Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Πράξεων Βίας με βάση τη Θρησκεία ή τις Πεποιθήσεις: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της ΕΕ

Την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα Πράξεων Βίας με βάση τη Θρησκεία ή τις Πεποιθήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτίει φόρο τιμής σε όλα τα θύματα διακρίσεων, μισαλλοδοξίας, δίωξης, μίσους, απανθρωποποίησης ή βίας λόγω της θρησκείας ή των πεποιθήσεών τους.

Ο εξτρεμισμός, ο αυταρχισμός, η τρομοκρατία και το μίσος που προκαλείται από συγκρούσεις δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμη. Πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ειδικά από θρησκευτικές μειονότητες, αντιμετωπίζουν επιθέσεις στις κοινότητές τους και βλέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους να παραβιάζονται λόγω της πραγματικής ή της πίστης τους.

Πιστεύουμε ακράδαντα και υποστηρίζουμε την αρχή βάσει της οποίας όλα τα άτομα έχουν το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης, θρησκείας ή πεποιθήσεων. και να εκδηλώνουν ή να αλλάζουν τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους, χωρίς κίνδυνο διακρίσεων, δίωξης ή βίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει την ποινικοποίηση της αποστασίας και την κατάχρηση των νόμων περί βλασφημίας όταν παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων. Αυτοί οι νόμοι είναι ένας επικίνδυνος καταλύτης θρησκευτικού μίσους και υποκίνησης διακρίσεων, εχθρότητας ή βίας.

Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα κράτη έχουν υποχρέωση να εγγυώνται την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ασκούν τη δέουσα επιμέλεια για την πρόληψη, τη διερεύνηση και την τιμωρία πράξεων βίας κατά ατόμων που βασίζονται στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις τους.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί στην καταπολέμηση των διακρίσεων, του μίσους και της βίας που βασίζονται στη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις. Πρέπει να προωθήσουμε μια κουλτούρα θρησκευτικής ανεκτικότητας, σεβασμού στη διαφορετικότητα και αμοιβαίας κατανόησης.

Κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το αν εκφράζει θρησκεία ή πεποίθηση, έχει δικαίωμα στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του. Η ΕΕ θα συνεχίσει να προστατεύει αυτήν την αρχή και να προωθεί την εφαρμογή της παντού

21.8.2025