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς, με παράλληλη διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού. Με αποτελεσματικούς ελέγχους και ουσιαστικές ποινές, σε περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών.

o Ενίσχυση των πολιτικών για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

o Δεσμεύσεις για σταθερό φορολογικό σύστημα σε ορίζοντα 10ετίας τουλάχιστον, ώστε να διευκολυνθεί η ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

o Κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με διάθεση επαρκών πόρων και δέσμευση σε μετρήσιμους στόχους.

o Ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή τους μετάβαση.

o Ειδικά προγράμματα για την υποστήριξη της τεχνολογικής μετάβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

o Απλοποίηση των διαδικασιών που διέπουν την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

o Προγράμματα και δράσεις που συμβάλουν στην ποιοτική ανάπτυξη του ευρωπαϊκού επιχειρείν: με επένδυση σε σύγχρονες δεξιότητες, βιώσιμες πρακτικές, ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα.

o Αυστηρότερους ελέγχους για την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις.

Αυτό που περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα περίοδο, είναι να τολμήσει. Να λειτουργήσει με κοινό όραμα για το σήμερα και για το αύριο. Να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για να ενδυναμώσει την οικονομία και τον παραγωγικό της ιστό. Να εφαρμόσει πολιτικές για την ενίσχυση των χιλιάδων επιχειρήσεων, που καθημερινά αγωνίζονται, παράγουν, υποστηρίζουν θέσεις εργασίας και εισοδήματα σε όλη την Ευρώπη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ξέρουν καλά αυτόν τον αγώνα. Έχουν περάσει δύσκολα, έχουν επιβιώσει και συνεχίζουν να προσπαθούν.

Τα προβλήματα ούτε και σήμερα λείπουν – με πιο άμεσο αυτό του πληθωρισμού, που τροφοδοτείται από τη διεθνή γεωπολιτική αστάθεια.

Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, οι ανατιμήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα συνεχίζουν να πιέζουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Και δημιουργούν ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα ανταγωνισμού, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρόσφατος νόμος για την προστασία του καταναλωτή και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς είναι σε θετική κατεύθυνση. Άποψή μας είναι ότι θα χρειαστούν περισσότερες ακόμη, μόνιμες παρεμβάσεις της Πολιτείας, για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και την εξομάλυνση των τιμών σε κρίσιμους τομείς, όπως τα τρόφιμα, τα ενοίκια και τα καύσιμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος δρόμος για να θωρακίσουμε την οικονομία μας από εξωτερικές πιέσεις – όπως αυτές που επικρατούν σήμερα – είναι να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη εθνική παραγωγική βάση.

Να παράγουμε περισσότερα προϊόντα, αρκετά για να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας και να μειώσουν την ανάγκη για εισαγωγές. Προϊόντα διεθνώς ανταγωνιστικά, τα οποία θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία.

Ο δρόμος αυτός περνά μέσα από την αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων. Περνά μέσα από την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης και του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ. Περνά μέσα από την αύξηση των δαπανών Έρευνας και Τεχνολογίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο δρόμος του παραγωγικού μετασχηματισμού περνά – πάνω από όλα – μέσα από τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της μικρομεσαίας επιχείρησης.

Γι’ αυτό και ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να προτείνουμε στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης.

o Ζητάμε την περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κεφάλαια και χρηματοδοτικά εργαλεία, για την υλοποίηση επενδύσεων.

o Ζητάμε αυξημένες ενισχύσεις, μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων, για επιχειρήσεις της περιφέρειας, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

o Ζητάμε τη δραστική απλοποίηση των προκηρύξεων και την παράταση των προθεσμιών, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα.

o Ζητάμε να συνεχιστούν οι πολιτικές για τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.

o Ζητάμε γενναία μέτρα, για την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

o Διεκδικούμε την επανεξέταση του ύψους των τραπεζικών προμηθειών και ευρύτερα του κόστους των ηλεκτρονικών συναλλαγών των επιχειρήσεων.

o Ζητάμε την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος συμμόρφωσης στη νέα φορολογική νομοθεσία και στις ψηφιακές διαδικασίες.

o Ζητάμε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σε τομείς όπως η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση και η αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, των δασικών χαρτών και του πλαισίου χρήσεων γης.

Παρά τα τρέχοντα προβλήματα, που καλούνται να διαχειριστούν, οι ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα κερδίζουν σταθερά έδαφος. Αντιλαμβάνονται την ανάγκη, αλλά και τις ευκαιρίες που έχουν μπροστά τους, για να επιταχύνουν τον μετασχηματισμό τους. Και να πρωταγωνιστήσουν – αντίστοιχα – στο μετασχηματισμό και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Τα Επιμελητήρια σε όλη την Ελλάδα είναι και θα παραμείνουν δίπλα τους σε αυτή την προσπάθεια. Η ΚΕΕΕ από την πλευρά της θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της παρέχοντας στα Επιμελητήρια – μέλη της τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό «εργαλεία».