Παρατηρήσεις του Προέδρου Charles Michel στην εναρκτήρια σύνοδο της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Κόλπου

Θα ήθελα να καλωσορίσω εσάς και τις αντιπροσωπείες σας στις Βρυξέλλες για αυτήν την πρώτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-ΣΣΚ.

Αυτή η σύνοδος κορυφής ανοίγει ένα νέο —και ελπίζω πιο φιλόδοξο— κεφάλαιο στη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα μας βοηθήσει να δούμε περισσότερο κατάματα πολλές από τις κοινές μας προκλήσεις και ότι αυτή θα είναι η πρώτη από τις πολλές συναντήσεις μεταξύ των περιφερειών μας σε επίπεδο ηγετών. Είναι τιμή μου να συμπροεδρεύω σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής μαζί σας, Υψηλότατε  Σεΐχη Ταμίμ, Εμίρη του Κατάρ. Σας ευχαριστώ για την προσωπική σας δέσμευση.

Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους πολίτες μας και στον κόσμο: η ΕΕ και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) είναι έτοιμοι να οικοδομήσουν μια Στρατηγική Εταιρική Σχέση που ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε παγκόσμιες προκλήσεις. Θέλουμε περισσότερη σταθερότητα, περισσότερη ασφάλεια, περισσότερη ευημερία και περισσότερο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Πρόσφατα συναντήθηκα με όλους σας για να προετοιμάσω αυτή τη σύνοδο κορυφής και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και ένα μήνυμα ελπίδας. Μοιραζόμαστε έναν κοινό στόχο – να προωθήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε περισσότερη ευημερία για τους πολίτες μας. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσω βιώσιμων επενδύσεων και εμπορίου, και συνεργαζόμενοι στις δύο μεγαλύτερες μεταβάσεις της εποχής μας: την επανάσταση της ψηφιακής και της τεχνητής νοημοσύνης και τον πράσινο μετασχηματισμό των οικονομιών μας.

Γνωρίζουμε τη σημασία της καλύτερης σύνδεσης των περιφερειών, των οικονομιών μας και των ανθρώπων μας. Έχουμε κοινή ευθύνη για την προστασία της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ως περιφερειακοί οργανισμοί, έχουμε επίσης να διαδραματίσουμε βασικό ρόλο στην επίλυση των συγκρούσεων, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην ενίσχυση της πολυμέρειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά δύσκολο και απαιτεί πολύ θάρρος και σαφήνεια. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς, στην Ευρώπη και στον Κόλπο, μοιραζόμαστε μια γνήσια επιθυμία να εργαστούμε πολύ περισσότερο μαζί και να χτίσουμε γέφυρες. Μαζί, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να προωθήσουμε τη σταθερότητα, την πρόοδο και την αλληλεγγύη στις περιοχές μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα η παγκόσμια σταθερότητα απειλείται και πάλι ως αποτέλεσμα της δραματικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή, του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της τραγικής κατάστασης στο Σουδάν. Αυτές οι κρίσεις έχουν προκαλέσει τεράστιο ανθρώπινο πόνο, επομένως πρέπει να δράσουμε πιο αποφασιστικά και, πάλι, να αλλάξουμε τον ρου της ιστορίας.

Το μέλλον των δύο περιοχών μας είναι στενά συνδεδεμένο. Σήμερα, θα συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να οικοδομήσουμε μια θετική ατζέντα για το μέλλον που οδηγεί σε πιο απτά οφέλη για τους πολίτες μας και αναπτύσσει έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική μας συνεργασία.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις διαπραγματευτικές ομάδες και από τις δύο πλευρές για την ακούραστη εργασία τους στην κοινή δήλωση.

Ανυπομονώ για μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής.

17.10,2024