ΟΗΕ Αντόνιο ΓκουτέρεΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023: Έκκληση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μία έκκληση για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Κάθε χρόνο, πάνω από 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται παγκοσμίως – το ένα τρίτο των οποίων χρησιμοποιείται μόνο μία φορά.

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών.

Κάθε μέρα, το ισοδύναμο περισσότερων από 2000 απορριμματοφόρων γεμάτων πλαστικό απορρίπτεται στους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες μας.

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές.

Τα μικροπλαστικά βρίσκουν το δρόμο τους στα τρόφιμα που τρώμε, στο νερό που πίνουμε και στον αέρα που αναπνέουμε.

Το πλαστικό είναι κατασκευασμένο από ορυκτά καύσιμα – όσο περισσότερο πλαστικό παράγουμε, τόσο περισσότερα ορυκτά καύσιμα καίμε και τόσο χειρότερη είναι η κλιματική κρίση.

Αλλά έχουμε λύσεις.

Πέρυσι, η παγκόσμια κοινότητα άρχισε να διαπραγματεύεται μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα.

Μια νέα έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) δείχνει ότι μπορούμε να μειώσουμε την πλαστική ρύπανση κατά 80% έως το 2040 – εάν δράσουμε τώρα για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, τον αναπροσανατολισμό και τη διαφοροποίηση μακριά από τα πλαστικά.

Πρέπει να εργαστούμε ως ένα – κυβερνήσεις, εταιρείες και καταναλωτές – για να σπάσουμε τον εθισμό μας στα πλαστικά, να υπερασπιστούμε τα μηδενικά απόβλητα και να οικοδομήσουμε μια πραγματικά κυκλική οικονομία.

Μαζί, ας διαμορφώσουμε ένα καθαρότερο, υγιέστερο και πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.