Μιανμάρ: Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ανανεώθηκαν για ένα ακόμη έτος

Το Συμβούλιο παρέτεινε σήμερα τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ενόψει της κατάστασης στη Μιανμάρ για ένα έτος, έως τις 30 Απριλίου 2025 . Η απόφαση ελήφθη με βάση την ετήσια αναθεώρηση των περιοριστικών μέτρων και ενόψει της συνεχιζόμενης σοβαρής κατάστασης στη Μιανμάρ, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που υπονομεύουν τη δημοκρατία, καθώς και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Επί του παρόντος ισχύουν περιοριστικά μέτρα σε συνολικά 103 φυσικά πρόσωπα και 21 οντότητες .

Όσοι απαριθμούνται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικών πόρων , άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους . Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην ΕΕ ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στον κατάλογο.

Άλλα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν: το εμπάργκο σε όπλα και εξοπλισμό και περιορισμοί στις εξαγωγές σε εξοπλισμό για την παρακολούθηση των επικοινωνιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή , η απαγόρευση εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης για χρήση από τον στρατό και την αστυνομία των συνόρων και απαγόρευση στρατιωτικής εκπαίδευσης και συνεργασίας με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ (Tatmadaw) .

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ έρχονται επιπλέον της παρακράτησης της χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ απευθείας στην κυβέρνηση και του παγώματος όλης της βοήθειας της ΕΕ που μπορεί να θεωρηθεί ότι νομιμοποιεί τη χούντα.

Η ΕΕ ανανεώνει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο για το στρατιωτικό πραξικόπημα και τα επακόλουθά του, και παραμένει βαθιά ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της βίας και την εξέλιξη προς μια παρατεταμένη σύγκρουση στη χώρα.

Οι κατασταλτικές ενέργειες του στρατού της Μιανμάρ, που χαρακτηρίζονται από τη χρήση αδιάκριτης βίας κατά του πληθυσμού του, αποτελούν σοβαρή παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάφωρη περιφρόνηση των αρχών της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού.

Η ΕΕ επιβεβαιώνει την ακλόνητη δέσμευσή της προς τον λαό της Μιανμάρ στην προσπάθειά του για ένα ελεύθερο, ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον.

Ιστορικό

Στις  22 Απριλίου 2013, το Συμβούλιο ενέκρινε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τη Μιανμάρ/Βιρμανία.

Το Συμβούλιο επέβαλε περιοριστικά μέτρα κατά των υπευθύνων για το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου 2021, και την επακόλουθη στρατιωτική και αστυνομική καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών στις 22 Μαρτίου, 19 Απριλίου και 21 Ιουνίου 2021, 21 Φεβρουαρίου και 8 Νοεμβρίου 2022, 20 Φεβρουαρίου, 20 Ιουλίου και 11 Δεκεμβρίου 2023.

26,4.2024