Ο βραβευμένος με Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward Γρηγόρης Ρέντης σκηνοθετεί τα σποτ του Φεστιβάλ – 26o ΦΝΘ: Ανακαλύψτε 66 συναρπαστικά ελληνικά ντοκιμαντέρ!

Δυναμικά και συναρπαστικά, τα ελληνικά ντοκιμαντέρ ξεδιπλώνουν συγκινητικές ανθρώπινες ιστορίες και φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, πρωταγωνιστώντας και στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 17 Μαρτίου 2024 τόσο σε φυσικούς χώρους όσο και διαδικτυακά. Συνολικά, 66 μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα θα προβληθούν στα τρία διαγνωστικά τμήματα, Διεθνές Διαγωνιστικό, Newcomers και >>Film Forward, στα τμήματα Ανοιχτοί Ορίζοντες, NextGen και Πλατφόρμα+, στις Ειδικές Προβολές, καθώς και στο πλαίσιο αφιερωμάτων.

Το Φεστιβάλ στηρίζει για μία ακόμα χρονιά έμπρακτα το ελληνικό ντοκιμαντέρ, καταβάλλοντας αντίτιμο ενοικίασης σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμά του. Επίσης, το τμήμα Πλατφόρμα διευρύνεται και μετονομάζεται σε Πλατφόρμα+. Τα ντοκιμαντέρ που συμμετέχουν στο τμήμα Πλατφόρμα+ θα προβληθούν στην ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ και θα είναι διαθέσιμα από τις 8 έως τις 22 Μαρτίου, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερο εύρος προβολής στο κοινό.

Παράλληλα, συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός των καθολικά προσβάσιμων προβολών, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το σπουδαίο ντοκιμαντέρ του Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Οι γάμοι της Τήλου (2022), σε καθολικά προσβάσιμη προβολή, η οποία θα διεξαχθεί σε συνεργασία με την Alpha Bank, χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Το ντοκιμαντέρ, το οποίο επικεντρώνεται στους πρώτους γκέι και λεσβιακούς γάμους που τελέστηκαν στην Ελλάδα, το 2008, στην Τήλο, θα είναι προσβάσιμο τόσο στις αίθουσες του Φεστιβάλ, όσο και στις διαδικτυακές προβολές του.

Συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές, ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα, ιστορίες γυναικείας χειραφέτησης και έμφυλης βίας, ανθρώπινα δικαιώματα, η σχέση μας με τη φύση, ο σύγχρονος κόσμος του Διαδικτύου είναι μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν φέτος τους έλληνες ντοκιμαντερίστες. Τη γνωμοδοτική επιτροπή που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών για το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συγκρότησαν η σκηνοθέτης Ελιάνα Αμπραβανέλ, ο κριτικός κινηματογράφου Μανώλης Κρανάκης και η σκηνοθέτης-μοντέζ Μυρτώ Πατσαλίδου.

Σας παρουσιάζουμε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 26ου ΦΝΘ 26o ΦΝΘ: Ανακαλύψτε 66 συναρπαστικά ελληνικά ντοκιμαντέρ! (filmfestival.gr)

Στον σκηνοθέτη Γρηγόρη Ρέντη, ο οποίος κέρδισε τον Αργυρό Αλέξανδρο του τμήματος >>Film Forward στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ανέθεσε το Φεστιβάλ τη δημιουργία των φετινών του σποτ.

Με τα λόγια του δημιουργού:

«​Αν αφήσεις την κάμερα να γράφει, είναι σίγουρο ότι η ζωή θα σε εκπλήξει. Τρεις ιστορίες που βασίζονται στο απρόβλεπτο, σε κάτι που μας περιβάλλει, αλλά που για κάποιο λόγο αρνούμαστε να δούμε μέχρι αυτό να εισέλθει με ορμή στο κάδρο. Διακόπτοντας απότομα μία γνώριμη κατάσταση, προκύπτει αρχικά μια έκπληξη, ένα τίναγμα. Αλλά αυτό που ακολουθεί είναι μία νέα συνθήκη και ενδεχομένως η αρχή ενός διαλόγου. Βασικός άξονας των τριών σποτ είναι η συνύπαρξη, στη συντροφικότητα, στη σχέση μας με το περιβάλλον, στον ανταγωνισμό. Και τελικά, ίσως η συνύπαρξη να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της περιόδου. Ανακαλύπτουμε νέους τρόπους να συνομιλούμε, να αποδεχόμαστε, και τελικά συνυπάρχουμε με όσα επιλέγαμε να αγνοούμε. Άλλωστε, το τι μένει πλέον εκτός κάδρου σπάνια αποτελεί επιλογή μας. Όλα είναι μπροστά μας, είτε αυτό ονομάζεται πόλεμος, ανθρώπινα δικαιώματα ή κοινωνική ανισότητα».

Ο βραβευμένος με Αργυρό Αλέξανδρο >>Film Forward Γρηγόρης Ρέντης σκηνοθετεί τα σποτ του Φεστιβάλ (filmfestival.gr)

Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ
(22 – 28 Φεβρουαρίου 2024)
Αυτή την εβδομάδα μη χάσετε τη νέα ταινία του Άντονι Τσεν Ο πάγος που καίει, έναν ύμνο στη νεότητα και τους ανοιχτούς δρόμους της ζωής κόντρα σε κάθε εμπόδιο και αντιξοότητα

Ο πάγος που καίει / Ran dong
(Κίνα, 2023)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Άντονι Τσεν / Anthony Chen. Με τους: Zhou Dongyu, Liu Haoran, Qu Chuxiao. Έγχρωμη, 97΄.

Ένα εφήμερο ερωτικό τρίγωνο φουντώνει μέσα στο καταχείμωνο ανάμεσα σε μια κοπέλα και δύο νεαρούς όταν οι δρόμοι τους διασταυρώνονται σε μια μεθοριακή πόλη της Κίνας. Ο Άντονι Τσεν, ένα από τα λαμπρότερα ταλέντα που ανέδειξε το ασιατικό σινεμά την τελευταία δεκαετία (Χρυσή Κάμερα στις Κάννες το 2013 με το Ilo Ilo), σπάει με χάρη κάθε παγ(ι)ωμένη αντίληψη για την Generation Z, φιλοτεχνώντας το ιμπρεσιονιστικό πορτρέτο μιας παρεξηγημένης γενιάς η οποία πάνω στο ξεπέταγμά της βρέθηκε να πληρώνει βαρύτερα από κάθε άλλη το τίμημα της χειμερίας νάρκης που επέβαλε η πρόσφατη πανδημία. Η άφταστη, υποδόρια ερωτική ένταση των ταινιών του Ανγκ Λι (Η παγοθύελλα, Προσοχή, πόθος, Το μυστικό του Brokeback Mountain) συναντά τον παιχνιδιάρικο ρομαντισμό του Ζιλ και Ζιμ του Φρανσουά Τριφό σ’ ένα ντελικάτο γράμμα αγάπης στο γαλλικό Νέο Κύμα, γραμμένο στο χιόνι.

Το αγόρι και ο ερωδιός / The Boy and the Heron
(Ιαπωνία, 2023)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Χαγιάο Μιγιαζάκι / Hayao Miyazaki. Γλώσσα: Ιαπωνικά. Έγχρωμη, 124΄.

Ένα νεαρό αγόρι, ο Μάχιτο, που του λείπει αφόρητα η νεκρή μητέρα του, επιχειρεί να διεισδύσει σε έναν κόσμο όπου ζωντανοί και νεκροί μοιάζει να συνυπάρχουν. Σε εκείνον τον κόσμο ο θάνατος τελειώνει και η ζωή βρίσκει μια νέα αρχή. Οδηγός του Μάχιτο σε αυτό το ταξίδι είναι ένα πλάσμα, μισός ερωδιός και μισός άνθρωπος, το οποίο ισορροπεί οριακά στα όρια ψέματος και αλήθειας. Το αγόρι στο νέο κόσμο κάνει ουσιαστικούς φίλους, ξαναβρίσκει τη μητέρα του, και συναντά τον δημιουργό του κόσμου.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | More.com

FUNDAMENTALS MIDNIGHT
Pink Flamingos (1972) του Τζον Γουότερς

«Μια άσκηση κακού γούστου»: η ατάκα που συνόδευσε την κυκλοφορία της διαβόητης ταινίας του Τζον Γουότερς μάλλον ρίχνει τους τόνους παρά αποδίδει την πραγματικότητα για μία από τις πιο αντισυμβατικές, προκλητικές και εξωφρενικές δημιουργίες στην ιστορία του αμερικανικού (και όχι μόνο) σινεμά. Γυρισμένο με σχεδόν μηδενικό προϋπολογισμό και σε συνθήκες χίπικου κοινοβίου, το Pink Flamingos αμφισβητεί κάθε παγιωμένη σύμβαση καλαισθησίας και καθωσπρεπισμού, μετατρέποντας τη θέαση μιας κινηματογραφικής ταινίας σε αληθινή πρόκληση. Το Pink Flamingos θα προβληθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου (23:00), στο Ολύμπιον, στο πλαίσιο της ενότητας Fundamentals Midnight του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Pink Flamingos | Εισιτήρια online! | More.com

 

KIDS LOVE CINEMA
Μουλάν

Την αγαπημένη Μουλάν και τις συναρπαστικές, γεμάτες χιούμορ και συγκίνηση περιπέτειές της, την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 12.00, στο Kids Love Cinema αυτής της εβδομάδας.

 

Μουλάν | Εισιτήρια online! | More.com