Μιανμάρ: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρίτη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος

Πριν από τρία χρόνια, την 1η Φεβρουαρίου 2021, ο στρατός στη Μιανμάρ ανέτρεψε βίαια μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι στρατιωτικές ενέργειες έχουν υπονομεύσει τη δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας και έχουν βυθίσει τη Μιανμάρ σε βαθιά πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική κρίση και κρίση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απειλώντας ουσιαστικά τη σταθερότητα της χώρας και της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα και τα επακόλουθα του. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας και τις εξελίξεις που οδηγούν σε παρατεταμένη σύγκρουση στη χώρα.

Οι κατασταλτικές ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη χρήση αδιάκριτης βίας κατά του ίδιου του πληθυσμού της, συνιστούν σοβαρή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάφωρη περιφρόνηση των αρχών της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού. Οι αναφορές για εκτεταμένες φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων των εξωδικαστικών εκτελέσεων, των αυθαίρετων συλλήψεων, της σεξουαλικής και έμφυλης βίας, της σωματικής κακοποίησης, των βασανιστηρίων, της δίωξης υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων, των αεροπορικών βομβαρδισμών και του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών, μεταξύ των οποίων παιδιών και καταυλισμών εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, καταδεικνύουν συνολικά τη συστημική εκστρατεία βίας του στρατού κατά των ίδιων των ανθρώπων τους οποίους έχει καθήκον να προστατεύει. Το στρατιωτικό καθεστώς έχει επίσης καταστείλει τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια της δημοκρατίας και της σταθερότητας, και εξακολουθεί να εισάγει διακρίσεις εις βάρος των Ροχίνγκια και άλλων θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων.

Σήμερα πάνω από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας στη Μιανμάρ· τα 2,3 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν εκτοπιστεί διά της βίας από την 1η Φεβρουαρίου 2021 και έπειτα. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες ως πρόσφυγες, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια παραμένουν στο Μπανγκλαντές μετά την εκδίωξή τους από τον στρατό της Μιανμάρ. Ο στρατός της Μιανμάρ εξακολουθεί να παρεμποδίζει την ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους εκτοπισμένους και σε όσους έχουν ανάγκη, σε όλες τις περιοχές της χώρας, κατά παράβαση των υποχρεώσεών του βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Μιανμάρ σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές της φιλευσπλαχνίας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με τις αρχές αυτές.

Ο στρατός της Μιανμάρ εξακολουθεί να παρεμποδίζει κάθε συμμετοχή σε διάλογο χωρίς αποκλεισμούς με όλα τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, όπως ζητείται από την κοινή αντίληψη πέντε μερών του ASEAN. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος εξόδου από την παρατεταμένη σύγκρουση που μπορεί να προετοιμάσει το έδαφος για μια ουσιαστική δημοκρατική διαδικασία που αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού της Μιανμάρ: τερματισμός της βίας, απελευθέρωση όλων των αυθαίρετα κρατουμένων, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθιέρωση διαλόγου με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (NUG), της επιτροπής που εκπροσωπεί την Pyidaungsu Hluttaw (CRPH), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Ενότητας (NUCC), των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας των πολιτών, θρησκευτικών ηγετών και ηγετών μειονοτήτων, και εθνοτικών ομάδων. Για τον σκοπό αυτό, η ΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει την κοινή αντίληψη πέντε μερών του ASEAN και καλεί όλες τις χώρες της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξουν μια ειρηνική λύση. Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες του πρόσφατα διορισθέντος ειδικού απεσταλμένου του ASEAN και κάθε αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασία διαμεσολάβησης με σκοπό την επίλυση της κρίσης.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή της για αυξημένη διεθνή προληπτική δράση, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο όπλων, προκειμένου να σταματήσει η πώληση και η μεταφορά όπλων και εξοπλισμού, καθώς οι ενέργειες αυτές διευκολύνουν τις θηριωδίες του στρατού. Η ΕΕ ενθαρρύνει τον ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως μέσω του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Μιανμάρ/Βιρμανία, του διορισμού μόνιμου συντονιστή και τη συνέχιση της ανάληψης δράσης προκειμένου ο στρατός να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του.

Ελλείψει προόδου στη Μιανμάρ, η ΕΕ είναι έτοιμη να θεσπίσει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη χώρα και για την υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Σε αυτή τη θλιβερή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου 2021, η ΕΕ επιβεβαιώνει την αταλάντευτη στήριξή της προς τον λαό της Μιανμάρ στην προσπάθειά του για ένα ελεύθερο, ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον.

1.2.2024