“Το Ημερολόγιο ενός Ναυτικού” της Νικολέττας Ρεπάνη είναι μια εξαιρετική νουβέλα, που ενσωματώνει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της λογοτεχνίας, συνδυάζοντας ιστορικά γεγονότα, περιπέτεια, έντονα συναισθηματική αφήγηση και αναμόχλευση σκέψεων για το ταξίδι του ανθρώπου στη ζωή.
Κινητοποιεί στον αναγνώστη ένα αίσθημα έκπληξης, απόλαυσης, αλλά και προβληματισμού, καθώς ξεφυλλίζει τις σελίδες του. Η αφήγηση είναι ζωντανή και δυναμική, προσφέροντας μας εικόνες που θυμίζουν θαλασσογραφία ταλαντούχου ζωγράφου και καλώντας μας να βυθιστούμε σε αυτές, να γνωρίσουμε όλα τα μυθικά πλάσματα που έχουμε ονειρευτεί σαν παιδιά.
Το ιστορικό στοιχείο του βιβλίου παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο, καθώς η συγγραφέας αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα όπως τα κατορθώματα του ναυάρχου Κουντουριώτη, αλλά και η σκοτεινή περίοδος του 1912-13, δημιουργώντας στο αναγνώστη συναισθήματα θλίψης, αλλά και περισυλλογής.
Το βιβλίο, όμως, έχει βαθύτερες προεκτάσεις, καθώς μέσα από την διάχυση των εικόνων και την διερεύνηση ιστορικών καταστάσεων, μας προκαλεί να επεξεργαστούμε θέματα όπως η ανθρώπινη κατάσταση, ο υπαρξισμός και η αλληλεπίδραση μεταξύ πραγματικότητας και μύθου.
Οι προκλήσεις και οι εμπειρίες που αντιμετωπίζει ο ναυτικός στη Μαύρη θάλασσα συμβολίζουν το υπαρξιακό ταξίδι ενός ατόμου, που περιηγείται στα τραχιά νερά των αβεβαιοτήτων και των αγώνων της ζωής. Η παρουσία μυθικών στοιχείων όπως οι σειρήνες, οι νεράιδες και οι ταραγμένες θάλασσες απεικονίζει τους εσωτερικούς μας φόβους, απέναντι στις προκλήσεις και τις μεταβολές της ζωής.
Η διαπλοκή ιστορικών γεγονότων με μυθολογικά στοιχεία αντικατροπτίζει τη συνύπαρξη της πραγματικότητας και του μύθου που βιώνει πολλές φορές η ανθρώπινη συνείδηση. Οι ιστορικές αναφορές σε γεγονότα όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η αναφορά σε μυθικά πλάσματα όπως οι γοργόνες παρουσιάζουν ένα μείγμα ιστορικής πραγματικότητας και μυθικής φαντασίας, προκαλώντας προβληματισμούς σχετικά με το πώς η ιστορία είναι συχνά συνυφασμένη με τον μύθο στην κατανόησή μας για το παρελθόν.
Οι ζωντανές περιγραφές της θάλασσας και του φυσικού κόσμου είναι μια εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης. Αυτή η σχέση μπορεί να ερμηνευτεί φιλοσοφικά ως προς το πώς τα ανθρώπινα όντα κατανοούν και αλληλεπιδρούν με τον φυσικό κόσμο και πώς αυτή η αλληλεπίδραση διαμορφώνει τελικά τις εμπειρίες και την ύπαρξή μας.
Το ταξίδι του πρωταγωνιστή μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ένα ταξίδι αναζήτησης ταυτότητας και σκοπού. Μέσα από τα μάτια του καπετάνιου, ο Οδυσσέας ξαναγεννιέται, πολλές φορές, μέσα στον καθένα από εμάς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αναζήτηση του νοήματος στη ζωή και του ρόλου που καλούμαστε να παίξουμε σε αυτή.
Η νουβέλα παρουσιάζεται ως ένα ημερολόγιο, προκειμένου να συνδέσει τη μνήμη με την ιστορία, προκειμένου να κατανοήσουμε πώς οι προσωπικές μας ιστορίες και μνήμες διαμορφώνουν την ταυτότητα και την αντιλήψη μας για τον κόσμο, καθώς και πώς επηρεάζονται από τα ευρύτερα ιστορικά και κοινωνικά πλαίσια μέσα στα οποία ζούμε.
Η ανάδειξη της ανθρώπινης καλοσύνης και ευαισθησίας, ειδικότερα ενόψει αντιξοοτήτων και κινδύνων μας οδηγεί να διεισδύσουμε βαθύτερα στην ανθρώπινη ηθική, στις επιλογές που κάνουμε σε δύσκολες συνθήκες που φέρνουν στην επιφάνεια τις πραγματικές μας αξίες, καθώς και τις ηθικές τους προεκτάσεις.
«Το Ημερολόγιο ενός Ναυτικού» της Νικολέττας Ρεπάνη είναι ένα βιβλίο με βάθος και πλάτος, όπως αυτό της θάλασσας της φύσης και του νου που εξερευνά.
Παναγιώτα Μπλέτα – Συγγραφέας/Διανοήτρια
22.12.2022