Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε. Αλέξανδρος Κακαβάς: Θα ήθελα σε συνεργασία με τη Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε. να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον όπου δεν θα υφίστανται διαχωρισμοί ιδιοτήτων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρος Κακαβάς στο Elife.gr

Κύριε Κακαβά μιλήστε μας για τους στόχους και τους σκοπούς της Ε.Σ.Ε;
Θα ήθελα σε συνεργασία με τη Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε. να δημιουργήσουμε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον όπου δεν θα υφίστανται διαχωρισμοί ιδιοτήτων. Ένα περιβάλλον, όχι απαραίτητα μόνον επαγγελματιών, όπου όλοι όσοι αγαπούν τις τέχνες να μπορούν να μετέχουν είτε ενεργά είτε ως θεατές.
Πείτε μας λίγα λόγια για τον διαγωνισμό πρωτότυπων μονολόγων επί σκηνής.
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ερμηνείας Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια εξαιρετική προσπάθεια όχι απλώς της Ένωσης αλλά και όλων των συμμετεχόντων Περιφερειών και Δήμων όχι απλώς να διατηρήσουν αλλά και να ενισχύσουν αυτό το πολιτιστικό γεγονός κατά τρόπο που να καταστεί θεσμός ανά την Επικράτεια. Όπως έχουν αναφέρει δυο ηθικοί υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας της Ένωσης, ο πρώην υφυπουργός ΥΠΑΙΘΑ, βουλευτής κύριος  Άγγελος Συρίγος και η πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Αττικής κυρία Μαίρη Βιδάλη πρόκειται για ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός, μια εξαίρετη δημιουργική διέξοδο, που ωφελεί όλους όσοι μετέχουν είτε ως συγγραφείς είτε ως ερμηνευτές.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε και ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας «Τοπολατρεία». Θα μας πείτε τις λεπτομέρειες αυτής της διοργάνωσης;
Η «Τοπολατρεία» είναι μια δημιουργική πρόταση που απευθύνεται, άνευ υπερβολής, στους πάντες, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Στόχος η προβολή και προώθηση της ομορφιάς της χώρας μας με τη χρήση του πλέον απλού δημιουργικού μέσου. Της φωτογραφίας. Που στην εποχή μας μπορεί να ληφθεί ακόμα και από το κινητό.
Μιλήστε μας για τους ετήσιους πανελλήνιους διαγωνισμούς σεναρίου, θεατρικού έργου και στίχου της Ε.Σ.Ε
Οι ετήσιοι, καθιερωμένοι πλέον, διαγωνισμοί μας, σεναρίου μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικού έργου 30 σελίδων και 80 σελίδων σε συνεργασία με το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στίχου σε συνεργασία με μια πλειάδα γνωστών συνθετών όπως ο Γιώργος Αλτής, η Πέννυ Μπινιάρη και ο Φώτης Αποστολάρας και φυσικά με τον Θανάση Συλιβό τον εκδότη του περιοδικού «Μετρονόμος» συνεχίζουν να αποτελούν μια δημιουργική πρόκληση για νέους δημιουργούς αλλά και βετεράνους. Αρκεί να υπενθυμίσω ότι στους εν λόγω διαγωνισμούς έχουν βραβευθεί και καταξιωμένοι δημιουργοί όπως ο Μάριος Πιπερίδης, ο Ανδρέας Στάικος και ο Κάρολος Ζωναράς, η Θέλγα Πετράκη, ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, η Δέσποινα Καρβέλα, η Κορίνα Αβρααμίδου και ο Κυριάκος Τοφαρίδης, ο Νίκος Ζαπατίνας κ.ά. θεωρώ λοιπόν ότι όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί προσφέρονται σε οιονδήποτε επιθυμεί να δοκιμάσει τις ικανότητες του στο χειρισμό των απαιτητικών αυτών ειδών τέχνης.
Φέτος με αφορμή τον εορτασμό των 35 ετών από την ίδρυση της Ε.Σ.Ε βλέπουμε να πραγματοποιούνται μια σειρά εκδηλώσεων. Πείτε μας δύο λόγια για αυτές τις δράσεις.
Πολλές και ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις προκειμένου να τιμήσουμε τους αγαπημένους μας συναδέλφους, τόσο εκείνους που έχουμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας αλλά και εκείνους που διατηρούμε άσβεστους στη μνήμη μας αλλά και το ευρύ κοινό της Ελλάδος που επί σειρά ετών επιδεικνύουν την εκτίμησή τους προς την Ένωση μετέχοντας όχι μόνον στους ποικίλους διαγωνισμούς μας η την εμπιστοσύνη τους κατοχυρώνοντας τα έργα τους στην υπηρεσία κατοχύρωσης της Ένωσης αλλά και με την εγγραφή τους ως μέλη στη νεοσύστατη Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε. με την οποία οργανώνουμε από κοινού τον Σχολικό Διαγωνισμό Σεναρίου Μικρού Μήκους εκ Διασκευής και την Τοπολατρεία, τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας μας. Εφέτος έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην αίθουσα Ντε Κίρικο της οποίας προβάλαμε το ντοκιμαντέρ για τον περίφημο χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, με τον Πολιτιστικό Όμιλο των φοιτητών του ΕΚΠΑ, το τμήμα Κινηματογράφου όπου προβάλαμε ταινίες μικρού μήκους των μελών της Λέσχης στον κινηματογράφο ΙΡΙΣ, τη συναυλία με έργα Ελλήνων εκλιπόντων στιχουργών που δώσαμε σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου και τον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Αλτή, τις προβολές ντοκιμαντέρ εκλιπόντων σεναριογράφων και συγκεκριμένα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Γιάννη Κακουλίδη και του Πάνου Κοντέλλη και φυσικά ότι χάρις στη γενναιοδωρία του μέλους μας Σωτήρη Πετρίδη διαθέσαμε δωρεάν τα δυο του εγχειρίδια συγγραφής μικρού μήκους και τηλεοπτικού σεναρίου αλλά και το ανθολόγιο «Ήταν κάποτε μαζί μας» που αφορά στους εκλιπόντες συναδέλφους μας σεναριογράφους. Περιττό υποθέτω να αναφέρω ότι καίτοι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος προέβημεν σε διεξαγωγή σεμιναρίων στην Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, στο Δήμο Μοσχάτου, σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ηλιούπολης, του Βύρωνα, της Νάξου και των Χανίων και εκτός Αττικής στη Λεβαδειά. Τιμήσαμε τον εξαίρετο κριτικό κινηματογράφου Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη και προσφέραμε στο κοινό μια post mortem εκδήλωση για τον Νίκο Φώσκολο. Πιθανώς να έχω ξεχάσει κάποιες από τις δράσεις και εκδηλώσεις του πρώτου εξαμήνου αλλά νομίζω ότι και αυτές που ανέφερα δεν είναι λίγες. Άλλωστε μας αναμένουν έξι σχεδόν μήνες μέχρι το τέλος του έτους.
Τι άλλο να περιμένουμε από εσάς μέχρι το τέλος του χρόνου;
Πολλά και διάφορα όπως τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτότυπου Μονολόγου επί Σκηνής, τρεις θεατρικές παραγωγές σε συνεργασία με το θέατρο Παραμυθίας της Αλμπέρτας Τσοπανάκη, την παρουσίαση των βραβευμένων μονολόγων στο 41st café της Ευαγγελίας Νούτσου, την απαρχή συνεργασίας με το Δήμο Κηφισιάς/Εκάλης/Ερυθραίας με την προβολή του ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Μουρσελά, το διαγωνισμό για τον καρκίνο του μαστού κ.ά.. Όμως το κυριότερο πολιτιστικό γεγονός είναι ότι κατόπιν πρόσκλησης του κυρίου Στέργιου Καλογήρου ιδιοκτήτη των τηλεοπτικών καναλιών Βεργίνα και Smile θα αρχίσει να προβάλλεται κάθε Σάββατο, από τις 3 Αυγούστου, στις 18.00 η τηλεοπτική πολιτιστική εκπομπή της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος «Από το Μικρό στο Μεγάλο»
Πρόσφατα είδαμε την προβολή του ντοκιμαντέρ “Από το Μικρό στο Μεγάλο-Δημήτρης Γαλάνης” στην αίθουσα De Cirico της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προβολές;
Έχουμε λάβει έγκριση από τη Σύγκλητο της Α.Σ.Κ.Τ. να προβούμε σε δυο ακόμη προβολές ντοκιμαντέρ, ενός για τον Μίνωα Αργυράκη και ενός για τον Μάριο Αγγελόπουλο. Εν τούτοις προτίθεμαι να ζητήσω να προβάλουμε δυο ακόμα ντοκιμαντέρ, ένα για τον Μποστ και ένα για τον Νικολινάκο. Θα γίνουν επίσης κάποιες προβολές ντοκιμαντέρ που αφορούν κάποιους κορυφαίους εκλιπόντες σεναριογράφους όπως τον Αλέκο Σακελλάριο, τον Λάκη Μιχαηλίδη και τον Βαγγέλη Γκούφα. Και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα πραγματοποιηθούν προβολές των ντοκιμαντέρ που έχουμε γυρίσει για καταξιωμένους εκλιπόντες Έλληνες στιχουργούς όπως έγινε πρόσφατα με την προβολή του ντοκιμαντέρ για την Σώτια Τσώτου στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Λεβαδειά.
Η Ε.Σ.Ε θα πραγματοποιήσει κάποια σεμινάρια ή ημερίδες στο άμεσο μέλλον;
Ίνα φανώ ειλικρινής υποχρεούμαι να πω ότι ατυχώς επειδή η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κυρίας Ζωντήρου από την οποία ζητήσαμε απλώς την δωρεάν παραχώρηση του αμφιθεάτρου «Αντώνης Τρίτσης» δεν εδέησε έστω να απαντήσει, δεν διαθέτουμε δωρεάν χώρο ώστε να αποφύγουμε να χρεώσουμε τους ενδιαφερόμενους που ως γνωστόν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες της χώρας μας. Ελπίζουμε ότι η κυρία Μαρία Κουρή, εντεταλμένη του τομέα πολιτισμού της περιφέρειας Αττικής, με τη συγκατάθεση του κυρίου Ν. Χαρδαλιά θα εγκρίνει το πρόγραμμα διεξαγωγής σεμιναρίων στους Δήμους της Περιφέρειας, ένα πρόγραμμα άλλωστε που έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος, περί τα 12.000 ευρώ και είχε εγκριθεί τόσο επί κυρίας Ρ. Δούρου όσο και επί κ. Γ. Πατούλη
Κλείνοντας θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τους προσωπικούς σας στόχους και το όραμα σας ως πρόεδρος για τη μελλοντική πορεία της Ε.Σ.Ε;
Θα ήθελα η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος μαζί με τη Λέσχη Τέχνης καιΠολιτισμού της Ε.Σ.Ε. να συστήσουν σε όλη την Ελλάδα καλλιτεχνικές επιτροπές. Επιτροπές που θα αποτελούνται από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, αλλά και τις επιστήμες ιδίως τις ανθρωπιστικές, και θα ασχοληθούν με την επιλογή και παραγωγή πολιτιστικών προτάσεων  που δεν θα περιορίζονται στα όρια ενός Δήμου η ενός Νομού αλλά που με την υποστήριξη των Δήμων και Περιφερειών θα περιοδεύουν ώστε να παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα. Έτσι θα δημιουργηθεί, σταδιακά, ένα κύκλωμα εναλλαγής πολιτιστικών προτάσεων από όπου ενδεχομένως να ξεχωρίσουν καλλιτεχνικές προτάσεις που θα κινήσουν το ενδιαφέρον όχι μόνον όλης της χώρας αλλά και άλλων χωρών.