Μυστήριο 151 Ένα Rave Down Below Ημερομηνίες: 18.11.2023—28.01.2024 Χώρος: Παλαιό Ελαιοτριβείο Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα

Από τις 18 Νοεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου 2023, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Mystery 151 A Rave Down Below με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και παρουσιάζοντας μια σειρά νέων παραγωγών, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

Συνεισφέροντες:

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Θεόδωρος Γιαννάκης / Βίκτωρ Γκόγκας &; Κώστας Κωστόπουλος / Καπετάν Σταύρος / Λητώ Κάττου / Πέτρος Μώρης / Νκύση / Κατερίνα Παπαζήση / Γεωργία Σαγρή / Γιώργος Σαπουντζής / Baratto &; Μουράβας / Flux Office / Greek Visions / Klaus Jurgen Schmidt / Odete / Diana Policarpo / Wu Tsang

Επιμέλεια: Πάνος Γιαννικόπουλος Επιμέλεια: Ζωή Μουτσώκου
Δημόσιο Πρόγραμμα / Έκδοση: Αγγελική Τζωρτζακάκη Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: Trail Practice
Research: Γεωργία Λιάπη
Οργάνωση παραγωγής: WILD REEDS
Κείμενα: Λέανδρος Κυριακόπουλος, McKenzie Wark, Πάνος Γιαννικόπουλος, Αγγελική Τζωρτζακάκη

Φωτισμός
: Aslight
Σκαλωσιές: Greenskal

Πληροφορία:

Διάρκεια: 18 Νοεμβρίου 2023 – 28 Ιανουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή, 17.00 – 20.00,
Σάββατο &; Κυριακή, 13.00 – 20.00 Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιοτριβείο Εγκαίνια:
Σάββατο
18 Νοεμβρίου, 20.00

2023 Η Ελευσίνα παρέχει δωρεάν μεταφορά από και προς την Αθήνα: Αναχώρηση:

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός (Πειραιάς &; Ερμού) – Αθήνα | 19.00
Επιστροφή:
Σταθμός Κανόνι – Ελευσίνα | 02.30

Εδώ απαιτείται εγγραφή.

Σημείωση: Τα τελευταία δρομολόγια του αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΑ από την Ελευσίνα προς το σταθμό μετρό της Αγίας Μαρίνας πραγματοποιούνται στις 23:25 και 00:00, ενώ το πρώτο διαθέσιμο δρομολόγιο πραγματοποιείται στις 5:
45 το πρωί της Κυριακής.

Πρόγραμμα Εγκαινίων:

20.00 | Εγκαίνια
21.30 | Cicada/Cicala, Odete – Περφόρμανς
22.15 | Nkisi – Περφόρμανς
23.00 | DJ sets – Σύνθεση:
Φώφη Τσεσμέλη, Odete, Amateurboyz, Ayshel
GRΞTA

Το Mystery 151: A Rave Down Below διερευνά την πολιτική δυναμική του σώματος σε κίνηση από μια ταυτόχρονα γεωλογική και πολιτιστική υπόγεια αφετηρία. Αλχημικές περιπλανήσεις από το ιστορικό παρελθόν προς τη μυθολογία και το μεταβιομηχανικό παρόν κορυφώνονται σε έναν παραληρηματικό χορό. Μέθη, δηλητηρίαση, αποστροφή, ευφορία, απελευθέρωση, διέξοδος και άνοδος. Μια κυκλική διαδρομή από το σώμα στο έδαφος και πάλι πίσω.

Η αφήγηση της έκθεσης ξεδιπλώνεται μέσα από τους μύθους και την ιστορία της πόλης της Ελευσίνας και των Μυστηρίων της, με τον χορό να λειτουργεί ως μέσο κορύφωσης, ιερή τελετουργία και μέθοδος διερεύνησης των εννοιών του θανάτου και της απώλειας. Στο Mystery 151 A Rave Down Below, γινόμαστε μάρτυρες του χορού και της συγγένειάς του με το πάσχον σώμα ή ακόμα και με τον εαυτό του ως ασθένεια και θεραπεία, του χορού σε κατάσταση κρίσης, ως εξάντλησης που φέρνει ευχαρίστηση εκτοπίζοντας την κοινωνική εξάντληση, ως διαφυγής και αντίδρασης.

Το Mystery 151 A Rave Down Below επικεντρώνεται στη δυνατότητα δημιουργίας σωματικών αρχείων, μη γραμμικής μετάδοσης γνώσης και αφήγησης με απροσδόκητες διαπολιτισμικές συγγένειες. Τα εφήμερα, σωματικά, αβεβαιότητα και επιτελεστικότητα λειτουργούν ως κρίσιμες αφετηρίες και συνοδεύουν το κοινό στη διαδικασία θέασης και συμμετοχής.

Μέσα από εγκαταστάσεις, ζωγραφική, γλυπτική, ήχο και περφόρμανς, η έκθεση επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τα όρια του χορού, αναλογιζόμενη το (συλλογικό) σώμα και την απουσία του, τη μνήμη και την αναγκαιότητα της κίνησης. Εξετάζει ουτοπικές διακηρύξεις χορευτικών υποκουλτούρων, την εξύμνηση, τη ματαίωση και την εμπορική εκμετάλλευσή τους, που αιωρούνται μεταξύ επιθυμίας, απογοήτευσης και προσδοκίας. Εξετάζει τη σχέση μεταξύ χορευτικών κινημάτων και σχηματισμού κοινότητας, καθώς και αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, απεικονίζοντας το χορό ως μια διαγλωσσική δραστηριότητα για τη δημιουργία ενός νέου κόσμου: μια παραληρηματική γραμματική που είναι αδύνατο να αναλυθεί, ολισθηρή στο μυαλό και δυσκίνητη στο στόμα, περνώντας μέσα από μυϊκούς σπασμούς, χημικές ενώσεις, μηχανές και pixels.

Το Mystery 151 A Rave Down Below συμπίπτει με τον εορτασμό της «Μεσοσπορίτισσας» συνδέοντας διαφορετικές ιστορικές περιόδους της Ελευσίνας σηματοδοτώντας παράλληλα τη μετάβαση στο χειμώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης περιλαμβάνουν μια σειρά παραστάσεων από τους Odete &; Nkisi και ένα ολονύχτιο πάρτι με τους Φώφη Τσεσμέλη, Odete, Amateurboyz, Ayshel &; GRΞTA.