Παρατηρήσεις του Paschal Donohoe μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου 2024

Οι συζητήσεις που είχαμε σήμερα επικεντρώθηκαν κυρίως στις οικονομικές προοπτικές και στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη όσον αφορά τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού.

Φυσικά, λόγω του συνόλου του έργου που επιτελούν οι υπουργοί Οικονομικών αυτή τη στιγμή, ήταν μια ιδιαίτερα χρήσιμη στιγμή για να λάβουμε την τελευταία αξιολόγηση από τα θεσμικά μας όργανα και ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Συζητήσαμε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία της ζώνης του ευρώ. Μπορούμε να δούμε ότι εξακολουθεί να αυξάνεται συνολικά και ότι έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας πραγματικής ύφεσης για την οποία μας προειδοποίησαν πολλοί. Αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι, ενώ υπάρχει αυτή η ανάπτυξη, η ανάπτυξη δεν είναι πολύ γρήγορη και μπορούμε να δούμε ότι αυτή η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι άνιση.

Παρακολουθούμε τον πληθωρισμό και οι προσπάθειές μας τώρα αποδίδουν καρπούς. Ο πληθωρισμός έχει πράγματι μειωθεί πολύ. Με τον καιρό αυτό θα είναι πολύ θετικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μπορούμε να δούμε ότι οι οικονομίες μας αποδίδουν πολύ καλύτερα από ό,τι θα περιμέναμε, λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά σοκ που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε επίπεδα ρεκόρ απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ, κάτι που είναι όντως ιστορικό επίτευγμα.

Οι υπουργοί παρενέβησαν, αντανακλώντας το γεγονός ότι βρισκόμαστε σταθερά στη δημοσιονομική περίοδο και αυτό συνεπάγεται προκλητικές και περίπλοκες  αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για να διατηρήσουμε τα δημόσια οικονομικά μας σε καλό δρόμο.

Με το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης σε ισχύ, έχουμε πλέον ένα αλλαγμένο πλαίσιο για τον συντονισμό των δημοσιονομικών μας σχεδίων. Έτσι, εξετάσαμε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με αυτό το έργο και υπενθυμίσαμε ο ένας στον άλλο τις υποχρεώσεις που έχουμε στο κοινό μας νόμισμα. Όλοι συμφώνησαν στη σημασία της καλής αρχής αυτού του νέου πλαισίου.

Το πρώτο βήμα σε όλα αυτά θα είναι η υποβολή των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών-διαρθρωτικών σχεδίων στα οποία θα τεθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους και στη συνέχεια βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι πραγματικά σημαντικό αυτά τα σχέδια να είναι αξιόπιστα και ολοκληρωμένα για να διασφαλίσουμε ότι θα επιτύχουμε αυτούς τους διπλούς στόχους να επιτρέψουμε στις οικονομίες μας να αναπτυχθούν και επίσης να διασφαλίσουμε ότι έχουμε βιώσιμα, ασφαλή και υγιή δημόσια οικονομικά.

Αυτό αποτέλεσε την πλειοψηφία της συζήτησής μας στο Eurogroup σήμερα το πρωί. Ακούσαμε επίσης μια πολύ χρήσιμη ενημέρωση από τον υπουργό Giorgetti για όλη τη σημαντική δουλειά που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη σε επίπεδο G7. 

13.9.2024