Μιανμάρ/Βιρμανία: Η ΕΕ απαριθμεί τρία άτομα και μια οντότητα υπεύθυνες για απάτες που συνεπάγονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μιανμάρ και της περιοχής

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κατά τριών προσώπων και μιας οντότητας που συνδέονται με τη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ και είναι υπεύθυνες για επιχειρήσεις απάτης με έδρα τη χώρα, οι οποίες στοχεύουν τόσο τον πληθυσμό της Μιανμάρ όσο και πολίτες από άλλες χώρες της περιοχής.

Η ΕΕ έχει καταχωρίσει τον Όμιλο Chit Linn Myaing ( CLM ) και τον ιδρυτή και πρώην πρόεδρό του, τον συνταγματάρχη Saw Chit Thu. Η CLM είναι ένας όμιλος εταιρειών που εμπλέκεται και κερδίζει οικονομικά από δραστηριότητες σε ενώσεις απάτης στην περιοχή του δήμου Myawaddy στα σύνορα Ταϊλάνδης-Μυανμάρ, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Shwe Kokko. Το τελευταίο αποτελεί κόμβο διακρατικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής απάτης, της εμπορίας ναρκωτικών και ανθρώπων, και υφίσταται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας και των βασανιστηρίων. Επιπλέον, η CLM συνδέεται στενά με τις Tatmadaw (Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ), με τις οποίες συνεργάζεται, για παράδειγμα ενημερώνοντας το Tatmadaw για αντιπάλους της κυβέρνησης και στρατολογώντας στρατιώτες βίαια.

Μαζί με τον Saw Chit Thu, ο Αντισυνταγματάρχης Mote Thun και ο Major Tin Win αναφέρονται επίσης σήμερα.

Ο Αντισυνταγματάρχης Mote Thun είναι ιδρυτικό μέλος και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Δυνάμεων Συνοριακής Φρουράς Karen/Kayin (BGF)/Karen National Army (KNA), μιας ένοπλης ομάδας που συνδέεται με την Tatmadaw, η οποία είναι ιδιαίτερα ισχυρή στο νότο του Myawaddy, όπου βρίσκονται πολλά κέντρα απάτης. Ο Ταγματάρχης Tin Win είναι άμεσος υφιστάμενος του συνταγματάρχη Saw Chit και, υπό την άμεση εντολή του, έχει υποστηρίξει και επωφεληθεί από απάτες κοντά στο Myawaddy, όπως ο Shwe Kokko, το KK Park Project και το Huanya Project.

Η σημερινή απόφαση δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των επιχειρήσεων απάτης στη Μιανμάρ, που συνεπάγονται σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλούν ολοένα και περισσότερο την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή.

Με αυτές τις νέες καταχωρίσεις, συνολικά 106 άτομα και 22 οντότητες υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων , άμεσα ή έμμεσα, σε αυτά ή προς όφελός τους . Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Αυτά τα περιοριστικά μέτρα έρχονται επιπρόσθετα στην παρακράτηση της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ απευθείας στην κυβέρνηση και στο πάγωμα όλης της βοήθειας της ΕΕ που μπορεί να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί τη χούντα.

Η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας στη Μιανμάρ και την εξέλιξη προς μια παρατεταμένη σύγκρουση με περιφερειακές επιπτώσεις. Η ΕΕ καταδικάζει τις συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Tatmadaw, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων, της σεξουαλικής βίας και της έμφυλης βίας, της δίωξης παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων και επιθέσεων κατά του άμαχου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φόντο

Τον Φεβρουάριο του 2021, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα που καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ.

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ με την οποία καταδικάζει σθεναρά την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Μιανμάρ από το Tatmadaw κατά κατάφωρη παραβίαση της βούλησης του λαού όπως εκφράστηκε στις γενικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2020. Αυτό είναι παράνομο η πράξη αντέστρεψε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας και οδήγησε σε καταστροφικές ανθρωπιστικές, κοινωνικές, ασφαλιστικές, οικονομικές συνέπειες και συνέπειες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Συμβούλιο έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου 2021 και την επακόλουθη στρατιωτική και αστυνομική καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2021, τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο 2022, τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2023 .

Άλλα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν: το εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού , καθώς και οι περιορισμοί στις εξαγωγές σε εξοπλισμό για την παρακολούθηση των επικοινωνιών, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, η απαγόρευση εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης για χρήση από τον στρατό και τα σύνορα φρουρεί την αστυνομία και την απαγόρευση στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας με την Tatmadaw .

Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς ανακοίνωσαν επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος του στρατού της Μιανμάρ και των συνεργατών τους.

29.10.2024