ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό, ένα ψήφισμα που όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 25 αποχές. Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.

«Εφόσον πολλοί από εσάς ‘μισείτε τους Εβραίους’ δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ‘ειρηνόφιλοι’», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση στηρίζει το αίτημα των Παλαιστίνιων για ένταξή τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό – Παράλογη χαρακτηρίζει την απόφαση το Ισραήλ – ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)