Οι πιστοποιήσεις οικολογικού σήματος της ΕΕ αυξάνονται με σχεδόν 100.000 αναγνωρισμένα προϊόντα

Το λογότυπο, που κυκλοφόρησε το 1992, έγινε σύνθημα για την ποιότητα, ενώ πληροί τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Επιτροπή δείχνουν συνεχή αύξηση του αριθμού των προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) και των αδειών που έχουν βραβευτεί με το οικολογικό σήμα της ΕΕ.

Αυτή η σταθερή ανοδική τάση επιταχύνεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και οι Ευρωπαίοι μπορούν πλέον να επιλέξουν από σχεδόν 100.000 πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες με το οικολογικό σήμα της ΕΕ – 10.000 περισσότερα από ό,τι πέρυσι. Όλα αυτά τα προϊόντα πληρούν υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, βοηθώντας τους καταναλωτές, τους εμπόρους λιανικής και τις επιχειρήσεις να κάνουν πραγματικά βιώσιμες επιλογές.

Τα στατιστικά στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Οικολογικού Σήματος, μια ετήσια γιορτή των οικολογικών σημάτων που προστατεύουν τους ανθρώπους και τον πλανήτη. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2024, έχουν χορηγηθεί σχεδόν 3.000 άδειες για 98.977  προϊόντα στην αγορά της ΕΕ. Από τον Μάρτιο του 2024, έχουν εκδοθεί 240 νέες άδειες σε εταιρείες (αύξηση 9%) και 3.220 νέα προϊόντα έχουν λάβει το σήμα (αύξηση 3%). Σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, επιπλέον 10.000 προϊόντα φέρουν πλέον την ετικέτα. Αυτή η αύξηση μπορεί να παρατηρηθεί στις περισσότερες ομάδες προϊόντων οικολογικού σήματος της ΕΕ, με 14 από τις 25 ομάδες να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη επέκταση.

Αυτή η θετική τάση αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες χάρη στους νέους κανόνες που θεσπίζει η Οδηγία για την Ενδυνάμωση των Καταναλωτών για την Πράσινη Μετάβαση , η οποία θα επιτρέπει μόνο ετικέτες βιωσιμότητας πιστοποιημένες από τρίτους ή που έχουν δημιουργηθεί από δημόσια αρχή στην αγορά. Η αύξηση του αριθμού των πιστοποιημένων προϊόντων καθιστά ευκολότερο από ποτέ για τους καταναλωτές να επιλέξουν φιλικές προς το περιβάλλον και βιώσιμες επιλογές που υποστηρίζονται από την αξιοπιστία του οικολογικού σήματος της ΕΕ. 

Μεγάλη ώθηση για τουριστικά καταλύματα και προϊόντα προσωπικής περιποίησης 

Ενώ υπήρξε ανάπτυξη σε γενικές γραμμές, οι υπηρεσίες τουριστικών καταλυμάτων γνώρισαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και κατέχουν τον υψηλότερο αριθμό αδειών συνολικά. Ο τομέας παρουσίασε αύξηση 14% τους τελευταίους έξι μήνες, με 94 νέες άδειες που εκδόθηκαν , οι μισές από αυτές στη Γαλλία.

Οι παραθεριστές έχουν πλέον σχεδόν 800 ξενοδοχεία και κάμπινγκ με οικολογικό σήμα ΕΕ για να επιλέξουν για τις επερχόμενες διαμονές τους. Με την αύξηση των διαθέσιμων ευκαιριών χρηματοδότησης, τις βελτιωμένες συνεργασίες με διαδικτυακές πλατφόρμες και τις συνεχείς προσπάθειες επικοινωνίας από την ΕΕ και τα κράτη μέλη — συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου διαδικτυακού σεμιναρίου « Φέρτε τα τουριστικά καταλύματα στο πράσινο φως με το οικολογικό σήμα της ΕΕ », η προβολή του προγράμματος έχει αυξηθεί. 

Επιπλέον, τρεις ομάδες προϊόντων του οικολογικού σήματος της ΕΕ παρουσίασαν σημαντική ανάπτυξη τους τελευταίους έξι μήνες: έπιπλα (+1.524 προϊόντα) , λεπτό χαρτί και προϊόντα υφής (+983 προϊόντα) και προϊόντα καθαρισμού σκληρών επιφανειών (+466 προϊόντα) .

Τα καλά νέα ισχύουν επίσης για τα καλλυντικά προϊόντα, τα οποία συνέχισαν να επεκτείνονται τους τελευταίους έξι μήνες, με περισσότερα από 210 προϊόντα και 15 άδειες να έχουν λάβει το οικολογικό σήμα της ΕΕ. Περαιτέρω αύξηση αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς πολλές εταιρείες βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία ανανέωσης των αδειών τους.

Παρόμοιες προσδοκίες ισχύουν και για τα απορροφητικά προϊόντα υγιεινής , τα οποία έλαβαν την πρώτη τους άδεια βάσει των νέων κριτηρίων, με πρόσθετες άδειες που αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα. 

Ανόδου διεθνώς 

Αυτό το εξάμηνο, η Ιταλία βράβευσε τον υψηλότερο αριθμό προϊόντων (+1.261) σε διάφορες ομάδες προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοπετσετών, των λεπτών προϊόντων και των επίπλων.

Το οικολογικό σήμα της ΕΕ αυξάνεται επίσης σε δημοτικότητα παγκοσμίως με περισσότερα από 2.600 προϊόντα και 109 άδειες που χορηγούνται σε εταιρείες εκτός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Οι άδειες αυτές αποδίδονται κυρίως σε ομάδες προϊόντων, όπως υφάσματα (28) , προϊόντα καθαρισμού σκληρών επιφανειών (20) , λιπαντικά (13) και τουριστικά καταλύματα (13) . 

Για να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά σε όλα τα τελευταία στοιχεία και στοιχεία τώρα! 

Κάλεσμα σε επιχειρήσεις

Γιατί να μην συμμετάσχετε στην πρωτοβουλία να αναπτυχθείτε και να κάνετε την επιχείρησή σας πράσινη με την εγγραφή σας στο σύστημα οικολογικού σήματος της ΕΕ; Μάθετε περισσότερα για όλες τις ομάδες προϊόντων και τα κριτήρια . 

19.10.2024