Ομιλία του Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνη Βαρουφάκη στην Πάτρα και παρουσίαση των υποψηφίων του νομού Αχαΐας

Σε μια από τις τρεις περιφέρειες, αυτή της Αχαΐας, όπου θα είναι υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου βρέθηκε ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης και προερχόμενος για την ομιλία του δήλωσε: “Σε μια από τις περιφέρειες που είναι στην ψυχή μου και αυτό το αποδεικνύω γιατί είμαι και υποψήφιος στην Αχαΐα. Η Πάτρα συμβολίζει την αποβιομηχάνιση μιας πραγματικά λαμπρής Πολιτείας που ήταν το κέντρο της Βιομηχανικής Επανάστασης σε αυτόν τον τόπο και είναι το κέντρο της έλλειψης ονείρου για τη νεολαία μας. Αν δεν ξαναξεκινήσει από εδώ η νέα Βιομηχανική Πράσινη Επανάσταση αυτός ο τόπος δεν έχει μέλλον. Αυτός ήταν και ο λόγος της συμβολικής μου παρουσίας στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας. Σήμερα έχω μεγάλη χαρά να παρουσιάσω το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο, έχω και κάποιους από τους υποψήφιους, κάποιες από τις υποψήφιες εδώ γύρω μου. Σας ευχαριστώ που είστε εδώ.

Το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη από την Κυριακή το βράδυ βάζει τα θεμέλια για μία νέα μεγάλη Αριστερά η οποία θα διεκδικήσει την εξουσία, όχι για εμάς που κατεβαίνουμε, αλλά για να την αποδώσουμε στον κόσμο που δεν έχει καμία εξουσία σε μια χώρα η οποία είναι σε μια μαύρη τρύπα χρέους και στα νύχια μιας αρπακτικής ολιγαρχίας.

Για άλλη μια φορά ερωτώμενος για την προοπτική μιας συγκυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού, για την οποία γίνεται λόγος τα τελευταία 24ωρα, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε: “Προτιμούμε να πεθάνουμε, είναι ξεκάθαρο. Τι σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού; Πάλι το βρώμικο 1989; Κυβέρνηση αχταρμάς κομμάτων που δεν έχουν τίποτα το κοινό για να στήσουν ένα ειδικό δικαστήριο; Ο δικαστικός δρόμος για τον σοσιαλισμό για εμάς δεν υπάρχει.

Όσον αφορά στη συνεργασία, δύο χρόνια προσκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι και να σφυρηλατήσουμε, να εκπονήσουμε ένα κοινό πρόγραμμα. Δεν το θέλουν. Γιατί; Γιατί θέλουν να λειτουργήσουν υπέρ της ολιγαρχίας. Και θέλουν απλά εμείς να υποσχεθούμε στον κόσμο μας Ρήξη την οποία εκείνοι δεν θα κάνουν”.
Απευθυνόμενος στην ομιλία του στους πολίτες τόνισε: “Κατεβαίνω στην Αχαΐα γιατί η Πάτρα είναι το λιμάνι που ένωσε την χώρα μας τόσο με την Μέση Ανατολή, όσο και με την Ευρώπη. Είναι το μέρος της χώρας όπου άρχισε η δικιά μας Βιομηχανική Επανάσταση. Η Πάτρα συγκεκριμένα και η Αχαΐα γενικότερα έχει τη δυνατότητα να γίνει η βάση για τη νέα πράσινη βιομηχανική επανάσταση που είναι το μέλλον για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις μπορούν να αξιοποιηθούν και ως κινηματογραφικά στούντιο. Αυτές είναι κάποιες από τις προοπτικές του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη για την περιφέρεια”.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις συνεργασίες αλλά και στους στόχους του κόμματος: “Είμαστε μαζί με την ΑΡΑΣ και την ΛΑΕ-ΑΑ. Με ανθρώπους της Αριστεράς, των κινημάτων, της οικολογίας. Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη χτίζει σε αυτές τις εκλογές τα θεμέλια της νέας, αγωνιστικής, ανυπότακτης Αριστεράς που στόχο έχει να κυβερνήσει αυτό το τόπο.

Η σοσιαλδημοκρατία πέθανε και δε θα ξαναγεννηθεί ποτέ. Το σύστημα δεν μπορεί να εκπολιτιστεί. Δεν υπάρχει κυρίαρχο κράτος πια, γι’ αυτό φρόντισαν οι τρόικα και αυτοί που τους υπηρετούν στη χώρα μας. Οι κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης έχουν οφίτσια χωρίς εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε: μόνο με τη Ρήξη, που θα επιστρέψει την εξουσία στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, για να μπορέσει να θεσμοθετήσει τα αυτονόητα για να μπορέσει η χώρα και ο λαός μας να αναπνεύσει, μπορούν όλα να είναι αλλιώς.

Το 2015 μας σταματούσαν στο δρόμο και μας έλεγαν: “Μην κάνετε πίσω, για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου πρέπει να αντισταθείτε. Ρήξη!”

Αυτήν την εντολή τιμήσαμε το 2019, βάζοντας το ΟΧΙ στη Βουλή. Από τότε το ενισχύσαμε με ένα συνεκτικό, καλοδουλεμένο κυβερνητικό πρόγραμμα 100 ημερών.
Ο αγώνας μας είναι κοινός με αυτόν των μελών μας στη Γερμανία, στην Ιταλία, σε όλη την Ευρώπη, και μέσω της Προοδευτικής Διεθνούς, σε όλο τον κόσμο. Δεν τους χαρίζουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι μαζί θα τους ανατρέψουμε. Αν θέλουν, ας φύγουν αυτοί! Ο μόνος τρόπος να είσαι πατριώτης είναι να είσαι διεθνιστής, και ο μόνος τρόπος να είσαι διεθνιστής είναι να αγαπάς την πατρίδα σου”.

Στο τέλος ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη, Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωσε τους υποψηφίους του νομού και τους είπε να το χαρούν και να απολαύσουν τον αγώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ελπίδα και η χαρά είναι έννοιες ανατρεπτικές.

Παρουσίασε εκτός από τον εαυτό του που είναι υποψήφιος στην Αχαΐα τους: Δημήτρη Βελισσάρη, Γαρυφαλλιά (Λίνα) Δάκα, Παναγιώτη Διαμαντόπουλο, Φάνης Δίπλας, Μαρία-Ηλιάνα (Μαριλιάνα) Καραβούλια, Δέσποινα Κέντρου, Αργυρώ Μπεκατώρου, Ανθούλα Μπεκίρη, Γιώργο Περπή, Φωτεινή Πήλιου-Γεωργιτσοπούλου, Αποστόλη Τριαντόπουλο.