Πρωτοβουλία του Όθωνα Ηλιόπουλου για την επιστημονική μετανάστευση

Μετά από πρόσκληση  του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. και τομεάρχη απόδημου ελληνισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας, Όθωνα Ηλιόπουλου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με την Οργάνωση Φοιτητών Ιατρικής HelMSIC (Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής) που εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρό της Εβιάνα Τσαντζάλη και τον Αντιπρόεδρο Εξωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Καραμήτσο. Η συνάντηση είναι μέρος της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο βουλευτής για την κατανόηση και ανταπόκριση στο φαινόμενο της επιστημονικής μετανάστευσης (brain drain).

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους της HelMSIC πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα ανταλλαγής απόψεων πάνω σε θέματα ιατρικής εκπαίδευσης αλλά και επαγγελματικών προοπτικών, ενώ συζητήθηκαν και ζητήματα δικαιωματικού χαρακτήρα κατά την άσκηση της ιατρικής.

Εκ μέρους της HelMSIC, η Εβιάνα Τσαντζάλη ανέφερε πως η HelMSIC αποτελεί ανεξάρτητο, εθελοντικό σωματείο φοιτητών ιατρικής από όλη την Ελλάδα, μη κομματικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1958 και απαρτίζεται από επτά τοπικές επιτροπές, μία σε κάθε πόλη όπου υπάρχει Ιατρική Σχολή. Οι δράσεις της συντονίζονται από κοινού, σε πανελλήνιο επίπεδο, με γνώμονα τις ανάγκες εκπαίδευσης και την εκπροσώπηση των φοιτητών ιατρικής. Δραστηριοποιείται κυρίως σε έξι τομείς δράσης, συγκεκριμένα τους δύο τομείς υπεύθυνους για τη διοργάνωση των Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής και τομείς δράσης για τη Δημόσια Υγεία, την Ιατρική Εκπαίδευση, τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Συμπληρωματικά για τη HelMSIC, ο Δημήτρης Καραμήτσος σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση βρίσκεται στη διαδικασία δόμησης πολιτικών θέσεων, με τη μορφή εγγράφων Policy Document, στα οποία παρατίθενται προτάσεις και σχετική τεκμηρίωση. Αυτό έχει διαμορφωθεί ήδη για την στάση της οργάνωσης για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας, με ανάδειξη δηλαδή του ρόλου που έχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της ορθής παροχής φροντίδας υγείας και προσέγγισης σε θύματα κακοποίησης.

Από την πλευρά του ο τομεάρχης απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ιατρός, κ. Όθων Ηλιόπουλος, εστίασε στην ανάγκη διαφύλαξης του δημοσίου χαρακτήρα του ελληνικού πανεπιστήμιου με σοβαρή αύξηση της χρηματοδότησης για παραγωγή υψηλής ποιότητας έρευνας, τονίζοντας ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί σημαντικό μηχανισμό κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανέλιξης στη σύγχρονη εποχή. Παράλληλα ανέδειξε το θέμα των προσλήψεων προσωπικού ώστε να ανανεώνεται η διδασκαλία στις Ιατρικές Σχολές, την επικαιροποίηση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, τη ριζική αλλαγή στη μορφή και το περιεχόμενο της προπτυχιακής ιατρικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία σύγχρονων μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Ο βουλευτής Επικρατείας Όθων Ηλιόπουλος περιέγραψε ένα διαφορετικό σύστημα υγείας που οραματίζεται και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., βασισμένο στην πρωτοβάθμια φροντίδα (επέκταση των ΤΟΜΥ που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ), τα Κέντρα Υγείας και ένα δίκτυο μετανοσοκομειακής φροντίδας κατ᾽ οίκον ή σε σύγχρονα κέντρα αποκατάστασης. Αυτό το ΕΣΥ θα περιλαμβάνει τη δημόσια ψυχιατρική φροντίδα και την οδοντιατρική κάλυψη του πληθυσμού, αρχής γενομένης από τα σχολεία. Τόνισε, ότι η ιατρική εκπαίδευση θα πρέπει να αναβαθμιστεί ώστε να προετοιμάζει τους φοιτητές για ένα τέτοιο σύστημα υγείας, που θα εναρμονίζεται με τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και τη σύγχρονη αντίληψη για την υγεία.

Αναφορικά με την ανάσχεση της μετανάστευσης ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης αναγνωρίσθηκε η ανάγκη θεσμών όπως το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) που ιδρύθηκε το 2015 και αποτέλεσε μια μεταρρυθμιστική τομή στο πεδίο της Έρευνας και Καινοτομίας.

Και τα δύο μέρη συμφώνησαν στη συνέχιση της επικοινωνίας τους την επόμενη περίοδο, μέσω ενός διαρκούς και ανοιχτού διαλόγου, στον οποίο μπορούν να συζητηθούν σε βάθος πολιτικές που τους αφορούν, όπως για θέματα ενίσχυσης της ιατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ο Όθων Ηλιόπουλος σχεδιάζει στο εγγύς μέλλον την ανάληψη πρωτοβουλιών για μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με παρεμβάσεις αναστροφής της επιστημονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.

28.1.2024