Νέο μακελειό στην Σερβία, 10 νεκροί και 14 τραυματίες – Ο πρόεδρος της Σερβίας ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα για την κατοχή όπλων

Μέλη του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από εκτεταμένη έρευνα, συνέλαβαν τον δράστη της επίθεσης που είναι 21χρονο, κοντά στο Kragujevac.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, είναι ύποπτος ότι πυροβόλησε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε 14. Οι τραυματίες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στο Βελιγράδι και το Σμεντέρεβο. Η αστυνομία συνεχίζει να εργάζεται για να ρίξει φως σε όλα τα γεγονότα και τις συνθήκες του περιστατικού, πρόσθεσε η δήλωση.

Ο κρατούμενος πυροβόλησε τους χωρικούς πολλών χωριών του Δήμου Mladenovac με αυτόματα όπλα και περισσότεροι από 600 αστυνομικοί συμμετείχαν στην έρευνα. Η επίθεση χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον Tanjug, τα πρώτα θύματα του εγκλήματος έπεσαν στο χωριό το βράδυ της Πέμπτης, όταν σημειώθηκε καβγάς άναμεσα στον 21χρονος  με αρκετούς ανθρώπους, μετά πήγε στο σπίτι του και επέστρεψε σε ένα αυτοκίνητο που έφερε ένα αυτόματο τουφέκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν σε ένα κινούμενο αυτοκίνητο πυροβολώντας τα θύματα και μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, δήλωσε δημοσιογράφος του tanjug.

Ο παππούς του Ούρος Β. (21 ετών), του νεαρού άνδρα που είναι ύποπτος ότι πυροβόλησε οκτώ ανθρώπους και τραυμάτισε 14 με πυροβόλο όπλο χθες το βράδυ, συνελήφθη σήμερα αφού η αστυνομία βρήκε βόμβες, αυτόματο τουφέκι και πυρομαχικά στο σπίτι του, αναφέρει ανταποκριτής του tanjug από το Κραγκούγιεβατς.

Ο ύποπτος Uroš B. κρυβόταν με τον παππού του, όπου τον βρήκε η αστυνομία. Πηγή tanjug

Μετά τα δύο μακελειά αυτήν την εβδομάδα που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 17 ανθρώπους, οι 8 από τους οποίους ήταν μαθητές, ο Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε σήμερα δέσμη αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση του ελέγχου των όπλων και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της βαλκανικής χώρας.

“Θα προχωρήσουμε σε έναν σχεδόν πλήρη αφοπλισμό στη Σερβία”, σημείωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και μεταδόθηκε απευθείας μερικές ώρες μετά το δεύτερο μακελειό σε διάστημα δύο ημερών στη χώρα, στο οποίο νεαρός άνδρας σκότωσε 8 ανθρώπους σε τρία χωριά κοντά στο Βελιγράδι.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρότεινε μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, έναν “σχεδόν πλήρη αφοπλισμό” στη Σερβία, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων, που θα έχει στόχο τη μείωση του αριθμού τους από περίπου 400.000 “σε όχι πάνω από 30.000 ως 40.000”. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει 1.200 επιπλέον αστυνομικούς για να βελτιωθεί η ασφάλεια στα σχολεία της χώρας.

Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε εξάλλου “τρομοκρατική επίθεση” το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία και “επίθεση εναντίον όλων μας”.

Στη χώρα των περίπου 6,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπολογίζονται σε πάνω από 765.000 τα όπλα που έχουν νόμιμα στην κατοχή τους πολίτες. Από αυτά περίπου 360.000 υπολογίζεται ότι είναι κυνηγετικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σέρβος πρόεδρος.

Η κυβέρνηση θα επιτεθεί επίσης στο πρόβλημα της παράνομης οπλοκατοχής, τόνισε.

Μετά τον θάνατο την Τετάρτη 8 μαθητών και του φύλακα και τον τραυματισμό 6 μαθητών και μίας καθηγήτριας σχολείου στο κέντρο του Βελιγραδίου από τα πυρά 13χρονου μαθητή, ένας 21χρονος άνδρας πυροβόλησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ και σκότωσε άλλους 8 ανθρώπους με αυτόματο όπλο και τραυμάτισε 14 σε τρία χωριά της περιφέρειας Μλαντένοβατς, που βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, τα θύματα του δεύτερου μακελειού είναι κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας. Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ