Παρουσία του Πρωθυπουργού Κυρ, Μητσοτάκη στα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Περιφερειακής Έδρας Περιστερίου του Πρωτοδικείου Αθηνών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη νεοσυσταθείσα Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου του Πρωτοδικείου Αθηνών, μία από τις τέσσερις που δημιουργούνται στην Αττική στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Δικαστικού Χάρτη, για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα και τον Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, Χριστόφορο Λινό, επισκέφθηκε τις νέες εγκαταστάσεις και ενημερώθηκε για την υλοποίηση του νέου Δικαστικού Χάρτη.

«Είναι μία θετική εμπειρία που αξίζουμε να τη γιορτάσουμε όλοι μαζί και νομίζω η καλύτερη απόδειξη ότι το δύσκολο έργο της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης προωθείται με πείσμα και με επιμονή και πάντα με εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Διότι η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη μπορεί πολύ εύκολα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον να γίνει μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία στο μυαλό των πολιτών. Γι’ αυτό και οφείλουμε να προωθούμε το έργο μας με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, έτσι ώστε ο ίδιος ο πολίτης να αντιληφθεί σύντομα τα αποτελέσματα αυτών των μεταρρυθμιστικών μας προσπαθειών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του.

Χάρη στην ενοποίηση των πρώην, πλέον, Ειρηνοδικείων Περιστερίου, Ιλίου και Αχαρνών στη νέα Περιφερειακή Έδρα Περιστερίου, θα εκδικάζονται δωδεκαπλάσιες υποθέσεις σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, καθώς το Πρωτοδικείο αναλαμβάνει υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ, ενώ το όριο στα πρώην Ειρηνοδικεία ήταν τα 20.000 ευρώ.

«Θέλουμε μια Δικαιοσύνη η οποία να είναι “τυφλή”, η οποία θα στέκεται όμως δίπλα, και ποτέ απέναντι, στον πολίτη. Διαμορφώνουμε, λοιπόν, τις συνθήκες ώστε οι δικαστικοί λειτουργοί να μπορούν να επιτελούν το σπουδαίο έργο τους με αμεροληψία και φυσικά με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα, δίνοντας ένα τέλος στην ατέρμονη αναμονή, στην ταλαιπωρία που πάντα αφήνουν χώρο στην αδικία, εντείνουν τελικά το αίσθημα ανασφάλειας και κρατούν δέσμια και την ίδια την οικονομία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η νέα Περιφερειακή Έδρα ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 16 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί περισσότερους από 500.000 πολίτες καθώς και περίπου 1.000 δικηγόρους που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές.

Το νέο κτήριο, με συνολικό εμβαδόν 2.800 τ.μ., περιλαμβάνει δύο αίθουσες ακροατηρίων και γραφεία που καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του νέου Πρωτοδικείου, ενώ διαθέτει όλες τις υποδομές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τόνισε: «Ο στόχος που θέσαμε με τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Δικαστικού Χάρτη είναι να πάμε τις δικαστικές αποφάσεις από τις 1.550 περίπου μέρες, που ήταν ο χρόνος για να έχουμε τελεσίδικη απόφαση, στις 750 ημέρες. Να πετύχουμε το μέσο όρο έκδοσης αποφάσεων των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτός θα είναι εφικτός, κ. Πρωθυπουργέ, όταν κλείσει αυτή η τετραετία».

17.10.2025