[ Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Νοτίου Αιγαίου – Αποφασίζουμε για τον τόπο μας

Θεματική Ενότητα 1: Τουρισμός – Ανάπτυξη με Κοινωνική Ισορροπία

Ανοίγοντας την πρώτη θεματική ενότητα της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης Νοτίου Αιγαίου, που διεξάγεται στη Ρόδο, ο  Πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Χατζής, σημείωσε ότι τα Δωδεκάνησα είναι ταυτισμένα «με τον ΦΠΑ» και ειδικότερα ο ξενοδοχειακός κλάδος. Αναφερόμενος στα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι «η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν μπορεί να εφαρμοστεί με ένα νομοθετικό πλαίσιο προηγούμενων δεκαετιών, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εξελίξεις ούτε αντιλαμβάνεται τις ιδιαιτερότητες του κλάδου». Επιπλέον, επισήμανε την αναγκαιότητα κατάρτισης ενός «εθνικού σχεδίου» για τον τουρισμό, καθώς η έλλειψη αυτού «αφήνει χώρο για αποσπασματικές παρεμβάσεις και πρόχειρες προσεγγίσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, Εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου, ανάφερε ότι «σε νησιά, όπως η Ρόδος, η εποχικότητα των θέσεων εργασίας δημιουργεί ανασφάλεια, ενώ πολλές φορές οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν υπερβολικές ώρες με χαμηλές αποδοχές και ελλιπή δικαιώματα». Οι εργαζόμενοι, όπως είπε, διεκδικούν «αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις στις παραβάσεις της κρατικής νομοθεσίας, μισθολογικές αυξήσεις και προστασία των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και την ενθάρρυνση για την υπογραφή τοπικών συλλογικών συμβάσεων». 

Ο Γεωπόνος, κ. Μιχάλης Χατζηκαντής, σημείωσε ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στον χώρο του Νοτίου Αιγαίου χρειάζεται να στηριχθεί σε νέες βάσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες τάσεις: Της στροφής στα οικολογικά, αγνά και ποιοτικά προϊόντα και στη φυσική διατροφή», σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να συνδεθεί με την αυξημένη ζήτηση του τουρισμού». Πρότεινε την επαναλειτουργία του σταθμού «Γεωργικής Έρευνας και Πειραματισμού», με δυνατότητες εκπαίδευσης. «Να υπάρχει έρευνα και να μπορεί ο αγρότης να μαθαίνει τα νεότερα για αυτή την έρευνα και να μπορεί να κάνει εντός [του σταθμού] σεμινάρια».  

Με τη σειρά του, ο Οικονομολόγος κ. Χαράλαμπος Λουκαράς αναφέρθηκε στις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις που συνδέονται με τον τουρισμό. «Είναι 4 άξονες: α)Συστήματα μεταφορών, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, β)οι επικοινωνίες, γ)η ενέργεια, και δ)το νερό», σημειώνοντας ότι αυτές οι υποδομές «εφόσον κινητοποιούνται δημόσια κεφάλαια εκεί, ενισχύουν και την εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα. Ο ιδιωτικός τομέας πάει και επενδύει εκεί που υπάρχουν υποδομές, δημιουργεί αυτό το κλίμα της εμπιστοσύνης». 

Κατά την παρέμβασή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Νικητιάδης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει ήδη δύο στρατηγικές. Η μια αναφέρεται στην γεωγραφική επέκταση του τουρισμού, δηλαδή τουρισμός σε ολόκληρη τη χώρα. Μπορούμε να έχουμε τουρισμό σε ολόκληρη τη χώρα. Και, δεύτερο, ο τουρισμός ολόκληρο τον χρόνο σε νησιά όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κέρκυρα».

Από την πλευρά της, η Βουλευτής Λασιθίου και υπεύθυνη Κ.Τ.Ε. Τουρισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κα. Κατερίνα Σπυριδάκη, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να χειροκροτούμε κάθε φορά που έρχεται ένα νέο αριθμητικό ρεκόρ, χωρίς να αναρωτηθούμε σε ποιον αποδίδουμε τα κέρδη αυτά, ποιος επωφελείται και ποιος επιβαρύνεται». 

«Χρειαζόμαστε έναν τουρισμό που να δημιουργεί προστιθέμενη αξία, όχι μόνο τζίρους», πρόσθεσε, σημειώνοντας πώς «τουρισμός χωρίς ανταποδοτικότητα είναι τουρισμός που εξαντλεί και όχι τουρισμός που οικοδομεί. Για να το πετύχουμε όμως αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τους προορισμούς μας. Όχι σαν αρένες ρεκόρ, αλλά σαν ζωντανά οικοσυστήματα», ενώ τόνισε την ανάγκη σχεδίου βιωσιμότητας του τουρισμού.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροδούλα Λουλουδάκη.
5.4.2025