Μυστήριο 1 ΚΛΕΙΣΙΜΟ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ, Τελετή Ημερομηνίες: 15.12.2023—17.12.2023

Το έτος τίτλου της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ολοκληρώνεται με ένα τριήμερο γεμάτο μοναδικές εκδηλώσεις, έργα και δρώμενα σε όλη την πόλη, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την πόλη και τον Πολιτισμό.

Στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023 η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχοντας πετύχει ένα μικρό θαύμα στην πόλη της Ελευσίνας, μία από τις μικρότερες πόλεις που φιλοξένησαν τον θεσμό, γιορτάζει την ολοκλήρωση του επίσημου έτους τίτλου με ένα μοναδικό τριήμερο εορτασμού με τίτλο Mystery 1 Closing : Opening, A Ceremony.

Ακριβώς 315 ημέρες μετά το Μυστήριο 0 Μυστήρια της Μετάβασης – Τελετή Έναρξης από την Ελευσίνα του 2023 τον Φεβρουάριο του 2023 έξι χρόνια μετά την ανακήρυξη της πόλης, ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί ένας μεγάλος κύκλος, με τον μόνο τρόπο που κάτι τόσο ζωντανό, ουσιαστικό και συναρπαστικό μπορεί να φτάσει στο τέλος του: ξεκινώντας έναν νέο.

Εργοστάσιο ΙΡΙΣ, Παλαιό Ελαιουργείο, Κέντρο Τέχνης Καντίνας, Κέντρο Τέχνης X-Bowling, Παλιό Δημαρχείο Ελευσίνας, ΑΡΚΟΠΟΛΙΣ, ΟΣΕ – Παλιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας, Σινέ Ελευσίνα, Βιομηχανικό Συγκρότημα Ελαιουργικής, πρώην κάμπινγκ ΟΑΣΙΣ. Δέκα διαφορετικοί χώροι που δημιουργήθηκαν, ανακαινίστηκαν και ενεργοποιήθηκαν με αφορμή το 2023 Η Ελευσίνα, ως παρακαταθήκη για την πόλη της Ελευσίνας, υποδέχεται το κοινό με μοναδικές εκδηλώσεις, έργα και δρώμενα σε όλη την πόλη, για όλη την πόλη και τους επισκέπτες, με έναν και μόνο στόχο: να μας κρατήσει άγρυπνους και έκπληκτους.

Το τριήμερο εορταστικό πρόγραμμα ανοίγει με τα εγκαίνια του IN SITU REALITIES: Φεστιβάλ
Ντοκιμαντέρ Ελευσίνας και την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Οι Ελευσίνιοι του Φίλιππου Κουτσαφτή – 23 χρόνια μετά τον εμβληματικό Αγέλαστο Πέτρα. Το Φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, μεπρεμιέρες περισσότερων από 10 ντοκιμαντέρ εμπνευσμένων από την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και μια σειρά αναδρομικών προβολών δράσεων έως το 2023 της Ελευσίνας.

Ξεχωριστή θέση έχουν οι εικαστικές τέχνες, ένας από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της Ελευσίνας 2023, στην Τελετή Λήξης: η μνημειώδης έκθεση του Juan Sandoval με τίτλο Mystery 111 Eleusis Πήλινος Στρατός ανοίγει την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου , με περισσότερα από 3.000 κράνη ντόπιων εργατών να γεμίζουν το κτίριο IRIS, το πρώην εργοστάσιο χρωμάτων. Παράλληλα, η βραβευμένη Ελληνίδα εικαστικός Στεφανία Στρούζα επιχειρεί, την πρώτη ημέρα του τριήμερου εορταστικού προγράμματος, την ατομική της έκθεση Mystery 87 I My Sea Journey, I My Land Claim στο Παλιό Ελαιουργείο, ενώ η έκθεση Mystery 151 Α Rave Down Below με έργα διεθνούς ομάδας καλλιτεχνών σε επιμέλεια Πάνου Γιαννικόπουλου Συνεχίζει.

Το ARKOPOLIS, η «Κιβωτός της αιώνιας νιότης» που δημιουργήθηκε για την πόλη από τη βελγική κολεκτίβα TimeCircus, γίνεται το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, το επίκεντρο μιας ολοήμερης γιορτής που περιλαμβάνει προβολές, εργαστήρια, μουσική και πρωτότυπες δραστηριότητες, σε επιμέλεια της νεανικής ομάδας Cultterra Ελευσίνας.

Η Κοινοτική Ορχήστρα & Χορωδία Ελευσίνας Mystery 125, σε επιμέλεια του Aleksandar Caric και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και δομές της Ελευσίνας, πραγματοποιείται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου: μια μουσική παρέλαση στην πόλη, με αποκορύφωμα μια εορταστική συναυλία στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της Ελαιουργικής. Επιπλέον, ο ετήσιος κύκλος δρώμενων Μυστήριο 100 Ιερά Τραγούδια, σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, ολοκληρώνεται μια μέρα νωρίτερα με ομιλία και – όπως πάντα – συναυλία παραδοσιακής μουσικής για τον κύκλο του χρόνου και τις γιορτές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης εργαστήρια για παιδιά, εκπαιδευτικά masterclasses από καταξιωμένους κινηματογραφιστές και μια Έκπληξη, απροειδοποίητη, που ολοκληρώνει τη χειρονομία της Τελετής Έναρξης. Το τριήμερο σηματοδοτείται από φωτιστικές παρεμβάσεις σε εμβληματικά τοπόσημα της πόλης από τη διεθνούς φήμης Ελευθερία Ντεκό και μια βιντεοεγκατάσταση από τη διακεκριμένη κινηματογραφίστρια Εύα Στεφανή με αποσπασματικές καταγραφές απρόσμενων προσωπικοτήτων.

Το πανηγυρικό κλείσιμο ολοκληρώνεται το βράδυ της Κυριακής, 17 Δεκεμβρίου, με ένα απρόσμενο «ηλιοβασίλεμα» στον ορίζοντα του κόλπου της Ελευσίνας.

Ένα εξαιρετικό τριήμερο αφιέρωμα σε όλα όσα υλικά και άυλα αφήνει πίσω της η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην πόλη, ώστε η κληρονομιά της να συνεχίσει να ευδοκιμεί και για τα επόμενα χρόνια.

Μείνετε συντονισμένοι για το αναλυτικό πρόγραμμα!

Οι δράσεις Mystery 111 Eleusis Terracotta Army και Mystery 31 THE ELEUSINIANS υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Greece 2.0 με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Next Generation EU.