Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας: Η ΕΕ απαριθμεί δύο άτομα και τέσσερις οντότητες για παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ και υποστήριξη υλικών στη ρωσική κυβέρνηση

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά δύο ατόμων και τεσσάρων οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Το Συμβούλιο περιλαμβάνει τον Ντμίτρι Μπελογλάζοφ και την εταιρεία του LLC Titul . Ο Dimitry Beloglazov είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός περίπλοκου συστήματος καταστρατήγησης μαζί με τον Oleg Deripaska, ο οποίος υπόκειται ήδη σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ. Η εταιρεία του LLC Titul δημιούργησε μια θυγατρική που ονομάζεται Joint Stock Company Iliadis για να αποκτήσει το μερίδιο του Oleg Deripaska στην International LLC Rasperia Trading Limited. Η Rasperia κατέχει μετοχές 28,5 εκατομμυρίων ευρώ σε μια άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία, τη STRABAG SE, τα περιουσιακά στοιχεία της οποίας έχουν δεσμευτεί ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ. Μέσω αυτού του μηχανισμού, ο Deripaska κατάφερε να πουλήσει τα παγωμένα περιουσιακά του στοιχεία Rasperia και έλαβε ένα ισοδύναμο οικονομικό όφελος. Ενόψει αυτού του καθεστώτος καταστρατήγησης, η JSC Iliadis και η Rasperia επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις από το Συμβούλιο.

Οι σημερινές νέες λίστες περιλαμβάνουν επίσης την PJSC TransContainer και τον Γενικό Διευθυντή της Mikhail Kontserev . Η PJSC TransContainer είναι μια ρωσική εταιρεία μεταφορών και ο μεγαλύτερος χειριστής σιδηροδρομικών εμπορευματοκιβωτίων της Ρωσίας. Τα έσοδά της αυξήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 χάρη στη ροή φορτίων από τη Λευκορωσία και τη συμμετοχή της εταιρείας σε προγράμματα παράνομου εμπορίου όπλων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) για την υποστήριξη της ρωσικής κυβέρνησης.

Συνολικά, τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ σε σχέση με ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ισχύουν πλέον για περισσότερα από 2.200 άτομα και οντότητες . Όσοι ορίζονται σήμερα υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια σε αυτούς. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξιδιωτική απαγόρευση , η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν από τα εδάφη της ΕΕ.

Οι σχετικές νομικές πράξεις έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 24 Ιουνίου 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε μια 14η δέσμη οικονομικών και μεμονωμένων περιοριστικών μέτρων που στοχεύουν τομείς υψηλής αξίας της ρωσικής οικονομίας, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ και προσθέτοντας 116 άτομα και οντότητες στον κατάλογο των υπευθύνων ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Στα συμπεράσματά του της 27ης Ιουνίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη συνεχή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να παρέχει συνεχή πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη προς την Ουκρανία και τον λαό της για όσο χρόνο χρειαστεί και όσο έντονα χρειάζεται. 

Η Ρωσία δεν πρέπει να επικρατήσει.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρέτισε επίσης την έγκριση της 14ης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τη συμφωνία για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας. Ζήτησε την πλήρη και αποτελεσματική επιβολή των κυρώσεων καθώς και περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης τους, μεταξύ άλλων μέσω τρίτων χωρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να περιορίσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει πόλεμο και προτρέπει όλες τις χώρες να μην παρέχουν οποιαδήποτε υλική ή άλλη υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας.

28.6.2024