Ξεκινά η ψηφιοποίηση των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να εκκινήσει η διαδικασία ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο θερινού σχολείου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Μηχανική Μάθηση, που φιλοξενείται στο Κολλέγιο Ανατόλια, στη Θεσσαλονίκη.

Το συνολικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 καθώς χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το Ταμείο Ανάκαμψης με 238,4 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των αρχείων στα 390 υποθηκοφυλακεία ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια σελίδες. Η κατάργηση των υποθηκοφυλακείων και η σταδιακή μετάβασή τους στο Ελληνικό Κτηματολόγιο,  είχε αποφασιστεί από το 2018.

Το έργο προβλέπει την ψηφιοποίηση βιβλίων μεταγραφών (μερίδων), υποθηκών, κατασχέσεων, διεκδικήσεων, εκθέσεων, ενεχύρων όπως και τα αντίστοιχα αρχεία τους και τα αλφαβητικά ευρετήρια.

Στη συνέχεια τα ψηφιοποιημένα έγγραφα θα καταχωρούνται σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα και μεταδεδομένα, δηλαδή ορισμένα βασικά στοιχεία των εγγράφων. Τα μεταδεδομένα περιλαμβάνουν πληροφορίες όπως κωδικός υποθηκοφυλακείου, κωδικός ∆ήμου/ΟΤΑ, αριθμός τόμου, αριθμός σελίδας, αριθμός εγγράφου – πράξης κλπ.

Πρόσβαση των πολιτών από το διαδίκτυο

Κομβικό σημείο του έργου είναι ότι πάνω στα μεταδεδομένα θα χτιστούν ειδικές εφαρμογές ώστε να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω διαδικτύου πολίτες και επαγγελματίες (π.χ. δικηγόροι, συμβολαιογράφοι). Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων εφαρμογών αποτελεί αποκλειστικά αντικείμενο της πρώτης εκτελεστικής σύμβασης και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.

Η πρώτη εκτελεστική σύμβαση περιλαμβάνει και τη σάρωση του αρχείου 14 υποθηκοφυλακείων,  με συνολικό μέγεθος της τάξης των 50 εκατομμυρίων σελίδων. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα υποθηκοφυλακεία:

Αθηνών με 22 εκατ. σελίδες

Πειραιώς με 7 εκατ. σελίδες

Νίκαιας με 3,8 εκατ. σελίδες

Καλλιθέας με 3 εκατ. σελίδες

Σαλαμίνας με 2,5 εκατ. σελίδες

Γλυφάδας με 2,5 εκατ. σελίδες

Π. Φαλήρου με 2,4 εκατ. σελίδες

Ν. Σμύρνης με 1,8 εκατ. σελίδες

Βούλας με 1,1 εκατ. σελίδες

Αίγινας με 1,1 εκατ. σελίδες

Πόρου με 1 εκατ. σελίδες

Κυθήρων με 0,6 εκατ. σελίδες

Σπετσών με 0,25 εκατ. σελίδες

Ύδρας με 0,148 εκατ. σελίδες

2.9.2023