«Μια Παναγιά της καρδιάς την πόρτα ανοίγει στην Μύκονο, Κύπρο και Ρόδο» από την Μυκονιάτισσα Μαρίνα Πετρή, στο 14ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΠΗΛΙΟΥ

Το 14ο Φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού αφιερώνεται στα 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (1974-2024) από τις 3-11 Αυγούστου με λαϊκά παραμύθια μύθους, Ιστορίες και αφηγήσεις από τον κόσμο της Ορθόδοξης παράδοσης, εκθέσεις καλλιτεχνικών δημιουργών και καλλιτεχνικό εργαστήριο.

Οι αφηγήσεις απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες όπως μικτό κοινό και εφήβους και ενήλικες. Οι συμμετέχοντες είναι σημαντικοί καλλιτέχνες και ερευνητές από την Ελλάδα και Κύπρο με κύριους χώρους διεξαγωγής τους είναι το προαύλιο και το εσωτερικό του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, το Εικαστικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα, η Αυλή Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης «Κώστας Λιάπης» (Αρχοντικό Κύρου-Τζωρτζέικο, 1882) κ.λπ. Η Διοργάνωση γίνεται από την ΑΜΚΕ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στο Πήλιο όρος με συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος», την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου και της Hellenic Train.

Η Μαρίνα Πετρή έχει επιλέξει να αφηγηθεί δύο σημαντικούς θρύλους της Παναγίας της Παναγιάς της Αγγελοκτισμένης ή Πηγαδιώτησας της Μυκόνου και την Παναγία την Τσαμπίκα της Ρόδου που συνδέετε με την Μονή Κύκκου της Κύπρου. Οι αφηγήσεις της Μαρίνας Πετρή βασίζονται στα ομόνυμα βιβλία της: « Παναγιά η Πηγαδιώτησα» έχει παρουσιαστεί σε πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας εκθέσεις βιβλίου, παρουσιαστεί σε θεατρική παράσταση από τα σχολεία Α δημοτικό Μυκόνου, Σχολή Πετράκη Πειραιά και το Αρσάκειο Αθηνών, στο Λονδίνο παρουσιάστηκε με δια δραστική αφήγηση στην Γκαλερί Adipa του Night’s Bridge. Και τo βιβλίο «Παναγία η Τσαμπίκα της Ρόδου» έχει παρουσιαστεί στην Ρόδο στην Ροτόντα της Καλλιθέας, στον Δήμο Αρχαγγγελιτών, και σε θεατρική μορφή στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στην τάφρο του Κάστρου της Ρόδου. Η συρραφή των παλαιών ιστοριών που χάνονται στην αχλή του μύθου διανθίζονται με πολλά τοπικά ιστορικά και παραδοσιακά στοιχεία και της τότε Ελλάδας. Οι αφηγήσεις της θα παρουσιαστούν την Τρίτη 6 Αυγούστου 2024 στην Αυλή Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου με τον γενικό τίτλο «Μια Παναγιά της καρδιάς την πόρτα ανοίγει στην Μύκονο, Κύπρο και Ρόδο»

Η Μυκονιάτισσα ζωγράφος ξεκίνησε δημιουργώντας την πρώτη του είδους στην νεότερη Μύκονο παράσταση διασκευής λαϊκών παραμυθιών της Μυκόνου που έπαιξε σε κουκλοθέατρο στο Δημαρχείο Μυκόνου στα 18 της χρόνια. Έκτοτε παράλληλα με το κύριο έργο της, ασχολείται με έρευνες στο είδος της λαϊκής πεζογραφίας και του Καραγκιόζη, παρουσιάσεις δια δραστικής αφήγησης, κουκλοθέατρο, θέατρο και συνεργασίες με Δήμους, συλλόγους , ιδρύματα και σχολεία στην Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης συρράβει λαϊκούς θρύλους και ιστορικά γεγονότα σε παιδική πεζογραφία και έχει στο ενεργητικό της πολλές εκδόσεις τέτοιων βιβλίων με σημαντικότερα όλων τα «Μαρία Κάλλας μια ζωή σαν παραμύθι», την σειρά «Μια Παναγιά της καρδιάς την πόρτα ανοίγει», « ο Πέτρος ο πελεκάνος της Μυκόνου» κ.α.

 

Για περισσότερες πληροφορίες Μαρίνα Πετρή 6978064528