Περιμένοντας το καινούργιο βιβλίο της συγγραφέως Ευρυδίκης Σιγαλού

  • Κυρία Σιγαλού, μιλήστε μας για το 10ο βιβλίο σας, το οποίο θα έχουμε τη χαρά να το απολαύσουμε σύντομα…. 

Το καινούργιο μου δημιούργημα έχει τίτλο «Το κέικ μίλησε και είπε». Είναι και αυτό ένα διδακτικό, παιδικό, εικονογραφημένο βιβλίο, από τις εκδόσεις Μέθεξις, σε εικονογράφηση της Αιμιλίας Πέτρου.  

  • Θα μας αποκαλύψετε την ιστορία; 

Θα σας αφήσω στη γλυκιά προσμονή! Το μόνο που μπορώ να πω είναι, πως το βιβλίο το έχω αφιερώσει στη “Βρώση & στην Πόση”. Μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες να σκέφτονται βαθύτερα, να εκτιμούν αλλά  και να ευγνωμονούν. Όλοι οι συντελεστές που πλαισιώνουν την ιστορία, με χαριτωμένο αλλά και σοβαρό τρόπο, επικοινωνούν άμεσα με τα παιδιά και τα διαφωτίζουν. Όλα και όλοι στρέφονται γύρω από τον ήρωα μας, το κέικ! Το κέικ το οποίο όλοι αγαπάμε και γευόμαστε, σε όλες τις  εκδοχές του.  

  • Θα θέλαμε να μας αναφέρετε τα βιβλία σας και να μας πείτε δυο λόγια για το κάθε ένα. 

Με χαρά:  

«Η κόρη του γιαλού» Μυθιστόρημα, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ (2013)
Το μυθιστόρημα ασχολείται με τις βαθιές έννοιες και τις αξίες της καθημερινότητας, των σχέσεων, της αγάπης, του έρωτα, του εγωισμού, των συμπτώσεων. Ρίχνει φως στα εμπόδια της ζωής, στις λάθος επιλογές και στις δεύτερες ευκαιρίες.  

«Μια βασίλισσα αλλιώτικη από τις άλλες», Παιδικό βιβλίο, εκδόσεις Αλφάβητο Ζωής (2014) Παρουσιάζει στα παιδιά την κοινωνία των μελισσών, τον προορισμό και τα καθήκοντά της. Μετά την αφήγηση της ιστορίας τα παιδιά δίνουν το δικό τους τέλος στο παραμύθι.  

«Η ιστορία ενός Φυτού» Παιδικό βιβλίο, εκδόσεις Μέθεξις (2016)
Εγκεκριμένο βιβλίο για τη σχολική Βιβλιοθήκη της Κύπρου, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας
www.moec.gov.cy/dde/
Μας διηγείται τη ζωή και τις περιπέτειες ενός άσημου και ταπεινού φυτού. Μιλάει για τη δύναμη και τη χρησιμότητα του κάθε ζωντανού πλάσματος επάνω στη γη, τη δύναμη της Φύσης, δεν υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος, την σημασία των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης. Τα αποτελέσματα της προόδου και του υπερκαταναλωτισμού και για το πόσο σημαντικό είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον.
(Το συγκεκριμένο βιβλίο το έχω μετατρέψει και σε παιδικό, θεατρικό έργο).    

«Η Μαρίτσα και ο Tony» Παιδικό βιβλίο, εκδόσεις Μέθεξις (2017)
Εγκεκριμένο βιβλίο για τη σχολική Βιβλιοθήκη της Κύπρου, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας
www.moec.gov.cy/dde/
Αναδεικνύει την αγάπη και τη φιλία που δημιουργείται ανάμεσα σε μία ταπεινή ψαρόβαρκα και ενός φουσκωτού. Επίσης, οι μικροί αναγνώστες μαθαίνουν τον τρόπο του ψαρέματος! Τον επίλογο της ιστορίας τον    δίνουν τα ίδια τα παιδιά.

«Σαββατολουσμένη μου» Ποιητική συλλογή, εκδόσεις Μέθεξις, (2018)
Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Σαράντα τέσσερα ποιήματα δοσμένα στον Έρωτα, στην Αγάπη, στην Αυτογνωσία, στους Καθημερινούς προβληματισμούς και στην Εσωτερική αφύπνιση. Σαράντα τέσσερα βήματα προς τη Παρατήρηση, τη Μη-ταύτιση, στη Μεταμόρφωση και τη Μετουσίωση. 

«Τα χρώματα του συναισθήματος» παιδικό βιβλίο, εκδόσεις Μέθεξις, (2019) Υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων.
Φανερώνω στους μικρούς μου αναγνώστες πως, από την ώρα που γεννιόμαστε όλοι έχουμε συναισθήματα και με αυτά εκφραζόμαστε. Άλλα συναισθήματα κρατάνε πολύ χρόνο και άλλα λιγότερο. Το σίγουρο όμως είναι ότι αλλάζουν, όπως αλλάζουν και τα χρώματα που τα αντιπροσωπεύουν! Επίσης, τα παιδιά μαθαίνουν πως το κάθε χρώμα-συναίσθημα έχει δύο όψεις, το θετικό και το αρνητικό και αυτά τα δύο μαζί δημιουργούν την αρμονία!  

«Η ανικανοποίητη πέτρα» Παιδικό βιβλίο, εκδόσεις Μέθεξις (2020)
Εγκεκριμένο βιβλίο για τη σχολική Βιβλιοθήκη της Κύπρου, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας
www.moec.gov.cy/dde/
Η ηρωίδα της ιστορίας μας, φέρνει στην επιφάνεια το ανικανοποίητο συναίσθημα των ανθρώπων. Η ‘’πέτρα’’ διηγείται την πορεία της ζωής της, το ανικανοποίητο που τη βασάνιζε και δεν μπορούσε να βρει πουθενά τη χαρά και την ηρεμία. Μόνιμα μονολογούσε πως ήταν μία «άχρωμη και αχρείαστη πέτρα» μέχρι που κατάλαβε στο τέλος πως…. Η συνέχεια στο παραμύθι. 

«Τα 4 Αόρατα Βασίλεια της Φύσης» Παιδική νουβέλα, εκδόσεις Μέθεξις (2021) Εγκεκριμένο βιβλίο για τη σχολική Βιβλιοθήκη της Κύπρου, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας www.moec.gov.cy/dde/
Παιδική νουβέλα μιλάει για τα 4 στοιχεία του Πλανήτη μας: Τη Γη, τη Φωτιά, το Νερό και τον Αέρα. Επίσης, μας φανερώνει πως το κάθε στοιχείο της Φύσης για να λειτουργήσει, χρειάζεται απαραίτητα τους βοηθούς του, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στα 4 Αόρατα Βασίλεια. Το βιβλίο μας διδάσκει πως ό,τι βιώνουμε ή ό,τι μας έχει χαριστεί για να ζήσουμε, είναι αποτέλεσμα Συλλογικότητας και Συμπαντικής Πρόνοιας. 

«Ο Ευγενικός Ευγένιος» Παιδικό Εγχειρίδιο Καλής Συμπεριφοράς, εκδόσεις Μέθεξις (2023) Εγκεκριμένο βιβλίο για τη σχολική Βιβλιοθήκη της Κύπρου, από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας www.moec.gov.cy/dde/  και υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων και του INTERNATIONAL ACTION ART
Ο Ευγένιος μαθαίνει στα παιδιά, αλλά υπενθυμίζει και στους μεγάλους, τους καλούς και ευγενικούς τρόπους συμπεριφοράς για μία κοινωνία γενναιόδωρη, ευχάριστη, ηθική και δίκαιη.  

Επίσης, το 2017 έχω συμμετάσχει με δύο διηγήματά μου:                 
Στην “Ανθολογία μικρού διηγήματος για τη νύχτα”
εκδόσεις κύμα, με τίτλο “Καληνύχτα” και
στις “Ιστορίες πάθους και μαγειρικής ” εκδόσεις κύμα,
με τίτλο “Γεμιστοί κολοκυθοανθοί”  

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας; 

Να ταξιδεύω και να γράφω ανεμπόδιστα, σε διάφορα ακριτικά σημεία της Ελλάδος. Εκεί, που θα με οδηγεί η ψυχή μου, κάθε φορά.  

  • Καταλαβαίνω πως είσαστε μοναχικός τύπος. 

Όταν κάποιος είναι συντονισμένος με το κέντρο του, με την αγάπη και την ελευθερία, έχει αυτή την επιλογή και γιατί όχι, την πολυτέλεια!  

  • Πως σας περιγράφουν οι αναγνώστες; 

Αληθινή, φαντάζομαι. Πάντως, εισπράττω πολλή αγάπη και εκτίμηση και αυτό, μου δίνει κουράγιο για τη συνέχεια….  

  • Ποια είναι τα δυνατά σας σημεία και ποιες οι αδυναμίες σας; 

Είμαι ειλικρινής, αυθόρμητη, αυθεντική, γενναία, γενναιόδωρη, και παθιασμένη. Προσαρμόζομαι εύκολα, βλέπω τη θετική πλευρά των πραγμάτων και όταν δε, βάζω έναν στόχο, το σύμπαν να έρθει ανάποδα, εγώ θα τον πετύχω. Γελάω δυνατά, κλαίω γοερά. Έχω προικιστεί από τη Φύση με ευλογίες τις οποίες υπηρετώ και ευγνωμονώ.
Τώρα, αδυναμίες. Χμμ, μπορώ να πω πως είμαι ευκολόπιστη, ανυπόμονη, εγωίστρια πολλές φορές, δεν αντέχω τη δυσαρμονία και όταν μπλοκάρω με πιάνουν κρίσεις πανικού, τις οποίες ξεπερνάω με θετικές σκέψεις.  

  • Γράφετε στον υπολογιστή ή με το χέρι; 

Με το χέρι μόνο ποίηση, όλα τα άλλα κείμενα στον υπολογιστή. 

  • Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο βιβλίο ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε; 

Το μυρίζω για κάμποσα λεπτά και ύστερα, ο δεξής μου αντίχειρας περνά γρήγορα στις άκρες όλων των σελίδων του για να νοιώσω το αεράκι του δάσους, εκεί στην πηγή του χαρτιού να βρεθώ, πριν συναντήσω τον ίδιο τον συγγραφέα.  

  • Ποιο βιβλίο διαβάζετε τώρα; 

Ξεκίνησα να μελετώ τον Αμπέρ Καμύ.  

  • Κλείνοντας θέλω να μου πείτε πως συμπεριφέρεστε σε ένα βιβλίο; 

Του φέρομαι με σεβασμό. Δεν τσακίζω τις σελίδες του μα, ούτε υπογραμμίζω. Προτιμώ να κρατώ σημειώσεις σε ένα μεγάλο τετράδιο που έχω παραδίπλα. Βιβλία που με ενδιαφέρουν βαθιά τα κρατώ σαν προίκα για τα παιδιά και την εγγονή μου, τα υπόλοιπα τα χαρίζω σε δανειστικές βιβλιοθήκες, ιδίως της επαρχίας.   

  • Κυρία Σιγαλού, ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Σας ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο σας και πάντα επιτυχίες. 

Και εγώ με τη σειρά μου σας ευχαριστώ. Εύχομαι στο https://lifespeed.gr να αναδεικνύει πάντα τις αλήθειες και να υπηρετεί τη σωστή ενημέρωση των πολιτών. 

Φωτό: Ο Κώστας Μαντάς εμπνευστής & συν ιδιοκτήτης του lifespeed.gr μαζί με την συγγραφέα Ευρυδίκη Συγαλού