Νίκος Ανδρουλάκης : Θα συγκρουστούμε με οτιδήποτε κρατά τη χώρα δεμένη στο παρελθόν

Συζήτηση με νέους είχε απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η νέα γενιά από το 2009 και μετά είναι σε μια δίνη συνεχών κρίσεων. Η οικονομική περιπέτεια, η πανδημία του κορωνοϊού, η ενεργειακή κρίση, η άνοδος του πληθωρισμού. Όλα αυτά έχουν αυξήσει την ανασφάλεια, τον φόβο και την απογοήτευση. Έχουν ψαλιδίσει τις επαγγελματικές και προσωπικές φιλοδοξίες. Οι περισσότεροι είναι τόσο απαισιόδοξοι που έχουν πειστεί πως ό,τι και να κάνουν, θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και τους παππούδες τους. Όταν λοιπόν βλέπουμε πτυχιούχους να αναζητούν επαγγελματική διέξοδο σε άλλες χώρες, καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να δούμε τα στοιχεία που θέλει να αποκρύψει η κυβέρνηση. Ένας στους τέσσερις νέους είναι άνεργος ή είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της φτώχειας τα επόμενα χρόνια.  Οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι των 400-500 ευρώ. Ποιος μπορεί να οικοδομήσει τη ζωή του με αξιοπρέπεια με αυτούς τους μισθούς και με την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα με τα εργασιακά δικαιώματα; 7,4% μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί το 2022. Τρίτοι από το τέλος, απ’ όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, είμαστε σε αγοραστική δύναμη και το 66% των εσόδων του κράτους προέρχονται από έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τους πιο φτωχούς Έλληνες και τη μεσαία τάξη. Άρα, λοιπόν, η ζωή δυσκολεύει. Η ζωή δεν βελτιώνεται» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής παρουσίασε δέσμη πολιτικών για τη νέα γενιά, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

*Στήριξη της Δημοσίας Εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και Πανεπιστημίου

*Εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας για να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και αναβάθμιση της ειδικής αγωγής για ένα σχολείο πραγματικά συμπεριληπτικό.

*Έμφαση στην επαγγελματική  κατάρτιση.

*Εξωστρεφή Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας και την τοπική οικονομία,

με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.

*Κατασκευή νέων ποιοτικών φοιτητικών εστιών

*Εργασία με κανόνες και αξιοπρέπεια.  Με 4ετη επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.  Με μισθούς που καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, με καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή. Με ρυθμίσεις και κανόνες που παρέχουν ασφάλεια στον εργαζόμενο και σεβασμό στα δικαιώματα του. Τεκμήριο εργασίας για τους εργαζομένους σε πλατφόρμες και διανομή αγαθών.

*Δυνατότητα των νέων ανθρώπων να ανοίξουν το δικό τους σπίτι. Με μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών είτε νεόδμητων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είτε ανακαινισμένων με παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες τους. Αυτές θα διατεθούν με χαμηλά ενοίκια και κοινωνικά κριτήρια σε νέους ανθρώπους.

*Στήριξη νέων ζευγαριών. Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης. Χορήγηση επιπλέον  μηνιαίου επιδόματος  200 ευρώ, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται ως την ηλικία των 3 ετών, με εισοδηματικά κριτήρια.

*Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα αλλά και απαλλαγές, για κάθε νέο επιχειρηματία και ελεύθερο επαγγελματία. Ειδικά προγράμματα αξιοποιώντας πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την χρηματοδότηση επιχειρηματικών προσπαθειών σε καινοτόμες δραστηριότητες. Ενίσχυση και διευκολύνσεις στον δανεισμό, των συνεργατικών σχημάτων που δημιουργούν νέοι άνθρωποι, με έμφαση την κοινωνική οικονομία.

*Δωρεάν παραχώρηση αγροτικής γης και μείωση της φορολογίας για νέους αγρότες.

*Αξιοκρατία και αξιολόγηση παντού στο κράτος. Καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ. Οι διοικήσεις οργανισμών και νοσοκομείων να επιλέγονται με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και 5 έτη θητεία.

*Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Θέλουμε μία ανοιχτή κοινωνία χωρίς διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού για όλους τους Έλληνες πολίτες.

«Συνεχίζει το κράτος ακόμη και σήμερα να είναι λάφυρο στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού. Γι’ αυτό λοιπόν το λέω ξανά και σήμερα – το έχω πει πολλές φορές – πρώτη προτεραιότητα είναι το κράτος να είναι εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό είναι το όραμα κάθε Σοσιαλδημοκράτη, αυτός είναι ο βασικός μας στόχος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Τέρμα με το κράτος λάφυρο των κολλητών και των φίλων του κ.Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη και οποιουδήποτε θέλει να μείνει πρωθυπουργός εις βάρος όλων ημών, των φόρων μας και του μέλλοντός μας» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Η ψήφος είναι δύναμη και για την αλλαγή αλλά και για την προοπτική» τόνισε απευθυνόμενος στους νέους ψηφοφόρους.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα σε αυτή τη λεγόμενη συζήτηση περί “αντισυστημισμού”. Έχουμε φτάσει στο σημείο, κάποιοι δημοσιογράφοι/δημοσιολογούντες να μιλούν για “αντισυστημισμό” και να φωτογραφίζουν το κόμμα του Ηλ. Κασιδιάρη. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι, που θεωρούν αντισυστημική την ψήφο σε αυτούς που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα. Σε αυτούς που δολοφόνησαν μετανάστες. Σε αυτούς που υμνούν τον Χίτλερ.Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι γνωρίζουν τι είναι ο Κασιδιάρης και οι συνοδοιπόροι του και θεωρούν “αντισυστημική” αυτή την ψήφο. Εγώ τους καλώ να μας δώσουν μια ευκαιρία και να πιστέψουν στη προσπάθειά μας, διότι εμείς είμαστε ένα κόμμα του πραγματικού αντισυστημικού ρεαλισμού. Λέμε πράγματα που μπορούν να γίνουν και είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με οτιδήποτε κρατά τη χώρα δεμένη στο παρελθόν» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Για την ψήφο των αποδήμων ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Για εμάς,  ο υπάρχων εκλογικός νόμος δεν θέλει να αγκαλιάσει τη δεύτερη Ελλάδα, που ζει έξω από τη χώρα. Είναι ένας νόμος αποκλεισμού και κοροϊδίας. Δεσμεύομαι ότι θα τον αλλάξουμε. Δεν καταλαβαίνω τον λόγο που κάποιος επιτρέπεται να ψηφίσει στην Ελλάδα, αλλά δεν του επιτρέπεται από μια άλλη χώρα. Δεν έχουν όλοι κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα τις οικονομικές δυνατότητες να ταξιδέψουν από την Αμερική στην Ελλάδα. Και θέλω να σας πω από την καρδιά μου ότι συνάντησα εκατοντάδες φίλους και γνωστούς μας, οι οποίοι ήθελαν να συμμετάσχουν, αλλά ο νόμος του κ. Μητσοτάκη τους απέκλεισε»

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το Δίκτυο Σύνθεση που ενώνει τις δυνάμεις νέων επιστημόνων και επαγγελματιών του εξωτερικού, ενεργοποιώντας πολιτικά τη γενιά που η οικονομική κρίση έστειλε εκτός Ελλάδας προκειμένου να μπορέσουν να προσφέρουν στη χώρα.

Εκπροσωπώντας την πρωτοβουλία «Δίκτυο Σύνθεση», η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Ελένη Χρονοπούλου ανέφερε ότι πρόκειται για μία «ομάδα δράσης με πάνω από 250 συμμετέχοντες, που έχει στόχο να λειτουργήσει ως φόρουμ δημοκρατικού διαλόγου συνθέτοντας τις γνώσεις και τις ικανότητές μας για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε καινούργιες πολιτικές. Τα τέσσερα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς μας είναι ότι:

α) είμαστε digital,

β) είμαστε σοσιαλδημοκράτες,

γ) θέλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε δημιουργικά στο δημοκρατικό και κοινωνικά δίκαιο μετασχηματισμό της χώρας μας και

δ) στηρίζουμε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Έχουμε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί περισσότερο από ποτέ από την ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού και την αντίληψη ότι, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τις κοινωνικές προοπτικές στην Ελλάδα, κάποιοι θα επιστρέψουν. Και όσοι παραμείνουν, θα μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά της χώρας. Το όραμά μας είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης όλων των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων και κυρίως των ευάλωτων. Μας ενώνει η συντροφικότητα, που είναι η ουσία της πολιτικής δράσης».

Από την Ουάσινγκτον, ο Κωνσταντίνος Τσάνης, επικεφαλής ψηφιακών επενδύσεων στην Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε πως «ο αέρας ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ με ενέπνευσε να ασχοληθώ. Οι συνεχείς κρίσεις, η κλιματική αλλαγή, οι αλλαγές στο χώρο εργασίας και η ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μας καθιστούν όλους πολίτες του κόσμου. Η ανάγκη για μετριοπάθεια και προοδευτική αλλαγή είναι επιτακτική όπως επίσης για διαγενεακή δικαιοσύνη και ρεαλιστική μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον».

Από τις Βρυξέλλες, η Ελεάννα Δημητρακούδη, υποψήφια του ψηφοδελτίου Επικρατείας και σύμβουλος της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, έκανε λόγο για «μία προοδευτική ατζέντα μέσα από την οποία θα βοηθήσουμε τις νέες ελληνικές οικογένειες και τις γυναίκες που συνδυάζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία με την ανατροφή των παιδιών να έχουν ενεργή κοινωνική συμμετοχή».

Από τη Γερμανία, ο υποψήφιος διδάκτωρ Εμπορικού Δικαίου, Δημήτρης Τέλλης, σημείωσε ότι «υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ευκαιριών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ανεπτυγμένες χώρες. Μπορούμε και πρέπει να το αλλάξουμε, μελετώντας τι έκαναν για να μειώσουν τις ανισότητες, να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων και να θωρακίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους».

Ο συντονιστής της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Τσούμας, από την πλευρά του επισήμανε ότι, «η νέα γενιά της πατρίδας μας, τόσο αυτοί που έμειναν, όσο και αυτοί που έφυγαν, έχουμε ως κοινό στόχο να αλλάξουμε την Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». Επισήμανε ότι αν κάτι χαρακτηρίζει την εποχή μας είναι η απαξίωση πολιτικής, όχι μόνο από τη νέα γενιά αλλά από την κοινωνία στο σύνολο της. «Αν κάτι κάναμε πολύ καλά στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι ήμασταν πάντα μπροστά από την εποχή μας και μετασχηματιζόμασταν σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών και των ανθρώπων», υπογράμμισε ο  συντονιστής της Νεολαίας του Κινήματος και τόνισε ότι η πολιτική είναι κομμάτι της λύσης και μπορεί να κάνει τη γενιά μας να μην ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπαγεωργίου, δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο για την απουσία ενός πλαισίου πολιτικής το οποίο αγγίζει την νέα γενιά.

Εργαζόμενη στην εστίαση, η Φλώρα Σαρρή μίλησε για την εργασιακή επισφάλεια και τη θέση της γυναίκας και ο Μανώλης Ανέτης έθεσε τον προβληματισμό του για το περιβάλλον ως νέος μηχανικός.

5.5.2023