Η ‘Ζούνη το ζουζούνι’ είναι το δεύτερο θεατρικό έργο του συγγραφέα Πέτρου Λενούδια, μέλους της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2024 από τις εκδόσεις Κομνηνός. Το πρώτο του θεατρικό ‘Σουλτάνα’ που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Κομνηνός (Δεκέμβριος 2023), ανέβηκε για δυο σεζόν στο Θέατρο Παραμυθίας-Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Η μικρή Ζούνη είναι ένα μικρό κορίτσι από πολύ πλούσια οικογένεια που οι γονείς της λείπουν συνεχώς από το σπίτι σε δουλειές και την μεγαλώνει η νταντά της, η κυρία Μελουσίνα, είναι αρκετά κακομαθημένη και αντλεί ευχαρίστηση κακοποιώντας τα ζωάκια, όμως μια μέρα θα βρεθεί τον δρόμο της η κακιά; Μάγισσα της μουσούδας Ελβιάρ και θα της δώσει ένα πολύ καλό μάθημα, θα την μεταμορφώσει σε ζουζούνι για το υπόλοιπο της ζωής της σαν τιμωρία για το κακό που κάνει στα ζώα. Ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει παιδί είναι να ξεκινήσει μια περιπέτεια και ένα μεγάλο ταξίδι που πρέπει να κάνει μόνη της και θα την φέρει αντιμέτωπη με τον καλόκαρδο γίγαντα που ζει σε ένα απομονωμένο νησί το Τάνζεον, ένα ελάφι τον Τάφι που ήταν και αυτό κάποτε παιδί αλλά κάποιος το μεταμόρφωσε σε ελάφι, με μια νοσοκόμα μέλισσα που κάποιος κακός μελισσοκόμος παγίδευσε και την ίδια αλλά και την οικογένεια της σε ένα καθημερινό μαρτύριο που μόνο ένα μαγικό ψαλίδι μπορεί να το λύσει, με μια πυγολαμπίδα τη Λουμινίτσα που έχει χαθεί εξαιτίας μιας μεγάλης κακοκαιρίας από την Χώρα της, με τον Λάρι το λιοντάρι που παράτησε την αγέλη του γιατί τον κοροϊδεύαν επειδή το μόνο που ήθελε ήταν να τραγουδάει και ζει στο δάσος Μαραμπού σε μια κρύα σπηλιά μακριά από όλους, με μόνη του παρηγοριά τα τραγούδια του και στο τέλος με τον Μάγο του του χαμένου δοντιού Βελχιώρ που θα προσπαθήσει να την μεταμορφώσει και πάλι σε παιδί…τελικά θα τα καταφέρει; Κανείς δεν το ξέρει αυτό…
Η Ζούνη θα καταφέρει να φέρει σε πέρας το τεράστιο έργο που της έχει ανατεθεί, προκειμένου να ξαναγίνει άνθρωπος; Η νταντά της η κα Μελουσίνα, είναι πραγματική νταντά ή κρύβει κάτι άλλο;
Ο καλόκαρδος γίγαντας, είναι όντως καλόκαρδος; Ο Τάφι το ελάφι, γιατί δεν θέλει να ξαναγίνει άνθρωπος; Τι συμβαίνει στο σκοτεινό και απομονωμένο δάσος Μαραμπού που ζουν η Νοσοκόμα μέλισσα, η πυγολαμπίδα Λουμινίτσα και ο Λάρι το λιοντάρι;
Η Ζούνη είναι ένα Παιδικό Θεατρικό του σήμερα, που μιλάει για την κακοποίηση και την εκμετάλλευση των ζώων, την διαφορετικότητα, το μπουλινγκ, την επίδραση του πολέμου στις παιδικές ψυχές, την μοναξιά και την αγάπη…
Πρόλογος από την Γεωργία Αγγελοπούλου, Vegan ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ζώων.
”Με μεγάλη τιμή και συγκίνηση γράφω λίγα λόγια για μια παράσταση που θα ήθελα πολύ να είχα δει ως παιδί, γιατί θα μπορούσα νωρίτερα να εμπνευστώ, να σκεφτώ και να καταλάβω πράγματα που διαπίστωσα μόνο ως μεγάλο παιδί. Ε, το ξέρουμε ότι καμιά φορά οι μεγάλοι, δηλαδή τα μεγάλα παιδιά, στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα μικρότερα δεν απαντάνε και τόσο αμέσως σε κάποια θέματα. Κι έτσι έρχεται ένα παραμύθι, μια ιστορία, μια θεατρική παράσταση να τους βγάλει από τη δύσκολη θέση. Έρχεται και ένας συγγραφέας ο όποιος μέσα από την αγάπη του για το Θέατρο μας προσφέρει απλόχερα τα φώτα του και θα μας διδάξει ότι η εκπαίδευση γίνεται και μεσα από την διασκέδαση, γιατί θα γελάσουμε θα τραγουδήσουμε και θα διασκεδάσουμε πολύ εδώ καθώς θα διαπιστώνουμε ότι απαντήσεις υπάρχουν αρκεί να έχουμε κέφι να τις ψάξουμε και με βοηθό τον Βελχιώρ τα πράγματα ν΄αλλάξουμε! Το θέμα αυτής της ιστορίας ευαίσθητο όσο και οι αναγνώστες του. Κακοποίηση των ζώων. Κι όταν αυτό συμβαίνει τι είναι σημαντικότερο; Η τιμωρία ή η αλλαγή της οπτικής μας; Και πως αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο; Πως απαντάμε όταν αναρωτιόμαστε εάν τα μη ανθρώπινα πλάσματα έχουν την ικανότητα να υποφέρουν όταν τα πειράζουμε; Ενστικτωδώς νομίζω ότι όλοι μας ξέρουμε την απάντηση. Ο συγγραφέας όμως εδώ προβληματίστηκε πολύ και αποφάσισε να μας προτείνει ως απάντηση την πιο σπουδαία λύση: την ενσυναίσθηση. Φορτίζουμε τις φιλοζωικές μας μπαταρίες, τις βάζουμε στη θέση τους που βρίσκεται δίπλα στην καρδιά μας και καθόμαστε να παρακολουθήσουμε την ιστορία μέσα από τις λέξεις και τα αγαπημένα πρόσωπα που βγήκαν από το μυαλό του Πέτρου καιιιιι χμμμ τι λέτε βρε παιδιά; οι φανταστικοί μας φίλοι τα ζώα, μήπως δεν είναι μόνο φανταστικοί;”
Η ‘Ζούνη το ζουζούνι’ θα ανέβει τον Μάιο του 2024 στο πλαίσιο του φεστιβάλ Παραμυθιού που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο θέατρο Παραμυθίας-Αλμπέρτα Τσομπανάκη.
Βιογραφικό Πέτρου Λενούδια
Γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη και σε αυτήν, από την εφηβεία μου, συμμετείχα σε θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές διαφημίσεις και παραγωγές ραδιοφωνικών εκπομπών.
Αποφοίτησα με άριστα από το Πολυκλαδικό Λύκειο (Αριστείο και Βραβείο προόδου για την σχολική χρονιά της Γ’ Λυκείου) όπου και έλαβα την ειδικότητα του Επιμελητή Πρόνοιας.
Είμαι κάτοχος του πτυχίου Οδοντικής Τεχνολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθηνών (Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής)
Σπούδασα στη Δραματική σχολή ‘Το Θέατρο των Αλλαγών’ όπου μεταξύ άλλων διδάχθηκα υποκριτική, σκηνοθεσία, τραγούδι κ.τ.λ από δασκάλους όπως ο Ευδόκιμος Τσολακίδης, Βίλλια Χατζοπούλου, Μαρία Αλιφέρη, Φιλαρέτη Κομνηνού, Δημήτρης Καταλειφός, Αλέξανδρος Μποσινάκος, Χρήστος Δήμας, Τάκης Τζαμαργιάς, Σάκης Μανάφης, Νιόβη Πολυχρονοπούλου, Όλγα Τζώρτζ, Κατερίνα Δρακοπούλου και πολλούς άλλους.
Έχω εργαστεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως επιμελητής πρόνοιας σε ξενώνες κακοποιημένων γυναικών για τρία χρόνια.
Επίσης, εργάστηκα στην Κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ) ως φροντιστής – βοηθός παραγωγής σε διάφορες εκπομπές των δημοσιογράφων : Έλλης Στάη, Κώστα Αρβανίτη, , Μπάμπη Παπαπαναγιώτου, Κώστα Τσουρoύ, Αννέτας Καββαδία και πολλών άλλων.
Έχω εργαστεί αρκετά χρόνια στην εστίαση.
Συμμετείχα στις συναυλίες Jean Michel Jarre στο Ηρώδειο το 2001 και σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές.
Το 2010 συμμετείχα στη βραβευμένη μικρού μήκους κινηματογραφική ταινία «CASUS BELLI», του Γιώργου Ζώη.
Το 2014 ίδρυσα την Aromanet.gr, μια ιντερνετική επιχείρηση εμπορίας αρωμάτων και καλλυντικών που λειτούργησε με επιτυχία για 9 χρόνια.
Συμμετείχα στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεατρικών Μεθόδων, το 2021, στο Θέατρο των αλλαγών.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας.
Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια συγγραφής με τον Βασίλη Κατσικονούρη
Έχω γράψει άλλα δύο θεατρικά, την «Σουλτάνα» (έχει εκδοθεί το 2023 από τις εκδόσεις Κομνηνός) μια κωμωδία, η οποία ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Παραμυθίας τον Φεβρουάριο του 2023 και συνέχισε για δεύτερη σεζόν στο ίδιο θέατρο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 σε δική μου σκηνοθεσία και διεύθυνση παραγωγής, σ’ αυτό το θεατρικό συμμετείχα και ως ηθοποιός και ένα κοινωνικό δράμα που έγραψα το 2020, με τίτλο «Αμαρτίες τέκνων» που αποτελεί το πρώτο μου θεατρικό και γράφτηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεατρική γραφή – Χρύσα Σπηλιώτη» με τη βοήθεια-καθοδήγηση της δασκάλας μου Βίλλιας Χατζοπουλου.