Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν περνούν καλά η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι κ. Μητσοτάκη

Στην Κοζάνη μίλησε απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε: «Ας σκεφτεί ο ελληνικός λαός ποιος είναι πιο κοντά στον κ. Τσίπρα; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Ποια παράταξη ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας; Το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία; Αν το 2010 η πλειοψηφία των βουλευτών μας ψήφιζε ό,τι ψήφισαν μαζί οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, θα ήμασταν σήμερα στη δραχμή, γιατί ήταν στο ίδιο μέτωπο κατά της λογικής και υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας. Και, επειδή μάλλον ξέχασε ο κ. Μητσοτάκης, καλώ την αδερφή του, την κυρία Μπακογιάννη, που ψήφισε τότε τη δανειακή σύμβαση, να του θυμίσει ποιος ήταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Ποιος είναι πιο κοντά στις πρακτικές του κ. Τσίπρα και του κ. Πολάκη , που επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές; Εγώ ή ο κ. Μητσοτάκης; Ακούσατε ποτέ κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται στις ανεξάρτητες αρχές, που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ για να έχουμε ισχυρή δημοκρατία και κράτος δικαίου; Όπως επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019, με τον ίδιο λυσσαλέο τρόπο επιτίθενται σήμερα ο κ. Γεωργιάδης και άλλοι κατά του κ. Ράμμου και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για να αποκαλύψουν το παρακράτος των υποκλοπών. Άρα, δεν μοιάζουμε εμείς σε αυτούς. Είναι απολύτως ίδιοι με ταυτόσημες πρακτικές».

Απαριθμώντας τις ομοιότητες στον τρόπο διακυβέρνησης και των δυο, ο κ. Ανδρουλάκης συμπλήρωσε: «Έχουμε τεράστιες πολιτικές και ηθικές διαφορές. Δεν είχα στο περιβάλλον μου κανέναν να βαρύνεται με τα σκάνδαλα, που βαρύνεται ο πιο στενός συνεργάτης του, ο ανιψιός του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν άφησε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να κάνει τη δουλειά της και να οδηγήσει στη δικαιοσύνη τον κ. Δημητριάδη. Ο κ. Τσίπρας έχει τον κολλητό του, που καταδικάστηκε με 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αντί να τον στείλει σπίτι του. Και εκεί μοιάζουν».

«Πού διαφέρουμε; Διαφέρουμε στο ότι εμείς δεν ψάχνουμε με μεζούρα, αν είμαστε πιο κοντά στον έναν ή στον άλλον. Διότι αυτοί είναι στην ίδια όχθη και εμείς είμαστε απέναντι. Γιατί αγωνιζόμαστε αξιακά, δημοκρατικά, με μόνο στόχο την ευημερία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα» επέμεινε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το θράσος δεν έχει όριο. Κάνει ο κ. Τσίπρας μαθήματα αντιδεξιάς στο ΠΑΣΟΚ! Στα ψηφοδέλτιά μας δεν υπάρχουν ούτε οι ακροδεξιοί του Καμμένου ούτε οι υποστηρικτές της διακυβέρνησης της χρεοκοπίας της χώρας από τον Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ σήκωσε τη χώρα όρθια θυσιάζοντας μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίουΆρα, λοιπόν, τη δεξιά να μην την ψάχνουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ σε εμάς. Γιατί την έχουν οι ίδιοι στα ψηφοδέλτιά τους» απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης στις χθεσινές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε λόγο για δυο κλειστά συστήματα εξουσίας, που αλλάζουν τα προεκλογικά αφηγήματα σαν τα πουκάμισα.

«Τη μια, θέλουν αυτοδυναμία. Την άλλη, θέλουν κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, που μετά τον καταγγέλλουν. Κατόπιν λένε: «έλα ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε, αλλά δεν μπορούμε σε τρεις μέρες να κάνουμε προγραμματική σύγκλιση. Το μόνο που θέλουν, είναι να τελειώσουν το ΠΑΣΟΚ και όχι να συνεργαστούν μαζί του. Τις ψήφους μας θέλουν, για να συνεχίσουν τα αμετανόητα παιχνίδια τους. Γι’ αυτό στείλτε μήνυμα Αλλαγής. Η δημοκρατική παράταξη επανήλθε ως πρωταγωνιστής για να κλείσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τις πρακτικές του μίσους, της διχόνοιας και της απαξίωσης» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Δεν είμαστε μικρό κόμμα, είμαστε ένα μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Γιατί δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ και αυτό φοβάται ο κ. Μητσοτάκης. Όσο υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ σου λέει: “Δεν πέφτω”. Με όλα όσα έχει κάνει , θα ήταν ήδη παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης, αν δεν υπήρχε ο κ. Τσίπρας στην αντιπολίτευση. Χτυπά το ΠΑΣΟΚ για να μην υπάρχει εναλλακτική για τους δημοκράτες και προοδευτικούς. Εμείς όμως αντιτείνουμε: Αγωνιστείτε για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Για να υπάρχει εναλλακτική για όλο τον ελληνικό λαό, για πρόοδο, Δημοκρατία, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου , ελπίδα και προοπτική για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τη νέα γενιά» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Έχετε ξανακούσει Πρωθυπουργό ευρωπαϊκής χώρας να αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ; Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 7,4% το 2022, διότι οι αυξήσεις είναι πολύ χαμηλότερες του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων. Τι άλλο επισημαίνει ο ΟΟΣΑ; Τρίτη από το τέλος μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι η αγοραστική δύναμη του ελληνικού νοικοκυριού. 66% των εσόδων του κράτους είναι έμμεσοι φόροι.  Δεν περνούν, λοιπόν, καλά η μεσαία τάξη και οι μη προνομιούχοι, κ. Μητσοτάκη. Οι φίλοι σας,  οι ολιγάρχες πάνε καλά και έχουμε χρέος να τελειώνουμε με την πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Έδωσε έμφαση στην προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, κάτι που αποτελεί προγραμματική προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Την προστασία της πρώτης κατοικίας προσπαθεί να την οικειοποιηθεί ο κ. Τσίπρας, εμφανίζοντας δίπλα του την κυρία Κατσέλη, αλλά θέλω να θυμίσω σε όλους εσάς, ότι ο ίδιος καταψήφισε την προστασία της πρώτης κατοικίας και αν τον είχαμε ακολουθήσει, χιλιάδες Έλληνες θα ήταν σήμερα στο δρόμο» επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για ρύθμιση σε 120 δόσεις των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι 120 δόσεις. Ρωτήστε τους φίλους σας στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στην Καστοριά, στη Φλώρινα: Όσοι έκαναν αίτηση για της 120 δόσεις, εντάχθηκαν; Ελάχιστοι, είναι η απάντηση. Και αυτό δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης ακόμη και προεκλογικά κοροϊδεύει συνειδητά χιλιάδες Έλληνες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,που είναι σε οδυνηρή κατάσταση».

Σχετικά με την υπεύθυνη στάση του κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Έχει θράσος ο κ. Μητσοτάκης να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα, που δεν θέλει τη συνεννόηση. Εμείς δεν είμαστε που ψηφίσαμε την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας με τη Γαλλία; Εμείς δεν είμαστε, που ψηφίσαμε τους εξοπλισμούς της χώρας; Εμείς δεν είμαστε, που στηρίξαμε την υγειονομική προστασία του ελληνικού λαού; Εμείς δεν είμαστε, που σε όλα τα νομοσχέδια που δίνουν λύση στα προβλήματα, μιλήσαμε με τη γλώσσα της λογικής;  Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, κύριε Μητσοτάκη; Αλλά πολύ περισσότερο τί κάνατε εσείς; Δεν μπορεί, λοιπόν, να κάνουν μαθήματα λογικής και συνέπειας οι λαϊκιστές με ή χωρίς γραβάτα στην παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, που κρατάει ψηλά την σημαία της εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα θέματα».

Από τη Δυτική Μακεδονία ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθιξε το θέμα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

«Η απολιγνιτοποίηση δεν μπορεί να είναι η βίαιη δέσμευση της οικονομίας στο ξένο ορυκτό φυσικό αέριο. Όταν μιλάμε για πλήρη απανθρακοποίηση, θα μιλάμε για πλήρη απανθρακοποίηση. Και όχι για την απανθρακοποίηση,  που “χτυπά” την Κοζάνη και τη Μακεδονία, αλλά γεμίζει τις τσέπες των ισχυρών ολιγαρχών της χώρας μέσω του εισαγόμενου φυσικού αερίου. Για αυτό, λοιπόν, μιλάμε για το σχέδιο της ενεργειακής δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παρουσίασε δέσμη παρεμβάσεων όπως:

-Επενδύσεις στο δίκτυο και στην καινοτομία για τη γρήγορη και ισόρροπη ανάπτυξη των ΑΠΕ και της αποθήκευσης.

-Προτεραιότητα σε ενεργειακές κοινότητες και μικρούς παραγωγούς, ώστε να μην γίνει η παραγωγή ενέργειας προνόμιο μόνο των λίγων και ισχυρών αλλά να μπορούν αγρότες, μεταποιητές, μικρομεσαίοι να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και να προστατεύονται από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας.

-Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών ώστε η απολιγνιτοποίηση να μην είναι συνώνυμη της ερημοποίησης.

-Διατήρηση Ενεργειακού Brand Name των περιοχών με νέο περιεχόμενο, αυτό της ενεργειακής δημοκρατίας που περιέγραψα παραπάνω.

-Διασφάλιση τηλεθέρμανσης στις πόλεις.

-Πλήρης ανάπλαση εδαφών και περιβαλλοντική αποκατάσταση των τοπίων.

-Μετεκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και παροχή κινήτρων για νέες επαγγελματικές δραστηριότητες.

-Σύγχρονες υποδομές, με έμφαση στις πράσινες μεταφορές όπως ο σιδηρόδρομος.

7.5.2023